Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Αθηνά Κακούρη: Καταλαβαίνουμε το σήμερα, γνωρίζοντας το '21



Αθηνά Κακούρη: Καταλαβαίνουμε το σήμερα, γνωρίζοντας το '21 
Για «λανθασμένη και βλαβερή ευγνωμοσύνη προς του ξένους» σε σχέση με τη συμβολή τους στην απελευθέρωση της Ελλάδας το 1821 μίλησε η Αθηνά Κακούρη την Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου το βράδυ, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου. 
Η καταξιωμένη συγγραφέας άνοιξε τον κύκλο εκδηλώσεων που διοργανώνει η Πελοπόννησος με τίτλο: «Οδεύοντας προς τη μεγάλη επέτειο», 1821-2021, και αιτιολόγησε την αναφορά της, εξηγώντας ότι οι ξένοι δεν ελευθέρωσαν την Ελλάδα με όρους βιωσιμότητας, αλλά ως ακρωτηριασμένο και θνησιγενές κράτος. 
Ακολουθώντας τον τίτλο της ομιλίας της («Το 1821 Σήμερα»), η Αθηνά Κακούρη έκανε αναγωγές μεταξύ της περιόδου του '21 και της σημερινής εποχής, βασισμένες στα χρέη, την μείωση του πληθυσμού κ.ά. Δεν απέφυγε να μιλήσει για τις κακοδαιμονίες των Ελλήνων μετά την Επανάσταση του 1821, όταν χωρίστηκαν σε στρατόπεδα, φυλάκισαν τον Κολοκοτρώνη, καυγάδισαν για το Σύνταγμα, χειρίστηκαν άθλια τα εξωτερικά και αθλιότερα τα οικονομικά της χώρας, και «συνήψαν δάνεια με αετονύχηδες που δημιούργησαν συνθήκες υποτέλειας για τη χώρα» με αποτέλεσμα να βρει ανέτοιμους τους Ελληνες ο Ιμπραήμ και να αποβιβαστεί στην Πελοπόννησο. 
Η Αθηνά Κακούρη τάχθηκε στην πλευρά εκείνων που ακολουθούν τα γεγονότα, και δήλωσε θαμπωμένη από τη δύναμη ψυχής των αγωνιστών («με όλα τους τα ελαττώματα και τα λάθη»), και από την καρτερία τους που μπόρεσαν να αντέξουν τόσα δεινά, για τόσα πολλά χρόνια, και να ξανασηκωθούν και να πολεμήσουν πάλι. 
«Οποιος δεν ξέρει όσα συνέβησαν τότε, δεν μπορεί να καταλάβει τις συνθήκες σήμερα…» είπε απευθυνόμενη στο ακροατήριο, το οποίο της καταχειροκρότησε. 
Στο πάνελ συνόδευσαν την Αθηνά Κακούρη οι: Ζέτα Ζάχου (σύμβουλος επικοινωνίας) και Νίκος Τόμπρος (λέκτορας και συγγραφέας). 
Προλόγισε ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος», Κωνσταντίνος Μάγνης. 
Η εκδήλωση εντάσσεται το πλαίσιο κύκλου ομιλιών για τη διακοσιετηρίδα από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, -με χρονικό ορίζοντα το 2021- από ιστορικούς και εν γένει άτομα του πνεύματος, στον οποίο προσεγγίζονται όψεις της Επανάστασης και κατατίθενται οι απόψεις των ομιλητών γι' αυτή. Με τον τρόπο αυτό η «Π» δημιουργεί - στο μέτρο που της αναλογεί - προϋποθέσεις, για να τιμηθεί η συγκεκριμένη επέτειος με την εγκυρότητα και την πολυφωνία που της αξίζει. 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
pelop.gr


Δημοσιεύουμε στη συνέχεια την αναφορά της Ζέττας Ζάχου στην Αθηνά Κακούρη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails