Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

ΥΠΑΡΧΕΙ "ΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΙΤΟΒΡΥΤΟΣ ΧΕΙΡ" ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ;

Η σύγχρονη λειψανοθήκη της Μητροπόλεως Πατρών με αποτμήματα δακτύλου του Πρωτοκλήτου


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Τον τελευταίο καιρό ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος μεταφέρει από δω κι από κεί «αποτμήματα δακτύλων» του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, που φυλάσσονται σε μια περίτεχνη λειψανοθήκη. 
Όπως γράφτηκε σε σχετικά δημοσιεύματα, πρόκειται για «τα δάχτυλα του Αγίου και Πολιούχου των Πατρών, τα οποία είχαν μεταφερθεί το 1880 από τη Ρωσία και βρίσκονταν στον τάφο του Αγίου στον παλαιό ιερό ναό, καθώς κι ένα ακόμη απότμημα (δάχτυλο) που φύλαγε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, το οποίο και είχε δωρίσει στον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο όταν ενθρονίστηκε.» 
Σύμφωνα με μια άλλη πληροφορία τον Νοέμβριο του 1847 μ.Χ. ένας Ρώσος Πρίγκηπας, ο Ανδρέας Μουράβιεφ δώρησε στην πόλη της Πάτρας ένα τεμάχιο δακτύλου του χεριού του Αγίου. Ο Μουράβιεφ είχε λάβει το παραπάνω ιερό Λείψανο από τον Καλλίνικο, πρώην Επίσκοπο Μοσχονησίων, ο οποίος μόναζε τότε στο Άγιο Όρος.
Καλό θα ήταν να διακριβωθούν περαιτέρω αυτές οι πληροφορίες. 
Ως γέννημα θρέμμα πατρινός και ενεργό μέλος της τοπικής Εκκλησίας για πολλά χρόνια, έχω να μαρτυρήσω πως ουδέποτε ετέθη προς προσκύνησιν υπό των πιστών άλλο λείψανο του Αγίου Ανδρέου εκτός από την Αγία Κάρα και τον Σταυρό του Μαρτυρίου (από το 1980). 
Πώς ανακαλύφθηκαν (;) τα αποτμήματα από τον νυν μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο; Οι προκάτοχοί του πάντως δεν προέβαλαν τα ψήγματα αυτά των λειψάνων. 
Από πού βρήκε το απότμημα που είχε στην κατοχή του ο μακαριστός Χριστόδουλος, ο οποίος το δώρισε στον νυν μητροπολίτη Πατρών; Γιατί, π.χ., έχουμε λειψανοθήκη με δάχτυλο του Αγίου Ανδρέου στην Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου στην Ασίζη της Ιταλίας. Οπότε θα ήταν καλό να ξέρουμε περισσότερα και για την εν Πάτραις προέλευση του αναλόγου λειψάνου.

Βασιλική Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.
Λειψανοθήκη που περιέχει δάχτυλο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου.
 Κατασκευασμένη τον 13ο αι. από επίχρυσο ασήμι, ορεία κρύσταλλο και κόκκινους γρανάτες.
Διαστάσεις 39,2 Χ 21,5 Χ 12,6 εκ.

Πάντως, τα «αποτμήματα δακτύλων» …θαυματουργικώς έγιναν ολόκληρο χέρι του Πρωτοκλήτου!
Σε σχετικό δελτίο τύπου της Μητροπόλεως Τρίκκης, αναφέρεται πως «με ευσέβεια και κατάνυξη οι κάτοικοι των Τρικάλων υποδέχτηκαν την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 το απόγευμα την Τιμία και Χαριτόβρυτο Χείρα του Αγίου ενδόξου και Πανευφήμου Αποστόλου Ανδρέου»! 
Γνωρίζω πολύ καλά ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για το θέμα που θίγω. Όμως, χάριν της ιστορίας της τοπικής, αλλά και θεολογίας ένεκεν, πρέπει να πω ότι η κατάσταση που έχει διαμορφώσει ο Πατρών Χρυσόστομος γύρω από τα λείψανα του Πολιούχου, είναι επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ! 
Είναι υπόλογος εσαεί έναντι Θεού και ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails