Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

ΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΣΟΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


Στο Τυπικό διαβάζουμε για την Αρχιερατική Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία:
"....γίνεται η Μεγάλη Είσοδος, καθ' ήν ο Αρχιερεύς παραδίδει τα Άγια εις τον Ιερέα, λέγων Δι' ευχών... Ο Διάκονος φέρων λαμπάδα και θυμιών τα άγια, προπορεύεται του Ιερέως. Αμφότεροι δε εξέρχονται του Ιερού Βήματος εν σιωπή. Ο Αρχιερεύς παραλαμβάνει Αυτά εκ της Ωραίας Πύλης εν άκρα σιγή...". 
Η παραπάνω τυπική διάταξις φαίνεται πως διαφεύγει της προσοχής κάποιων Αρχιερέων, οι οποίοι λειτουργούντες κατά την Προηγιασμένη, εισοδεύουν με τα Άγια! 

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η μοναδική λογική εξήγηση του φαινομένου είναι η, και σε επίπεδο Τελετουργικών γνώσεων, δεδομένη ανεπάρκεια πάρα πολλών δυστυχώς, α και β βαθμού, κληρικών... (δεν φαντάζομαι να υπάρχουν και Αρχιερείς που αγνοούν τα τελετουργικώς αυτονόητα..).

Ανώνυμος είπε...

Είναι γνωστή η ασχετοσύνη πολλών νέων Αρχιερέων,αλλά και οι αυτοσχεδιασμοί που κάνουν από άγνοια ή προσπάθεια να "δημιουργήσουν " το κάτι άλλο, συνήθως εντυπωσιακό. Και αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Καλά έλεγε ο Ρωμανίδης ότι το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει μελλοντικά η Εκκλησία είναι το τι θα πιστεύουν και τι θα κάνουν οι Αρχιερείς.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η παρατυπία αυτή -και δεν είναι η μόνη..- έγινε συρμός! Μία βόλτα στο διαδίκτυο το αποδεικνύει περίτρανα! Μάλιστα σε νεόφυτο Μητροπολίτη -έτους μόλις.. είδαμε χθές και "μίτρα μωβέ" επί κεφαλής του και μάλιστα κάπως πρωτότυπη ως σχέδιο..! Αλλά και από άλλους αρχαιοτέρους αυτού...
Όσο γιά το "άνευ Σταυρών και επιγονατίων", περί Πρεσβυτέρων, δε γίνεται λόγος... απαραίτητα "ενδυματολογικά αξεσουάρ" της Προηγιασμένης!
Πάτερ, άφες τα παραπτώματα ημών ως φιλάνθρωπος!

Ανώνυμος είπε...

"Ο Αρχιερεύς παραλαμβάνει Αυτά εκ της Ωραίας Πύλης εν άκρα σιγή..."
O μακαριστός Πατρών Νικόδημος υπεδέχετο τα Άγια εν βαθυτάτη γονυπετεία πρό της Ωραίας Πύλης, πρός τον Λαόν εστραμμένος, και γονυπετής Τά παρελάμβανε και εν χερσί διακρατών Ταύτα ανίστατο καί εναπέθετε επί του Θυσιαστηρίου.

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε και νεώτερη έκδοση αρχιερατικής(παρατύπου καθ' ολοκληρίαν) αμφιέσεως στην Προηγιασμένη! ΚΑΙ μέγα ωμόφορο!!! ΚΑΙ μίτρα!!! ΚΑΙ εναλλαγή μεγάλου-μικρού ωμοφόρου!!!:
http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/30620-2015-03-09-14-50-28

Σταμάτιος Βλάχος είπε...

Μήπως...λέω μήπως επειδή η προηγιασμένη Θεία λειτουργία ως αρχαία να έχει μερικές διαφορές.Διότι την εποχή των μεγάλων πατέρων άρχισε σιγά σιγά να διαμορφώνεται η σημερινή μορφή της Θείας Λειτουργίας.Όποιος δεν ξέρει να μην απαντάει!

Related Posts with Thumbnails