Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΣ / ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΣΤΟ Α.Π.Θ.


Ο καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. Χρυσόστομος Σταμούλης, αφουγκραζόμενος τους καιρούς, διδάσκει αυτό το εξάμηνο ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μάθημα: 
Θεολογικός φονταμενταλισμός - Ένα φαινόμενο εν εξελίξει. 
Δεν πρόλαβε να αρχίσει τα μαθήματά του και οι εγχώριοι φονταμενταλιστές ...χτύπησαν, με συνθήματα στους τοίχους της αίθουσας που γίνεται το μάθημα. Συνθήματα μίσους, χυδαία, απάνθρωπα. Προερχόμενα, φυσικά, από "παραδοσιακούς" και "γνήσιους" χριστιανούς, οι οποίοι έχουν αναλάβει εργολαβικά να ...αποκαθάρουν την Ορθοδοξία από το όποιο διαφορετικό. 
Υπεύθυνοι γι' αυτούς τους φονταμενταλιστές δεν είναι μόνο νοσηροί θρησκευόμενοι, γεροντάδες και κάθε λογής φανατικοί, αλλά και αρκετοί "μετριοπαθείς" μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, από αρχιερείς μέχρι λαϊκούς θεολόγους, οι οποίοι κλείνουν τα μάτια τους μπροστά σ' αυτή την απανθρωπία, με το αφελές επιχείρημα: "πρόκειται περί τρελών,  μη τους δίνετε σημασία". Κι όμως, για όσους γνωρίζουμε τα πράγματα από μέσα, αυτοί "οι τρελοί" ασκούν, με τον τρόπο τους, επιρροή και εκτρέφουν έναν φανατισμό σε πολλές εκφάνσεις. 
Οι προσεχείς εισηγήσεις (κάθε Τετάρτη) του πρωτοποριακού μαθήματος του Χρυσόστομου Σταμούλη, έχουν ως εξής:
- Η έννοια του «μαρτυρίου» στον Χριστιανισμό, Παναγιώτης Υφαντής (11/3/15)
- H έννοια του «μαρτυρίου» στο Ισλάμ, Αγγελική Ζιάκα (18/3/15) 
- Ο αντι-οικουμενικός χαρακτήρας του φονταμενταλισμού, Στυλιανός Τσομπανίδης (1/4/14) 
- Ο "εικονικός" φονταμενταλισμός και η μαρτυρία της πίστης στο διαδίκτυο. Θεολογικά, κοινωνικά και αισθητικά προ-κείμενα, Χρήστος Τσιρώνης (22/4/15) 
- Θρησκευτική βία και θρησκευτικός φονταμενταλισμός στην οθωμανική αυτοκρατορία, Φωκίων Κοτζαγεώργης (29/4/15) 
- Φονταμενταλισμός και Σλαβική ορθοδοξία ή «Εκφράσεις φονταμενταλισμού στη Σλαβική ορθοδοξία», Ηλίας Ευαγγέλου (6/5/15) 
- Ο πλησίον ως άλλος: Φονταμενταλιστικές ρωγμές στο σύγχρονο εκκλησιαστικό λόγο, Νίκη Παπαγεωργίου (13/5/15) 
- Agora. Προβολή ταινίας και σχολιασμός της από τον Παναγιώτη Παχή Τετάρτη (20/5/15) 
- Προς μια υπέρβαση του θεολογικού φονταμενταλισμού, Χρυσόστομος Σταμούλης (27/5/15). 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το χειρότερο όλων είναι πως η Εκκλησία της Ελλάδος είτε κλείνει τα μάτια της στο πρόβλημα είτε και συμπορεύεται με τους φονταμενταλιστές. Ποια υπεύθυνη θέση πήρε ποτέ ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος στο πρόβλημα; Ποια θέση πήρε ποτέ η Σύνοδος στο πρόβλημα; Ποια θέση παίρνουν οι κατά τόπους επίσκοποι, όταν στις ενορίες τους ο φονταμενταλισμός θεριεύει; Πόσο νοιάστηκε σοβαρά η Εκκλησία για τις απαράδεκτες αθλιότητες μέσω των οποίων έχουν κηρυχθεί σε αίρεση αμέτρητοι θεολόγοι και Ιεράρχες της εποχής μας και κατασυκοφαντούνται ευκαίρως ακαίρως σπουδαιότατοι επιστήμονες και κληρικοί;
Τι περιμένουν να ασχοληθούν; Ποιο άλλο κακό πρέπει να γίνει για να κουνηθούν από τη θέση τους;
Λυπάμαι αλλά με όσα βλέπουμε δεν μπορούμε να κρυβόμαστε. Στην Εκκλησία μας έκαναν καριέρα κατώτεροι των περιστάσεων γραφειοκράτες με ελλιπή θεολογική μόρφωση και ας μην πούμε δε και για τα ηγετικά τους προσόντα!
Μακάρι να διαψευσθούν τα συμπεράσματά μας.

Related Posts with Thumbnails