Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018

ΓΙΑ ΤΙΣ "ΜΠΕΜΠΕΛΟΥΝΕΣ" ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΤΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ


Ένας πραγματικά ιδιαίτερος κύκλος τραγουδιών του Γιώργου Κουρουπού, σε στίχους Ιουλίτας Ηλιοπούλου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο σύνολό του την Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη. 
Οι Μπεμπελούνες είναι τραγούδια του φεγγαριού, που μέσα από τρυφερή και παιγνιώδη διάθεση μιλούν για τη νύχτα, τη μοναξιά, την αγάπη, αναζητούν τον έρωτα, την ελπίδα, την ευτυχία της συνύπαρξης. 
Ανάμεσα στους ακροατές της βραδιάς ήταν και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος έγραψε για την εκδήλωση: 
«Μπεμπελούνες: Τα τραγούδια τού Φεγγαριού 
Είχα την ευκαιρία, ευγενικά προσκεκλημένος από τους δημιουργούς, να παρακολουθήσω στο Ίδρυμα Θεοχαράκη τη μελοποιημένη από τον προικισμένο Γιώργο Κουρουπό ποίηση τής ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου με τίτλο «Μπεμπελούνες : Τα τραγούδια τού Φεγγαριού» και τα ομόθεμα τραγούδια που την συνόδευαν. Η Ηλιοπούλου «ποιεί ποίησιν» ακόμη και με τα πιο απλά (αλλά ονειρικά) θέματα, όπως είναι οι Μπεμπελούνες. Σε εναλλασσόμενα επίπεδα ποιητικής ευαισθησίας, από τον ρομαντισμό και την παιδικότητα μέχρι τον βαθύτερο σχολιαστικό στοχασμό και την τρυφερότητα, με εικόνες και καλπάζουσα ποιητική φαντασία, με συγκινησιακή χαρμολύπη, με γνήσια δημιουργικότητα γλώσσας και περιεχομένου, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου συνήρπασε τους ακροατές τής ποίησής της. Ένας καταξιωμένος λυρικός καλλιτέχνης, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, συνοδευόμενος στο πιάνο από τον γνωστό σολίστ Γιάννη Τσανακαλιώτη, απέδωσε έξοχα τα ποιητικά τραγούδια που πλαισιώνουν την ποίηση «Των τραγουδιών τού Φεγγαριού», αναδεικνύοντας τόσο τον λόγο (την εκφορά των λέξεων) όσο και την απαιτητική μουσική σύνθεση τού Γιώργου Κουρουπού, η οποία συνεπήρε κι αυτή τους ακροατές τής εκδήλωσης. Η απόδοση των ποιημάτων από την ίδια την ποιήτρια με υποδειγματική αξιοποίηση τής εκφοράς τού λόγου και δημιουργική δραματοποίηση τού κειμένου απετέλεσε τον κορμό τής πνευματικής ευωχίας που προσφέρει η ποιοτική ποίηση. Ελπίζω ότι θα δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν αυτό το έξοχο μουσικοποιητικό δρώμενο πολλοί περισσότεροι ακροατές σε οργανωμένες και κατάλληλα γνωστοποιημένες επαναλήψεις.» 


Αναλυτικά το πρόγραμμα είχε ως εξής: 
Μουσική: Γιώργος Κουρουπός - Στίχοι: Ιουλίτα Ηλιοπούλου 
1- Άσπρη Μπεμπελούνα ή Η χιονάτη του καλοκαιριού 
2- Η Μπεμπελούνα της τρικυμίας 
3-Μπεμπελούνα σιωπηλή 
4- Η Μπεμπελούνα που γελά 
5-Η Χαμένη Μπεμπελούνα 
6-Η Μπεμπελούνα της βροχής 
7-Η Μπεμπελούνα της χαράς 
8- Δεκατρία Όγδοα με αγάπη (solo πιάνο) 
9- Παπαρούνες 
10- Το όνειρο του φεγγαριού 
11-Μικρό βαλς του κήπου 
12-Κτύποι μικροί 
13-Το όνειρο 
14- Ένα καράβι ποιήματα 
15- Νανούρισμα 
Τραγούδι: Τάσης Χριστογιαννόπουλος 
Πιάνο: Γιάννης Τσανακαλιώτης 
Αφήγηση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου 
Το Νανούρισμα από τον κύκλο «Έξι τραγούδια για ποντίκια»,σε στίχους του συνθέτη. 
Ανάμεσα από τα τραγούδια η Ιουλίτα Ηλιοπούλου διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο της «Η Κούκλα » (εκδ. Ίκαρος)


Δείτε και τη σχετική ανάρτηση της Ιδιωτικής Οδού:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails