Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΤΟΥ ΜΠΑΛΑΣΙΟΥ


Με το αργό νεκρώσιμο τρισάγιο του Μπαλασίου ιερέως και Νομοφύλακος της Μεγάλης Εκκλησίας σε ήχο πλ.β΄ - που μυρίζει ανάσταση! - αποχαιρετίσαμε σήμερα τον Λυκούργο Αγγελόπουλο στον Ι. Ναό της Αγίας Ειρήνης Αιόλου, όπου διηκόνησε για τρεις δεκαετίες και πλέον. 
Το τρισάγιο αυτό θυμάμαι πως μας το δίδαξε ο δάσκαλος για μια συναυλία στην αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πριν κάμποσα χρόνια. Το ψάλλαμε και πριν δυο χρόνια στην εξόδιο του μακαριστού Αλέξη Γιαννακόπουλου, ιδρυτικού μέλους της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας. Τότε μας διηύθυνε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος. Συντετριμμένος για την απώλεια του μαθητή και φίλου.

 

Σήμερα το ψάλλαμε για τον δάσκαλο. Αυτόν που καθιέρωσε στο ρεπερτόριο της βυζαντινής μουσικής, στις μέρες μας, τα αργά μαθήματα, τα μελισματικά, τα μέλη - ποταμούς αειρρόους. 
Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συμμετέχοντος του Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανού, του ποιμενάρχου της ιδιαιτέρας πατρίδος (Πύργος) του αειμνήστου δασκάλου. Συμπροσευχόμενος στο ιερό βήμα ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης. Πολλοί και οι ιερείς και περισσότεροι οι ψάλτες αλλά και λαός πολύς που ήρθε εκ περάτων - ακόμη και από την Αμερική! - για το ύστατο χαίρε στον διδάσκαλο.


Η ταφή έγινε στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.
Παραθέτουμε στη συνέχεια δύο βίντεο. 
Την ομιλία του εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, πρωτοπρεσβυτέρου π. Θωμά Χρυσικού, του και ιερατικώς προϊσταμένου του ναού της Αγίας Ειρήνης, και τον "αποχαιρετισμό" του Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού, τον οποίο διάβασε εκπρόσωπός του. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περιμένουμε την ανάρτηση του αργού νεκρωσίμου τρισαγίου...

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΓΑΣ ΠΑΡΑΚΙΝΗΤΗΣ ,ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ,ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΣΑΞΙΑ ,ΑΝ ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ Σ.ΚΑΡΡΑ.ΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΚΟΣΜΙΚΟΦΡΟΝΕΣ ΜΕΓΑΛΟΨΑΛΤΕΣ !!!ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΡΥΓΓΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΜΑΝΕΔΕΣ ΤΟΥΣ.Η "ΜΑΓΚΙΑ "¨ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΡΩΔΙΑ ,ΟΧΙ ΟΙ "ΠΡΙΜΑΝΤΟΝΙΣΜΟΙ" ΤΟΥΣ.ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΗ ΨΑΛΤΗ !!!
ΙΑΝ.ΑΛΑΤΖΟ.

Related Posts with Thumbnails