Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

ΑΥΡΙΟ Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ


“ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ”, μέ ἄφατη θλίψη καὶ ὀδύνη, ἀγγέλλει τὴν εἰς Κύριον ἐκδημίαν τοῦ Ἱδρυτοῦ καὶ Χοράρχου της, Ἄρχοντος Πρωτοψάλτου τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Κωνσταντινουπόλεως, τοῦ ἀναλώσαντος μέ αὐταπαρνησιν ἓαυτόν εἰς τήν ἔρευναν, καλλιέργειαν καὶ διάδοσιν τῆς πατρώας Ἐθνικῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς 
Λ Υ Κ Ο Υ Ρ Γ Ο Υ Α. Α Γ Γ Ε Λ Ο Π Ο Υ Λ Ο Υ. 
Ἡ Ἐξόδιος Ἀκολουθία θὰ ψαλλῇ τὴν Τετάρτην 21ην τρέχοντος καὶ ὥραν 11ην καὶ 30 πρωϊνήν, εἰς τὸν Ἱερόν Ναόν τῆς Ἁγίας Εἰρήνης, ὁδοῦ Αἰόλου, πρώτης Μητροπόλεως τῶν Ἀθηνῶν, ἔνθα διηκόνησε ἀόκνως καὶ εὐόρκως έπί μίαν καὶ πλέον τριακονταετίαν καὶ μέχρι τῆς τελευτῆς του, ὡς Πρωτοψάλτης. 
Οἱ συνεργάτες καὶ μαθητές του.


Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1941. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βυζαντινή μουσική κοντά στο Σίμωνα Καρά. Από το 1982 ήταν Πρωτοψάλτης της Αγίας Ειρήνης (πρώτης Μητρόπολης Αθηνών). 
Ιδρυτής και διευθυντής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας από το 1977. Δίδαξε βυζαντινή μουσική στα ωδεία "Φ. Νάκας", "Ν. Σκαλκώτας", και στο Ωδείο Αθηνών από το 1998 μέχρι το 2012. Υπήρξε συνεργάτης της ΕΡΑ (1978-2008) στον τομέα της Βυζαντινής Μουσικής. Υπήρξε συνεργάτης του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ασχολήθηκε με τη σύγχρονη μουσική (ερμηνευτής πολλών έργων του Μ. Αδάμη, του Δ. Τερζάκη, του John Tavener, του Κ. Σφέτσα, του Γ. Κυριακάκη κ.α.) συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα του M. Peres που ερευνά τα παλαιά δυτικά μέλη και τη σχέση τους με το βυζαντινό. Διετέλεσε (1998-2007) μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΥΠΕΠΘ για τα μουσικά σχολεία. Έχει ηχογραφήσει σε δίσκους στη Γαλλία, βυζαντινό, παλαιορωμαϊκό, αμβροσιανό και άλλα παλαιά δυτικά μέλη. 
Το 1994 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Έχει επίσης τιμηθεί από τον μακαριστό Πατριάρχη Ιεροσολύμων κυρό Διόδωρο, την Εκκλησία της Φιλανδίας, από Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2013). 
Η Σεπτή Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος του έχει απονείμει το 1997 την ευαρέσκειά της και το 2006 τον Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου, ενώ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κων. Στεφανόπουλος του απένειμε την τιμητική διάκριση του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος (2004). 
Τον Ιούλιο του 2013 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών George Emescu του Ιασίου και τιμήθηκε με τον Σταυρό της Μολδαβίας από την Μητρόπολη Μολδαβίας και Μπουκοβίνα. 
Έχει δημοσιεύσει άρθρα για τη βυζαντινή μουσική ενώ το 2005 εκδόθηκε στη Γαλλία το βιβλίο του με τίτλο ‘Les voix byzantines’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails