Σάββατο, 12 Μαΐου 2018

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ: "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΣ"Από 10 έως 12 Μαΐου, 2018 πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας το Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Ορθοδοξία και Φονταμενταλισμός». 
Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με το Κέντρο για τη Μελέτη του Πολιτισμού και του Χριστιανισμού (Βελιγράδι, Σερβία), το Κέντρο Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Fordham (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), την Έδρα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Munster (Γερμανία), το Ρουμανικό Ινστιτούτο Διορθόδοξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών Σπουδών (INTER, Cluj-Napoca, Ρουμανία), το Βιβλικό Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Ανδρέα (Μόσχα, Ρωσία), την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία «Άγιος Ιγνάτιος» (Στοκχόλμη, Σουηδία), το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών (EFOST, Βρυξέλλες) και το Κέντρο για τη Φιλοσοφία και τη Θεολογία (Trebinje, Βοσνία-Ερζεγοβίνη). Με την υποστήριξη του κέντρου Dom omladine Beograda. 
Στο πλαίσιο της ύστερης νεωτερικότητας η Εκκλησία και η θεολογία με τόλμη καλούνται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις που θέτει η ραγδαία ανάπτυξη των επιστημών, η βαθμιαία κυριαρχία αντι-δημοκρατικών αντιλήψεων και πρακτικών, η περιθωριοποίηση των αδυνάτων του κόσμου, υλοποιώντας στην πράξη το θυσιαστικό ήθος που δίδαξε στον κόσμο, ο Κύριός της Ιησούς Χριστός, στην προοπτική της ερχόμενης Βασιλείας του Θεού που θα κρίνει την αλήθεια των όντων και της ιστορίας. Στο πνεύμα της βιβλικής και πατερικής μαρτυρίας, κάθε ίχνος φονταμενταλισμού που αντίκειται στη διαρκή ενσάρκωση του ευαγγελίου στον κόσμο και την ιστορία, στο άνοιγμα και την ανταπόκριση της Εκκλησίας στον κάθε άλλο, δεν μπορεί παρά να απορρίπτεται ως έκφραση τόσο ενός αντιχριστιανικού πνεύματος γενικά, όσο και ενός αντι-ορθόδοξου ήθους ειδικά. 
Ο κύριος στόχος του συνεδρίου ήταν να εξετάσει το φαινόμενο του φονταμενταλισμού στον σύγχρονο κόσμο και ιδιαίτερα στις παραδοσιακά ορθόδοξες χώρες. Ορισμένα από τα ζητήματα που διερευνήθηκαν ήταν τα ακόλουθα: ο φονταμενταλισμός ως θρησκευτικό και ιδεολογικό φαινόμενο, η σχέση ανάμεσα στον φονταμενταλισμό, την παραδοσιαρχία και τη νεωτερικότητα, ο φονταμενταλισμός στον σύγχρονο ορθόδοξο κόσμο, οι απαντήσεις που δίνει ο φονταμενταλισμός σε ζητήματα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία, οι ορθόδοξες αντιδράσεις απέναντι στον πολιτικό φιλελευθερισμό και την εκκοσμίκευση, η θεολογία, η κατασκευή του (φονταμενταλιστικού) «εαυτού», κ.ά. 
Το συνέδριο διερεύνησε, ακόμη, τον ρόλο του θρησκευτικού φονταμενταλισμού στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών κρίσεων.
Δείτε στη συνέχεια αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου. Η Ορθοδοξία υποφέρει σήμερα από ποικίλες εκφάνσεις του φονταμενταλισμού, όπως είναι: 
ο εθνοφυλετισμός, ο εναγκαλισμός με την κοσμική εξουσία, η απολυτοποίηση παλαιότερων μορφών εκκλησιαστικού βίου, η στοχοποίηση της Δύσης, του Ισλάμ, των Εβραίων κ.ο.κ., η καταφυγή στον λαϊκισμό, η καλλιέργεια φοβικών συνδρόμων, φονταμενταλιστικές ρωγμές στο σύγχρονο εκκλησιαστικό λόγο (έξαλλα και μεγάλα λόγια), η γεροντολαγνεία, που είναι πλέον ακόρεστη και διαστρέφει την ουσία της πίστης, η χειραγώγηση των μαζών μέσω της αέναης περιφοράς ιερών λειψάνων και κειμηλίων και πολλές άλλες.  
Ο φονταμενταλισμός σίγουρα δεν ανήκει στην ουσία της θρησκείας, αλλά δεν αποτελεί μόνο "έκφραση νοσηρής θρησκευτικότητας", όπως σημειώνεται και στην Εγκύκλιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αποτελεί τον υπ. αριθμ. 1 κίνδυνο για την ταυτότητα της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails