Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΥ Ν. ΛΑΠΑΘΙΩΤΗ ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑΝΝΗ Η. ΠΑΠΠΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ


Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 στις 7 μ.μ. με την ευκαιρία της έκδοσης «Ναπολέων Λαπαθιώτης: Ποιήματα άπαντα τα ευρεθέντα» από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής», σε επιμέλεια του γνωστού φιλολόγου-ποιητή και διευθυντή του ηλεκτρονικού περιοδικού «Διαπολιτισμός» Γιάννη Η. Παππά, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον «καταραμένο», αυτόχειρα έλληνα ποιητή του μεσοπολέμου στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών
Ομιλητές θα είναι ο φιλόλογος - ιστορικός Βασίλης Λάζαρης, ο επιμελητής του βιβλίου Γιάννης Παππάς και η φιλόλογος Μαρία Φωτίου, η οποία συνεργάστηκε στην έκδοση. 
Ο συνθέτης Γιώργος Δίπλας θα παρουσιάσει μελοποιημένα ποιήματα του Λαπαθιώτη, θα τραγουδήσει η Δώρα Πετρίδη και θα απαγγείλει ο Φάνης Δίπλας.  
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν οι εκδόσεις «Ταξιδευτής» με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαίας και τη συνεργασία του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας. Θα περιλαμβάνει και αποσπάσματα ντοκιμαντέρ του Τάκη Σπετσιώτη για τον τιμώμενο ποιητή. 
Παραθέτουμε το ντοκιμαντέρ αυτό που γυρίστηκε το 2013 για την ΕΡΤ, στη σειρά "Εποχές και συγγραφείς". 


Ο Γιάννης Παππάς σημειώνει για την κυκλοφορία των απάντων του Λαπαθιώτη: 
«To 2014 συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την τραγική αυτοχειρία του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Η επέτειος αυτή αποτέλεσε για μας την εκκινούσα ιδέα, προκειμένου να προχωρήσουμε στην παρουσίαση της παρούσας έκδοσης. Διερωτώμενοι αν μπορεί ο ποιητής να συγκινήσει τον σύγχρονο αναγνώστη, αν μπορεί να διαβάζεται σήμερα ο Λαπαθιώτης, στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και της κυριαρχίας του τεχνικού πολιτισμού, απαντάμε πως ναι, μπορεί και σήμερα να διαβάζεται και να συγκινεί, γιατί εκφράζει πηγαία και ειλικρινή συναισθήματα, είναι ανθρώπινος, τρυφερός και πικραμένος. Και όπως έγραψε ο Κώστας Στεργιόπουλος, «ο Λαπαθιώτης τραγούδησε τις ακραίες τούτες στιγμές: τη μέθη (όχι τη χαρά) και τον πόνο». Ο Λαπαθιώτης δεν επιθυμούσε να εκδοθούν παρά μόνο τα καλύτερα από τα έργα του, γιατί αναζητούσε την τελειότητα. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δούλευε ξανά και ξανά πολλά από τα ποιήματά του, όπως αποδεικνύουν οι διορθώσεις και οι διαγραφές στα χειρόγραφά του. 
Η παρούσα έκδοση είναι πληρέστερη από τις προηγούμενες, καθώς βασίζεται και στα δημοσιεύματα που συμπληρώνουν την εργογραφία του ποιητή, στο Αρχείο Λαπαθιώτη του Ε.Λ.Ι.Α. και στην αξιοποίηση δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο, κυρίως του Βαγγέλη Ψαραδάκη και του Νίκου Σαραντάκου, ενώ περιλαμβάνει και τα πεζοτράγουδα και τα ποιήματα ξένων ποιητών που μετέφρασε ο Λαπαθιώτης».
Παραθέτουμε στη συνέχεια "Ένα τραγούδι μακρινό" του Ν. Λαπαθιώτη, σε μουσική Γιώργου Δίπλα και ερμηνεία Δώρας Πετρίδη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails