Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΪΟΥ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΚΟΥΡΗ "ΟΥΛΑΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ"


Η αειθαλής Κυρία Αθηνά Κακούρη, που συμπληρώνει φέτος αισίως τα 90 χρόνια της, μας εκπλήσσει και πάλι με το νέο βιβλίο της "Ουλάνοι στην Λάρισα" (Εκδόσεις Καπόν). 
Η συγγραφέας παρουσιάζει τα γεγονότα που έζησε η Ελλάδα από το Σεπτέμβριο του 1915 έως τον Ιούλιο του 1917 με το γνώριμο ύφος που μας έχει συνηθίσει και από το προηγούμενο βιβλίο της, Τα Δύο Βήτα που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Καπόν. 
Το νέο βιβλίο της Αθηνάς Κακούρη θα παρουσιασθεί την Τετάρτη 30 Μαϊου 2018, στις 7.30 το απόγευμα, στο βιβλιοπωλείο της Ραχήλ (Πλουτάρχου 22, Κολωνάκι). 
Θα το παρουσιάσουν οι: 
- Κατερίνα Δασκαλάκη, συγγραφέας - δημοσιογράφος
- Ξένη Μπαλωτή, ιστορικός
- Κώστας Σταματόπουλος, ιστορικός
και η συγγραφέας. 


"Ουλάνοι στην Λάρισα! 
Ποτέ κανένας ουλάνος, δηλαδή Γερμανός λογχοφόρος ιππέας, δεν εμφανίστηκε, ούτε καν στον μακρινό ορίζοντα της Λάρισας! Η "είδηση" πλάστηκε και, μαζί με άλλες, χρησιμοποιήθηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ως πρόφαση για να αφαιρεθεί από την Ελλάδα η ανεξαρτησία της και να ανατραπεί το νόμιμο πολίτευμά της με μια μπλόφα το 1917. Στο σύντομο αυτό βιβλίο μπορεί να παρακολουθήσει κανείς μέρα με την ημέρα τα γεγονότα εκείνης της φοβερής περιόδου. Το καθένα συνοδεύεται και από τις πηγές του, δίνοντας στον αναγνώστη την δυνατότητα να διαπιστώσει την αλήθεια. Επίσης ξεκαθαρίζονται ένα ένα τα θέματα -όπως του Ρούπελ και της Καβάλας- που έχουν θολωθεί και ξαναθολωθεί για χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων. Συνδυασμένα με τις ανομολόγητες βλέψεις, με τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων, καθώς και με το τερατώδες σύστημα της Αντάντ λογοκρισίας και κατασκευής ψευδών ειδήσεων που επέβαλε από το 1914 -φαινόμενα που μια σειρά από σπουδαίες μελέτες εξετάζουν πλέον παγκοσμίως-, τα γεγονότα στην Ελλάδα εμφανίζονται καθαρά και ζητούν την ερμηνεία τους." 
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails