Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΟ INTV.GR Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Δείτε, αγαπητοί συνοδίτες, στο διαδικτυακό κανάλι intv την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στις εκδόσεις Αρμός, στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την παρουσίαση του συλλογικού τόμου με τίτλο: ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ και υπότιτλο: Ο διάλογος και η κριτική για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου, σε επιμέλεια Σταύρου Γιαγκάζογλου, Αθανασίου Νευροκοπλή και Γεωργίου Στριλιγκά. 
Για το βιβλίο μίλησαν οι: π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Θεολόγος εκπαιδευτικός, Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Καθ. Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γιώργος Σωτηρέλης, Καθ. Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γιώργος Καλαντζής, Γεν. Γραμματέας Θρησκευμάτων του ΥΠΑΙΘ και Νίκος Ξυδάκης, Αρχισυντάκτης της Εφημερίδας «Η Καθημερινή». 
Την εκδήλωση άνοιξε ο θεολόγος Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και πρωτεργάτης της εκπόνησης του νέου ΠΣ, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε έλαβε τον λόγο και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. 


40 σχόλια:

ΔΙΟΓΕΝΗΣ(Ε.Μ.) είπε...

"ΥΠΑΡΚΤΑ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑΤΑ"

Eνδιαφέρουσα η παρουσίαση του βιβλίου, αν και η εισήγηση του κ.Σωτηρέλη διακόπτεται απότομα και δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεών του!
Βέβαια, λίγο πολύ οι περισσότεροι θεολόγοι έχουν μια κάποια ιδέα για τις ''ιδιαίτερες'' τοποθετήσεις του, που εμένα προσωπικά, σε αρκετές περιπτώσεις, θάλεγα πως μ' ενοχλούν,
γιατί έχουν ειδωλοποιήσει, κυριολεκτικώς, τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Μάς έχουν ζαλίσει με αυτόν τον περιβόητο "δογματικό διαποτισμό" και κατηχητισμό!
Καλά, που την έχουν διαπιστώσει αυτήν τη θρησκευτική προπαγάνδα? Την φαντασιώνονται μήπως στον ύπνο τους??? Εάν εξαιρέσουμε ορισμένους γραφικούς θεολόγους ''ιεραποστόλους'',
όλοι οι υπόλοιποι είναι τόσο διακριτικοί και ενημερωμένοι περί της διδασκαλίας του
θρησκευτικού φαινομένου, ώστε οποιοσδήποτε λόγος γίνεται, περί ενός άμετρου και άκομψου κατηχητισμού, να μάς βάζει σε υποψίες ότι είναι εκ του πονηρού!

Και ένα τελευταίο,... αλλά πολύ σημαντικό για όλους τους ενδιαφερόμενους!
Λοιπόν, για το αν το μάθημα πρέπει να είναι ομολογιακό, κατηχητικό, θρησκειολογικό, πολιτισμικό ή γνωσιακό, είναι, κατ' εμέ όλα τα παραπάνω, ψευτοδιλήμματα για να μην πω και το πιο βαρύ, μπούρδες!!!
Και εξηγούμαι ευθύς αμέσως για να μην παρανοηθώ από τους πολύ ευαίσθητους ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ! Καλά, αγαπητοί μου, όταν εγώ θα διδάξω μία ενότητα για τον βουδισμό και στη συνέχεια για τον χριστιανισμό, αφού αναφερθώ σε όλα τα σχετικά για τη διδασκαλία του βουδισμού, στη συνέχεια όταν θα κάνω λόγο για το πρόσωπο του Βούδα δεν θα μιλήσω και για την κραυγαλέα διαφορά του με το πρόσωπο του Χριστού? Δεν θα πω -δηλαδή, ΔΕΝ ΘΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΩ ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ - ΟΤΙ Ο ΒΟΥΔΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟΝ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ,.. ΕΝΩ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ, ΩΣ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΜΑΣ ΕΛΥΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ???

Εάν αυτό θεωρείται ΟΜΟΛΟΓΙΑ Ή ΚΑΤΗΧΗΤΙΣΜΟΣ, τότε πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για τον χαρακτήρα και την προοπτική του Θ.Μ.! Ένα καλό μάθημα, επειγόντως, πρέπει να είναι και γνωσιακό και πολιτισμικό και θρησκειολογικό και φυσικά όταν χρειαστεί και ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ!
Δηλαδή, όταν κινδυνεύει να απωλεσθεί η Θεανθρωπινότητα του Ιησού Χριστού!!!
Αυτό πρέπει να το προσέξουμε πάρα πολύ!

Και κάτι ακόμη για το πρόγραμμα! Διαβάζει κανείς στο νέο πρόγραμμα σπουδών ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εάν το θρησκευτικό μάθημα διδάσκεται και από ανθρώπους που πρεσβεύουν αθεϊστικές θέσεις!!!
Άντε,... να δούμε και τι άλλο ακόμη θα ακούσωμε στη συνέχεια! Δηλαδή, στο όνομα και στον υποτιθέμενο κίνδυνο του "δογματικού επεκτατισμού" θα θυσιάσουμε τα πάντα, ακόμη και το αυθεντικό πάθος και την αγάπη πολλών διδασκόντων για τα θεολογικά γράμματα, επειδή υπάρχουν και ορισμένοι γραφικοί "ιεραπόστολοι", που όμως, πρέπει να το τονίσουμε αυτό, δεν το κάνουν κακοπροαίρετα• απλά διακατέχονται από έναν αφελή θρησκευτικό ενθουσιασμό, που,όμως, πρέπει κάποια στιγμή να τον ελέγξουν, για το δικό τους καλό, αλλά και των ίδιων των παιδιών, που σήμερα τέτοιες γραφικές ιεραποστολικές φανφάρες τις αποστρέφονται και τις διακωμωδούν!

Λοιπόν, παρόλα αυτά εγώ θα προτιμήσω τον "αφελή ιεραπόστολο θεολόγο" από τον οποιοδήποτε αφιονισμένο άθεο κουλτουριάρη, που θα θελήσει να μιλήσει στους νέους για το θρησκευτικό φαινόμενο!

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ
ΥΓΙΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!

ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ!

ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Ο Π Ο Λ Υ Σ Μ Ε Τ Α Μ Ο Ν Τ Ε Ρ Ν Ι Σ Μ Ο Σ,

Μ Ε Τ Ο Τ Ε Λ Ο Σ Τ Ω Ν Μ Ε Γ Α Λ Ω Ν Α Φ Η Γ Η Σ Ε Ω Ν,...

ΘΑ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ ΟΛΑ!!!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ/Ε.Μ.

Ανώνυμος είπε...

Προς κύριο Ε.Μ
Περί του εν Ελλάδι υφιστάμενου κατηχητισμού,προφανώς πρέπει να μεγαλώσαμε και να ζούμε σε διαφορετική χώρα,εξ'ου και δε θεωρώ σκόπιμο να υπεισέλθω σε λεπτομερή αντίκρουση της θέσης σας.Κατά τα λοιπά,επειδή ήμουν παρών στη συγκεκριμένη παρουσίαση,επιτρέψτε μου να πω οτι αδικείτε τον κ.Σωτηρέλη,ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν τάχθηκε υπέρ ενός μαθήματος σαν αυτό που σκιαγραφήσατε κατατρυχόμενος από φοβικές φαντασιώσεις.Τόνισε πολλάκις την ανάγκη ουσιαστικής προτεραιότητας της ορθόδοξης παράδοσης στη διδασκόμενη ύλη,τάχθηκε ενάντια στους "ταλιμπάν του εκσυγχρόνισμού" που οραματίζονται κατάργηση του μαθήματος αλα Γαλλία,επεξήγησε απλά και κατανοητά τη συνταγματική υποχρέωση παροχής θρησκευτικής παιδείας και την έννοια της "επικρατούσας θρησκείας" και γενικώς οι θέσεις του έτυχαν ευμενέστατης υποδοχής από το θεολογικό κοινό και την ίδια την θεσμική Εκκλησία,εν τω προσώπω του Μητροπολίτη Ιγνατίου.Δεν έλειψαν φυσικά ορισμένες άκομψες φωνές διαμαρτυρίας από εκπροσώπους των γνωστών "δεινοσαύρων" του θεοολογικού κόσμου,που αλληλολιβανίζονται ως αυτόκλητοι ομολογητές "κεκλεισμένων των θυρών" εκφράζοντας μόνο τους εαυτούς τους.Τα πενήντα λεπτά βιντεοσκόπησης, τα οποία αποδίδουν ελάχιστα την ουσία μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας τρίωρης συζήτησης μεταξύ πέντε εξαιρέτων εισηγητών και ενός καλά ενημερωμένου κοινού, οπωσδήποτε δικαιολογούν παρανοήσεις,ασάφειες και παρερμηνείες.Το ζήτημα είναι κατά πόσον είμαστε καλοπροαίρετοι στην κριτική μας ή απλά μιμούμαστε παθολογικούς ζηλωτισμούς,τους οποίους κατά τα λοιπά καραδικάζουμε μετά βδελυγμίας σε άλλα θέματα.Παραφράζοντας λοιπόν την τελευταία παράγραφο σας πριν βάλετε τις φωνές(ελπίζω να γνωρίζετε πως στο διαδίκτυο ισχύει το κεφαλαία γράμματα=φωνασκία),εγώ προτιμώ έναν ορίτζιναλ "Καντιώτη" από έναν "Καντιώτη" με καλλιέπεια και προφίλ νηφάλιου και συνετού συζητητή.Ο δεύτερος είναι ασυγκρίτως πιο επικίνδυνος εχθρός της ελευθερίας από τον πρώτο..


Χ.Κ

Δημήτρης είπε...

Αγαπητέ Διογένη
Αν διδάξεις όπως λες ότι ο Βούδας ήταν ένας απλός άνθρωπος που τον αφάνισε ο θάνατος έχεις διδάξει πραγματικά το πιστεύω του Βουδισμού; Επειδή πιστεύω ότι γνωρίζεις θεωρώ ότι αυτό είναι ανέντιμο, τουλάχιστον, Αν σκοπός του μαθήματος είναι να αποδείξουμε την κατωτερότητα των θρησκειών έναντι του χριστιανισμού, αλλοιώνοντας μάλιστα τις θέσεις τους για να γίνει εύκολα αυτό, τότε θεωρώ σωστότερο και πιο δίκαιο να διδάσκεται το μάθημα από άθεους (αλλά έντιμους)

Ανώνυμος είπε...

με περισση εκπληξη διαβασα τα σχολια των προλαλησαντων σε βαρος του Διογενη και θαυμασα τη συγχυση μας αναφορικα με την ταυτοτητα του μαθηματος που θα θελαμε - μαλλον τη δικη μας.
ο ανθρωπος ειπε το αυτονοητο: το μη χειρον βελτιστον. ο κατηχητης θεολογος κρειττων εστι του αθεου συναδελφου του. δεν μπορω να φανταστω πού ακριβως εγκειται η διαφωνια των παραπανω φιλων. να θυμησω μοναχα την ιστορια με τον αγιο Σιλουανο τον Αθωνιτη, ο οποιος ομολογησε οτι στην παιδικη του ηλικια του ενσταλαχθηκε τυχαιως σπορος αθεϊας απο πλανοδιο βιβλιοπωλη, τον οποιο λογισμο απεβαλε μολις στα 19 του χρονια! αραγε τις αντιστοιχες υποβολες του διαβολου - μεσω πολλων, εδω των αθεων διορισμενων θρολογων - ποσα παιδια καταφερνουν να τις αποβαλουν στη ζωη τους;
δεν ειναι κανεις ουτε υπερ του ταλιμπανισμου ουτε κατα της λογοκρισιας. τασσομεθα ωστοσο υπερ της εν Κυριω διακρισης. και το ορθοδοξο μαθημα καλο ειναι - να μηνπω οτι πρεπει - να διδασκεται απο μελη της Εκκλησιας, δεν θα πω απο αγιους, διοτι και ακρο ειναι και ουτοπικο προπαντος.
παω λιγο και στον Δημητρη: ο Βουδας ηταν ενα ανθρωπακι σαν ολους μας και η θεωρια του δαιμονικη. οσο και να την ωραιοποιησεις, οσο και να την αναλυσεις, χριστιανισμος δεν ειναι, μηπως τελικα εχουμε προβλημα και δεν πιστευουμε ουτε εμεις σοβαρα στη θρησκεια μας; λεω εγω τωρα...
Κ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι σίγουρος οτι ο κύριος Κ.Ν θα διερρήγνυε τα ιμάτια του(και ουχί αδίκως)αν ένας άθεος π.χ Φυσικός ή Βιολόγος δίδασκε το παιδί του τις αντιλήψεις του Ντώκινς περί θρησκείας και δημιουργίας του κόσμου ως την απόλυτη και μη διαπραγματεύσιμη αλήθεια.Από την άλλη,ο ίδιος εν ονόματι ενός προ πολλού χρεοκοπημένου σχολικού μισιοναρισμού,διεκδικεί το δικαίωμα να προσβάλλει τους πάντες και τα πάντα ανενόχλητα,πέρα από κάθε παδιαγωγική δεοντολογία.Ας αποφασίσουμε επιτέλους αν οραματιζόμαστε μεντρεσέδες ή σχολεία του 2014 μ.Χ και τότε ξανασυζητάμε..

Χ.Κ

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Νούση μιλάς λογικά κι ωραία. Σε συγχαίρω !

Ανώνυμος είπε...

Χ.Κ
Γιατί χρησιμοποιήσατε την χρονολόγηση 2014 μ. ΧΡΙΣΤΟΝ ?
Ρωτήσατε αν συμφωνούν οι βουδιστές και οι μουσουλμάνοι ?

Δημήτρης είπε...

Δεν ξέρω κ.ΚΝ αν παίρνεις σοβαρά τη θρησκεία μας ή όχι, δικό σου θέμα. Εγώ την παίρνω και δεν έχω ανάγκη να υποβιβάσω κανέναν για να αποδείξω τη σπουδαιότητα της. Στέκομαι απέναντι στις θρησκείες με τον τρόπο που στέκεται ο πολύς σ. Αναστάσιος Γιαννουλάτος(χωρίς να έχω την δυνατότητα βέβαια να διαγνώσω δαιμονοκατοχή).Δεν θέλω ούτε να ωραιοποιήσω ούτε να εξευτελίσω καμμιά θρησκεία, θέλω ΕΝΤΙΜΑ, ΛΕΒΕΝΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ να παρουσιάσω τα πιστεύω της (παντελώς αδιάφορη η προσωπική μου εκτίμηση) και μάλιστα στα παιδιά που δεν έχουν καμμία δθνατότητα αντίδρασης σε ότι τους παρουσιάσω.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Δημήτρη, επειδή ακριβώς τα παιδιά δεν έχουν καμμία δυνατότητα αντίδρασης σε ότι τους παρουσιάσης, είναι σωστό να τους παρουσιάσης την καταστροφική τζιχάντ, και την αποχαυνωτική νιρβάνα ?
Θα προκύψη ωφέλεια από αυτό ?
Και αυτό που θέλεις να κάνης ΕΝΤΙΜΑ, ΛΕΒΕΝΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ, το κάνουν οι μουλλάδες και οι γκουρού στις χώρες τους για τον Χριστιανισμό ?

Δημήτρης είπε...

Αγαπητέ φίλε, στα παιδιά οφείλω να διδάξω τι λένε οι βουδιστές για τη νιρβάνα.Αν θέλουν τα παιδιά μπορούμε να την κρίνουμε ή να την αξιολογήσουμε από όποιες απόψεις (και χριστιανική βεβαίως) είναι δυνατόν.Τώρα αν έχουμε αποδεχτεί ότι όλες οι θρησκείες είναι δαιμονικές, τότε οφείλουμε να το γράψουμε στα βιβλία των θρησκευτικών αυτό ως την άποψη της εκκλησίας και να παραδώσουμε τη διδασκαλία των θρησκειών σε άλλους που μπορούν να το κάνουν . Θεωρώ αδιανόητο ένας σύγχρονος μορφωμένος και παγκοσμιοποιημένος άνθρωπος να μην έχει μια στοιχειώδη γνώση των πιστεύω των θρησκειών.Το ότι ζω σε ένα πολιτισμικό περιβάλλον (πολιτικό και θρησκευτικό) που μου επιτρέπει ΕΝΤΙΜΑ, ΛΕΒΕΝΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ να διαλλέγομαι χωρίς φόβο με τον άλλο με κάνει περήφανο. Ούτε ζηλεύω τους μουλάδες ούτε θέλω τη χώρα μου να γίνει τέτοια. Το ότι δεν γίνεται αλλού το σωστό, για μένα δεν είναι αρκετό επιχείρημα για να μην το κάνω και εγώ. Πως το είπε ο Χριστός; αν αγαπάτε η κάνετε κάνετε καλό μόνο σε όσους σας κάκουν τότε ε τι ξεχωρίζετε;

ΔΙΟΓΕΝΗΣ(Ε.Μ.) είπε...

"KAMΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΣ...
Ή ΓΟΝΙΜΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ???"

Με πραγματική έκπληξη διαβάζω τις θυμικές αντιδράσεις του αγαπητού κ. Χ.Κ. και αναρωτιέμαι ποιος είναι ο λόγος που ταράσσεται σφόδρα και προβαίνει στους πλέον άστοχους χαρακτηρισμούς, όπως «Καντιωτικός» και «επικίνδυνος εχθρός της ελευθερίας»(?!?!?) Ήμαρτον, χριστιανέ μου, τι είναι αυτά που γράφεις?
Μακριά από εμένα αυτές οι τρισάθλιες πρακτικές της ανελευθερίας, της οπισθοδρόμησης και της μη αποδοχής της θρησκευτικής ετερότητας του Άλλου–Αδελφού!

Aπό την αρχή να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω καμία πρόθεση εξουσιαστικής επιβουλής! Απλά καταθέτω, όπως άλλωστε και όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, περί της διδακτικής διαδικασίας του θρησκευτικού φαινομένου, τους προβληματισμούς μου. Τώρα, εάν κάποιοι συμφωνούν με τις προσωπικές μου ανησυχίες, έχει καλώς!
Οι υπόλοιποι μπορούν να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία, η οποία είναι καθόλα σεβαστή και η ίδια η εκκλησιαστική εμπειρία θα αποκαλύψει κάποια στιγμή το τελικό νόημα του εν λόγω εκπαιδευτικού σχεδιασμού! Είναι, όμως, ανέντιμο μόλις αρθρώνεις λόγο διαφορετικό να χαρακτηρίζεσαι και ως πολέμιος της ελεύθερης έκφρασης και καμουφλαρισμένος φονταμενταλιστής! Αυτά είναι αστειότητες και δεν προάγουν τον γόνιμο θεολογικό διάλογο, που είναι απαραίτητος για να αποφευχθούν τυχόν παρανοήσεις και τραγικά λάθη, με οδυνηρές συνέπειες για την λυτρωτική πορεία του εκκλησιαστικού σώματος.

Και έρχομαι τώρα στους συγκεκριμένους αβασάνιστους χαρακτηρισμούς περί φοβικών και άλλων συνδρόμων. Καταρχήν θα ήθελα να πω ότι ανήκω στη σχολή του ρεαλισμού, που πιστοποιεί την αυθεντικότητα της ερμηνείας από γραπτά τεκμήρια, που δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για φαντασιακές παρερμηνείες ιδιωτικής περιπλάνησης. Τα κείμενα πολλές φορές κραυγάζουν,… όπως και το παρακάτω, που το αντιγράφω αυτούσιο και προέρχεται από τον Οδηγό του Εκπαιδευτικού για τα θρησκευτικά στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο:’’…Με τιμιότητα λοιπόν και υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία, που τους έχει εμπιστευθεί αυτόν τον ρόλο οι δάσκαλοι θα διδάξουν ό,τι τους ανατίθεται από την πολιτεία. Υπό αυτήν την έννοια δεν υφίσταται καμιά ιδιαίτερη, θρησκευτικού χαρακτήρα προϋπόθεση για να διδάξει ένας δάσκαλος το ΜΤΘ.(αυτή η πρόταση τονίζεται με έντονα μαύρα γράμματα)Μάλλον ως απευκταίες θα πρέπει να θεωρούνται τέτοιες προδιαθέσεις. Ένας άθρησκος ή αγνωστικιστής ή αδιάφορος μπορεί να διδάξει με επιτυχία το ΜΤΘ, όπως και ένας θρησκευόμενος. ..Γενικά τόσο ο θρησκευτικός όσο και ο αντιθρησκευτικός φανατισμός ενός δασκάλου βλάπτουν εξίσου τη θρησκευτική (και όχι μόνο) παιδεία και μόρφωση των παιδιών τα οποία ανεξάρτητα από το αν θελήσουν να ακολουθήσουν την πατροπαράδοτη θρησκεία τους ή να ενταχτούν σε μία άλλη ή να μείνουν ανένταχτοι, χρειάζονται τον θρησκευτικό γραμματισμό σήμερα περισσότερο,ίσως, παρά ποτέ…’’

...η συνέχεια παρακάτω!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ / Ε.Μ.

ΔΙΟΓΕΝΗΣ(Ε.Μ.) είπε...

"KAMΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΣ...
Ή ΓΟΝΙΜΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ???"

...η συνέχεια!

Ένα κείμενο,πράγματι, άκρως αποκαλυπτικό και συνάμα ανησυχητικό και επικίνδυνο για τη δόμηση της προσωπικότητας του δασκάλου αλλά και της ίδιας της εκπαίδευσης! Και ένα κείμενο γεμάτο αντιφάσεις, όπως στο σημείο που ζητάει από τον διδάσκοντα να μην εκδηλώνει θρησκευτικό και αντιθρησκευτικό φανατισμό! Καλά, εντάξει, να δεχτούμε πως ο θρησκευόμενος δάσκαλος είναι ζηλωτής και φονταμεντάλας, τύπου Νατσιού, καλά ο αγνωστικιστής, ο άθρησκος και ο αδιάφορός δεν θα είναι δογματικοί και φονταμεντάλες, τύπου Ντώκινς ??? Αστεία πράγματα, μ’ αυτές τις φαιδρότητες δεν διασφαλίζεις τίποτα, μάλλον, περισσότερο φανατίζεις και προκαλείς, οδηγώντας, μάλιστα, πολλούς να υιοθετούν θεωρίες συνωμοσίας!

Για να φανταστούμε, αλήθεια, έναν εκτελεστή των έργων του Μπάχ να είναι ουδέτερος ως προς την ομορφιά της μουσικής του και να μην διακατάχεται από έντονο πάθος για τις συνθέσεις του! Μπορεί κανείς να φανταστεί έναν τέτοιον μουσικό εκτελεστή! Θα είναι μία πραγματική καρικατούρα! Ή ακόμη ας σκεφτούμε έναν χειρούργο, χωρίς αγάπη για τον άνθρωπο και την ιατρική επιστήμη και απλά να εκτελεί ουδέτερα και μηχανικά την επέμβαση του ασθενούς! Ε, λοιπόν, οι γραφικοί αυτοί συντάκτες απαιτούν από τον διαδάσκοντα να είναι ουδέτερος θρησκευτικά, δηλαδή ένα μηχανάκι, ώστε να αποφευχθούν οι δήθεν(!) επικίνδυνοι ζηλωτισμοί και φανατισμοί! Να διδάσκεις, δηλαδή, σε παιδιά δημοτικού και να μιλάς για τον Βούδα, τον Μωάμεθ και τον Χριστό και να μην κάνεις καμία αναφορά για την διαφορά Του από τους δύο άλλους ιδρυτές! Στο τέλος, μάλιστα, για να κάνεις και το μάθημα και πιο διεπιστημονικό προτείνω και τη διδασκαλία του τραγουδιού ΠΟΤΕ ΒΟΥΔΑΣ, ΠΟΤΕ ΚΟΥΔΑΣ, ΠΟΤΕ ΙΗΣΟΥΣ ΚΑΙ ΙΟΥΔΑΣ, ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΗΔΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ(αυτό θα είναι μια κριτική προσέγγιση του θρησκευτικού φαινομένου!!!), ώστε να στεφθεί το μάθημά μας με απόλυτη επιτυχία! Απουσιάζει, τελικά, η λογική και η σοβαρότητα από την καθημερινή μας πρακτική?

Ένας εκπαιδευτικός με προσωπικότητα δεν έχει ανάγκη από αυτές τις ανόητες και φαιδρές οδηγίες! Γνωρίζει πολύ καλά πότε το μάθημά του θα είναι ομολογιακό, πότε πολιτισμικό , πότε θρησκειολογικό και πάντως σε κάθε περίπτωση Εκκλησιολογικό και Χριστοκεντρικό. Και αν αυτό θεωρείται από τους Αυτόκλητους Υπερπροστάτες των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δογματικός διαποτισμός και κατηχητισμός ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλη γελοιότητα θα βρουν για να χαρακτηρίσουν τον τρόπο διδασκαλίας του ΘΜ, τότε μπορούμε κι εμείς από την πλευρά μας, με σιγουριά να πούμε, ότι οι προθέσεις τους μάλλον δεν είναι και τόσο αγαθές!


...ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ/Ε.Μ./

ΔΙΟΓΕΝΗΣ(Ε.Μ.) είπε...

"KAMΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΣ...

Ή ΓΟΝΙΜΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ???"

...η συνέχεια!

Θα το πω για ακόμη μία φορά και ας γίνω και γραφικός! Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί για το ΘΜ είναι ψευτοδιλήμματα και μάλιστα άνευ σημασίας, γιατί αυτήν η πραγματικότητα που αναδεικνύουν και περιγράφουν δεν υφίσταται, παρά μονάχα από κάποιους γραφικούς ‘’ιεραποστόλους’’ θεολόγους, που είναι ελάχιστοι!

Εάν, τώρα, το παραπάνω παράθεμα, - άλλά και πολλά άλλα από το ΠΣ - αγαπητέ Χ.Κ., εσένα δεν σε ανησυχούν και δεν σε προβληματίζουν, καλά θα κάνεις να τα μελετήσεις με περισσότερη προσοχή και μετά να καθίσεις να αραδιάζεις τους άστοχους και πικρόχολους χαρακτηρισμούς σου! Εμένα αυτές οι ‘’ιδιαίτερες - περίεργες’’ θέσεις του Οδηγού και του ΠΣ, όπως και οι γνωστές του Σωτηρέλη(από το βιβλίο του Θρησκεία και Εκπαίδευση –Από τον κατηχητισμό στην Πολυφωνία) με βάζουν σε πολύ έντονο προβληματισμό και ανησυχώ για τη διαμόρφωση της θρησκευτικής συνείδησης των παιδιών μας!

Τώρα, σχετικά με τη χρήση των κεφαλαίων και εκεί προτρέχεις και αστοχείς! Δεν έχω τάσεις εξουσιαστικές και ούτε ΦΩΝΑΣΚΩ! Απλά τονίζω, αυτά που για μένα έχουν πρωταρχική σημασία!

Για σένα, αγαπητέ μου Δημήτρη, θα ήθελα να σου πω ότι η εντιμότητά μας εντοπίζεται εκεί ακριβώς που θα παρουσιάσουμε στα παιδιά την ιστορική αλήθεια, όπως έχει! Και στην συγκεκριμένη περίπτωση όταν θα μιλήσεις για τον αφανισμό του Βούδα και των άλλων ιδρυτών θρησκειών, από τον θάνατο, και το τέλος της φθοράς από τον Θεάνθρωπο Χριστό, με την ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ, ούτε προπαγανδίζεις, ούτε φανατίζεις και πολύ περισσότερο δεν υποτιμάς τις άλλες θρησκείες(τα ίχνη από την αναζήτηση του υπερβατικού, όπως θάλεγε και ο πολύς Αναστάσιος), απλά λες την ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑ!

Επειδή, τώρα, ο μεταμοντερνισμός επιθυμεί την κατάργηση των Μεγάλων Αφηγήσεων, δεν πάει να πει ότι θα το πράξουμε κιόλας!

ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΗΝ

ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΤΗΣ !!!

…ΚΑΙ Ο ΕΧΩΝ ΩΤΑ ΑΚΟΥΕΙΝ ΑΚΟΥΕΤΩ…!!!


ΔΙΟΓΕΝΗΣ/Ε.Μ./Ο ‘’ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΤΗΣ’’

Ανώνυμος είπε...

Δε χρειαζόταν ολόκληρο διακεκομμένο "σεντόνι" κύριε Ε.Μ.Γίνατε απόλυτα σαφής από το αρχικό σας σχόλιο.

Εγώ πάλι μάλλον δεν έγινα και τόσο κατανοητός από εσάς,γι'αυτό και κρίνω σκόπιμο να προβώ σε κάποιες διευκρινίσεις.Πολύ επιγραμματικά λοιπόν,παίρνοντας το παράδειγμα σας περί Χριστού και Βούδα,σας λέω πως αν πω στα παιδιά"η Εκκλησία πιστεύει οτι ο Βούδας αφανίστηκε και ο Χριστός Ανέστη" είμαι καθόλα εντάξει.Καθόλα εντάξει μπορώ να θεωρηθώ επίσης,αν πω,κατά προτίμηση εκτός μαθήματος, "εγώ ο Χ.Κ,σαν Χριστιανός Ορθόδοξος καθηγητής πιστεύω οτι ο Βούδας αφανίστηκε και ο Χριστός Ανέστη".Αν όμως πω σκέτα "ο Βούδας αφανίστηκε και ο Χριστός Ανέστη",συνοδεύοντας το μάλιστα από "αποδείξεις" απολογητικής υφής,διαπράττω δογματικό διαποτισμό του χειρίστου είδους.

Βεβαίως,ακολουθώντας την πρωτοποριακή λογική σας,ο Πλάτωνας πρέπει να διδάσκεται αποκλειστικά από ολογαρχικούς αντιδημοκράτες φιλολόγους,ο Επίκουρος μόνον από πανηδονιστές,ο Μαρξ από εγγεγραμμένα μέλη του ΚΚΕ και ούτω καθ'εξής,οπότε ίσως πρέπει να επανεξετάσω τις απόψεις και την πρακτική μου,βαθμολογώντας π.χ τους μαθητές μου για την συμμετοχή τους στον κυριακάτικο εκκλησιασμό,αντί για τη συμμετοχή τους στο μάθημα.

Επιπλέον,ανεξαρτήτως των διαφωνιών μας,θα σας πρότεινα να μην γράφετε υπό την επήρεια εκνευρισμού,διότι προβαίνετε σε ανεπίτρεπτα για μορφωμένο άνθρωπο νοηματικά λάθη όπως το ακόλουθο:" Καλά, εντάξει, να δεχτούμε πως ο θρησκευόμενος δάσκαλος είναι ζηλωτής και φονταμεντάλας, τύπου Νατσιού, καλά ο αγνωστικιστής, ο άθρησκος και ο αδιάφορός δεν θα είναι δογματικοί και φονταμεντάλες, τύπου Ντώκινς ???",το οποίο έρχεται μόλις πέντε γραμμές πιο κάτω από εκεί που παραθέσατε αυτολεξεί το κείμενο του οδηγού σπουδών"τόσο ο θρησκευτικός όσο και ο αντιθρησκευτικός φανατισμός ενός δασκάλου βλάπτουν εξίσου τη θρησκευτική (και όχι μόνο) παιδεία και μόρφωση των παιδιών".
Κατά τα άλλα,με ύφος χιλίων καρδιναλίων σπεύδετε να μας ανακοινώσετε οτι ο Οδηγός Σπουδών είναι γεμάτος αντιφάσεις...

Χ.Κ

Δημήτρης είπε...

Αγαπητέ Διογένη
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου για τη διδασκαλία του χριστιανισμού.Στις άλλες θρησκείες όμως λυπάμαι.Δεν έχω καμιά λόξα με τον Βούδα αλλά επιμένεις σε κάτι που είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις. Η παρουσίαση του τι είναι ο Βούδας δεν ανήκει στους χριστιανούς αλλά στους Βουδιστές. Αλήθεια αυτό είναι γι αυτούς ο Βούδας; ένας από το θάνατο αφανισμένος άνθρωπος ή ένας δαιμονισμένος όπως ειπώθηκε από κάποιον;Σαφέστατα μπορούμε να παρουσιάσουμε τη διαφορά της Νιρβάνα και της Ανάστασης το τι εννοούν αυτοί σωτηρία και γιατί δεν είναι αποδεκτή από το χριστιανό αλλά αυτό μόνο με δεδομένο(παρουσίαση) τη δικιάς τους πίστης κι όχι τη δικιά μας αξιολόγηση της πίστης τους. Διαφορετικά να τη διδάξουν άλλοι από εμάς και εμείς να αναλάβουμε το έργο του αναθέματος των θρησκειών που είναι πανεύκολο μάλιστα αφού απέναντι μας δεν έχουμε τους θεολόγους των άλλων θρησκειών αλλά παιδάκια.Κι αφού μάθουμε στα παιδιά για το παραμύθι όλων των άλλων θρησκειών θα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι καθώς θα ωριμάζουν θα μορφώνονται και θα αξιολογούν μόνοι τους πια τα πράγματα, για την εκτίμηση που θα τρέφουν για τη δική μας.

ΔΙΟΓΕΝΗΣ(Ε.Μ.) είπε...

"ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗΣ"

Aγαπητέ κ. Χ.Κ., εξακολουθείς να βασανίζεσαι από τους εφιάλτες μιας δήθεν απολογητικής και της δογματικής επέλασης των θεολόγων ’’Ομολογητών’’και δεν λες να ησυχάσεις!
Μα καλέ μου άνθρωπε, γιατί γίνεσαι τόσο σχολαστικιστής? Στην αρχή παραδέχεσαι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και πως μπορείς να παρουσιάσεις τις διαφορές, με επιμελημένη, όμως, διάκριση, εντός και εκτός τάξης(?!?),ενώ στη συνέχεια απορρίπτεις την όλη διαδικασία τη στιγμή, μάλιστα, που θα διαπιστωθεί ότι ο διδάσκων αρχίσει να βομβαρδίζει τους μαθητές με αποδείξεις περί της Αναστάσεως του Ιησού! Μα και φυσικά συμφωνούμε πως το αράδιασμα των αποδείξεων είναι προβληματικό, γιατί στο φινάλε ομολογείς με έμμεσο τρόπο την ολιγοπιστία σου, αφού τις θεωρείς απαραίτητες για την διατήρηση της πίστης σου!
Μέχρι εδώ, όλα είναι σωστά! Αυτό, όμως, που δεν πολυκαταλαβαίνω σε σένα είναι γιατί αυτός ο πανικός? Για να μην ταραχτεί ο Σωτηρέλης, η Ρεπούση και όλο το σχετικό σινάφι, που είναι παντελώς ανυποψίαστο και άσχετο με το εκκλησιαστικό μας γεγονός!

Το έγραψα, αγαπητέ μου, αλλά εσύ δεν το πρόσεξες καθόλου γιατί επιμένεις στα δικά σου! Ο εκπαιδευτικός θεολόγος, με τη συχνή συμμετοχή στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας, δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα και πολύ περισσότερο δεν βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και αμηχανίας για το πώς θα διδάξει στους μαθητές το υπερβατικό!
Το Άγιο Πνεύμα μπορεί ανά πάσα στιγμή να χαριτώσει τον κάθε εκπαιδευτικό και να κάνει πραγματικά θαύματα στις ψυχές των μαθητών του! Αρκεί, βέβαια, να αναζητούμε, εναγωνίως, τη συμβολή του! Όταν, όμως, η πίστη μας είναι αδύνατη, ίσως και ανύπαρκτη, τότε ξεκινούν τα προβλήματα και ψάχνουμε τρόπους διδασκαλίας του Θ.Μ.: ομολογιακό, κατηχητικό, γνωσιακό ή πολυφωνικό? Βρισκόμαστε σε κατάσταση πανικού –μαζί με όλους κι εγώ – γιατί έχουμε μέγιστη ανάγκη από μια υπαρξιακή πνευματική ανασυγκρότηση, την οποία και δεν τολμούμε εύκολα, γι΄ αυτό και παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε τέτοια νοσηρά ψευτοδιλήμματα!

Για το θέμα, τώρα, της διδασκαλίας του Πλάτωνα, του Επίκουρου και του Μάρξ, καθώς και του ιδεολογικού εξοπλισμού του δασκάλου, νομίζω πως το παράδειγμά σου είναι πολύ άστοχο, γιατί δεν μπορείς να εξισώνεις την οποιαδήποτε φιλοσοφική ιδεολογία με την αποκάλυψη του Θεού και τον θεολογικό λόγο που αυτή παράγει. Είναι δύο μεγέθη τελείως ξένα μεταξύ τους! Γι’ αυτό και η ιδεολογική πανοπλία του διδασκάλου, που θα διδάξει φιλοσοφία πολύ λίγο προβληματίζει τον άμεσα ενδιαφερόμενο, ενώ η υπαρξιακή και πνευματική συγκρότηση του δασκάλου της Ορθόδοξης θεολογίας ενδιαφέρει άμεσα τον αποδέκτη μαθητή, γιατί πάντα ο κίνδυνος των ερμηνευτικών στρεβλώσεων είναι ορατός.

...συνεχίζεται!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ(Ε.Μ.)

ΔΙΟΓΕΝΗΣ(Ε.Μ.) είπε...

"ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗΣ"

...η συνέχεια!

Σχετικά, τώρα, με τη νοηματική μου ασάφεια, πιστεύω ότι και πάλι με αδικείς και δεν θέλεις να καταλάβεις τι εννοώ! Στον Οδηγό απαιτεί από τον δάσκαλο να είναι θρησκευτικά ουδέτερος, και αγνωστικιστής, γιατί πιστεύει πως μ’ αυτόν τον τρόπο ο διδάσκων θα πετύχει καλύτερα το αποτέλεσμά του! Ξέρουμε, όμως, ότι οι θρησκευτικά ουδέτεροι μπορούν να οδηγηθούν, εξαιτίας της αδιαφορίας τους, που δεν είναι ουδέτεροι δίχως λόγο, στην πιο κραυγαλέα αντιθρησκευτική προπαγάνδα και πολεμική!

Γιατί, λοιπόν, κ. Χ.Κ ο Οδηγός δίνει έμφαση μόνο στους θρησκευόμενους και λέει πως έχουν αποτύχει παταγωδώς με τον ζηλωτισμό τους και αφήνει να αιωρείται πως ο άθρησκος μάλλον είναι ορθότερος και άρα προτιμότερος ? Πάντως, όπως και να έχει το πράγμα η διατύπωση του Οδηγού είναι προβληματική και αντιφατική:’’…Ένας άθρησκος ή αγνωστικιστής ή αδιάφορος μπορεί να διδάξει με επιτυχία το ΜΤΘ, όπως και ένας θρησκευόμενος...’’ και δεν συνεχίζει τη διατύπωση λέγοντας πως και ο θρησκευόμενος καθηγητής μπορεί να είναι επιτυχής στη διδασκαλία του, όταν τον χαρακτηρίζει η διακριτικότητα, η νηφαλιότητα και ο μη φανατισμός! Το αφήνει το νόημα μετέωρο για τον θρησκευόμενο και ο αναγνώστης παίρνει θέση, ασυνειδήτως, υπέρ του αγνωστικιστή και του άθρησκου!

Και συνεχίζει:‘’Γενικά τόσο ο θρησκευτικός όσο και ο αντιθρησκευτικός φανατισμός ενός δασκάλου βλάπτουν εξίσου τη θρησκευτική (και όχι μόνο) παιδεία και μόρφωση των παιδιών..’’ και σ’ αυτό το σημείο δεν μάς τονίζει με σαφήνεια ότι ο αντιθρησκευτικός φανατισμός - σε αντιθρησκευτική συμπεριφορά μπορεί να οδηγηθεί και ένας θρησκευόμενος, για τους δικούς του πάντοτε λόγους - μπορεί να προέρχεται, κυρίως, από τον αγνωστικιστή και τον άθεο!!! …και ο αναγνώστης παραμένει με την θολή ιδέα ότι το πρόβλημα περισσότερο εντοπίζεται στον θρησκευόμενο ζηλωτή και λιγότερο , έως και καθόλου, στον άθρησκο δάσκαλο! Νομίζω πως δεν το αδικώ νοηματικά το κείμενο, γιατί εάν το διαβάσεις και συ με τη δέουσα προσοχή κάτι ανάλογο θα συμπεράνεις! Η σύνταξή του είναι προβληματική!

Τώρα, για το ύφος των καρδιναλίων…τι να πω!...μπορεί και να έχεις δίκιο!
Την επόμενη φορά θα το προσέξω περισσότερο,ώστε να ασκηθώ και λιγάκι στην αρετή της ταπείνωσης!

Aγαπητέ μου Δημήτρη, εφόσον εμείς βιώνουμε μία άλλη πνευματική πραγματικότητα, την Ορθόδοξη χριστιανική, είναι λογικό να βλέπουμε τη βουδιστική παράδοση με τα δικά ορθόδοξα αισθητήρια και δεν υπάρχει λόγος αυτήν να διδαχτεί από βουδιστές δασκάλους, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της απαξίωσης και της παρερμηνείας! Οι θρησκευτικές διδασκαλίες κρίνονται – δικιμάζονται από τα προσωπικά βιώματα του καθενός και όχι τις θεωρητικές περιπλανήσεις! Εάν και οι άλλες θρησκείες είναι ζωντανές θα κριθούν και αυτές με τη σειρά τους στην πράξη, όπως έγινε και με τη δική μας, την αρχαία ελληνική, που με την πάροδο του χρόνου εγκαταλείφθηκε εντελώς από τους Έλληνες, εκτός, βέβαια, από τη γραφική περίπτωση των σύγχρονων δωδεκαθεϊστών. Γι’ αυτό στον διδάσκοντα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να παρουσιάσει στους μαθητές του την αλήθεια για τις άλλες θρησκείες με το πραγματικό της όνομα!

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΤΙΜΟΣ ΔΡΟΜΟΣ !!!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ (Ε.Μ.)

Ανώνυμος είπε...

Αν το δικό μου παράδειγμα,το οποίο αντλείται μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία,είναι άστοχο,αναρωτιέμαι πώς μπορεί να χαρακτηριστεί το δικό σας παράδειγμα στο αντιπαραβάλετε μάθημα θρησκευτικών και χειρουργική!Θέλω να πιστεύω οτι πίσω απ'αυτό δεν κρύβεται κάποια ασυνείδητη επιθυμία χρήσης "θεολογικού" νυστεριού προς τους μαθητές..

Και για να σοβαρευτούμε,όσο και να βαυκαλιζόμαστε στην "αυτάρκεια" μας εμείς οι θεολογούντες,η ίδια η ζωή μπροστά μας βοά σχετικά με την επιτυχία του επί δεκαετίες εφαρμοζόμενου μοντέλου διδασκαλίας του θρησκευτικού μαθήματος.Όπως επίσης βοά και το ερώτημα που απηύθυνα πριν στον ομοιδεάτη σας Κ.Ν,αν οραματιζόμαστε ορθόδοξους μεντρεσέδες ή σχολεία του 2014.Εσείς με τον τρόπο σας νομίζω πως έχετε ήδη απαντήσει.Να είστε όμως τίμιος και με τα επακόλουθα της επιλογής σας,τα οποία στην προκειμένη περίπτωση συνεπάγονται αξιολόγηση των μαθητών και των διδασκόντων,όχι σε γνωστική και παιδαγωγική βάση,αλλά επί της προσωπικής πνευματικής ζωής και χριστιανικής ηθικής τους.Ρίξτε την συγκεκριμένη πρόταση σας με παρρησία στην κονίστρα των ιδεών και θα κριθεί αναλόγως.

Ολοκληρώνοντας,δε μπορώ να είμαι εκ των προτέρων πεπεισμένος για την επιτυχία κανενός Προγράμματος Σπουδών,ούτε για την επάρκεια και τις προθέσεις των εμπνευστών του.Ωστόσο,η πεισματώδης εως παιδαριώδης άρνηση οποιασδήποτε υποψίας αλλαγής,με κάνει σίγουρο για την νοοτροπία και τις προθέσεις των αρνητών..

Χ.Κ

Ανώνυμος είπε...

Ο Διογένης είπε:
....Στο τέλος, μάλιστα, για να κάνεις και το μάθημα και πιο διεπιστημονικό προτείνω και τη διδασκαλία του τραγουδιού ΠΟΤΕ ΒΟΥΔΑΣ, ΠΟΤΕ ΚΟΥΔΑΣ, ΠΟΤΕ ΙΗΣΟΥΣ ΚΑΙ ΙΟΥΔΑΣ, ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΗΔΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ(αυτό θα είναι μια κριτική προσέγγιση του θρησκευτικού φαινομένου!!!), ώστε να στεφθεί το μάθημά μας με απόλυτη επιτυχία! ......

......Τώρα, για το ύφος των καρδιναλίων…τι να πω!...μπορεί και να έχεις δίκιο!
Την επόμενη φορά θα το προσέξω περισσότερο,ώστε να ασκηθώ και λιγάκι στην αρετή της ταπείνωσης!
Καλά δεν παίζεσαι με τίποτα!
Εγραψες πάλι!!!!!!!!!!!
Αρχίζεις να μου αρεσεις για το χιούμορ σου!!!!!!


ΔΙΟΓΕΝΗΣ(Ε.Μ.) είπε...

"ΑΝΕΛΠΙΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ"

Και αναρωτιόμουν με παράπονο:Μα,τελικά, δεν μπορούμε να συναντηθούμε πουθενά εμείς οι θεολόγοι? Τόσο παράξενοι και αδιάλλακτοι άνθρωποι είμαστε? Και πάνω στη στιγμή της απελπισίας μου ήρθε το ποθούμενο!

Κάπου συναντηθήκαμε,επιτέλους,...στα Προγράμματα Σπουδών! Και αν διαβάσεις και τον Οδηγό του εκπαιδευτικού ολόκληρον και όχι αποσπασματικά(277 σελιδούλες, παρακαλώ,εγώ προσωπικά δε μετάνιωσα από τη μελέτη του,γιατί έγινα πολύ περισσότερο σοφός!),τότε είμαι σίγουρος ότι δύσκολα θα διατηρήσεις τις αρχικές σου τοποθετήσεις,γιατί πάρα πολλά σημεία του Οδηγού είναι άκρως προβληματικά και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι χρήζουν διδακτορικής διατριβής!Και μάλλον αυτά τα σημεία,αγαπητέ μου Χ.Κ.,είναι που οδηγούν και σένα ώστε να αμφισβητείς τη θεολογική επάρκεια των συντακτών- σε θέματα εξόχως σημαντικά, όπως αυτά της Εκκλησιολογίας και της Χριστολογίας -καθώς επίσης νάσαι επιφυλακτικός και για τις προθέσεις τους!

Γι' αυτό, λοιπόν, και μη μάς στενοχωρείς γράφοντας στη συνέχεια πως οι αρνητές της ποθούμενης αλλαγής διακατέχονται από αδιάλλακτες θέσεις και παιδαριώδεις τακτικές!

Όλοι θέλουμε το καινούριο και το διαφορετικό στον τόπο της εκπαίδευσης! Μία αλλαγή,όμως, που να νοηματοδοτεί και να ανακαινίζει το Είναι του κάθε μαθητή και όχι να το αποσυναρμολογεί και να το αποδυναμώνει πνευματικά! Και κάτι τέτοιο φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα του Νέου Ανοιχτού Σχολείου(που είσαι Πόππερ να δεις, μετά τους εχθρούς της ανοιχτής κοινωνίας, και τους κινδύνους του ανοιχτού σχολείου),εάν θέλουμε να συλλαβίσουμε υπεύθυνα τη σκοποθεσία των νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Μία ζωή μεταπράτες και ανυποψίαστοι για τα ουσιώδη της Παιδείας μας. Έως πότε λοιπόν? Ακόμη δεν ήρθε ο καιρός της περισυλλογής και της πνευματικής μας αφύπνισης?

...ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Διογένης /Ε.Μ.

ΔΙΟΓΕΝΗΣ(Ε.Μ.) είπε...

"ΑΝΕΛΠΙΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ"

...η συνέχεια!

Από την άλλη δε γνωρίζω να σου πω εάν το ηθικοδιδακτικό εκπαιδευτικό μοντέλο έχει αποτύχει, όπως με τόση σιγουριά εσύ αποφαίνεσαι! Η μητέρα μου είναι παιδί αυτής της διαδακτικής διαδικασίας, αλλά η Ορθόδοξη πίστη της, στο πρόσωπο του Θεανθρώπου Χριστού, παραμένει ακλόνητη και άσβηστη, όπως και το καντηλάκι που ανάβει καθημερινά, ενώ η δική μας φαίνεται να περνάει μεγάλη κρίση και αμφισβήτηση. Παρόλα αυτά, όμως, δεν μένει παρά να περιμένουμε -ζωή να μάς χαρίζει ο Θεός- να δούμε και τα αποτελέσματα της μη ομολογιακής θρησκευτικής εκπαίδευσης, όταν και όπου αυτή εφαρμοστεί! Μέχρι τότε,όμως, θα μού επιτρέψεις να διατηρώ τις έντονες επιφυλάξεις μου!

Και κάτι τελευταίο! Δε θέλω να ανησυχείς για τις ομολογιακές διδακτικές πρακτικές μου, μην τυχόν και αυτές βλάψουν τους αγαπημένους μου μαθητές!Δεν έχω σκοπό - προς το παρόν τουλάχιστον, γιατί άμα εφαρμοστεί το πρόγραμμα κανονικά,… βλέπουμε(!!!)- να ζητήσω από τους μαθητές μου ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΦΡΟΝΗΜΑΤΩΝ! Και φυσικά όταν κάποιος μαθητής διαφωνεί με την ομολογιακή μου στάση και την Ορθόδοξη πίστη μας δε σκέφτομαι να τον βάζω να μού λέει,μεγαλοφώνως,το Πάτερ Ημών ή τέλος πάντων το Πιστεύω!

Βλέπεις τι καλός δάσκαλος που είμαι? Άδικα με παρεξήγησες!

Και για να αφήσω τώρα τη χιουμοριστική διάθεση μπορώ να σού επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι τέτοιες ελεεινές διδακτικές στάσεις με βρίσκουν τελείως αντίθετο, γιατί γνωρίζω, από πρώτο χέρι ότι αυτές είναι ικανές να αποδομήσουν,εντελώς,τη θρησκευτική συνείδηση του μαθητή και ΝΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΕΪΑ! Η ζημιά που θα συντελεστεί, μόνο με θεϊκή θαυματουργική επέμβαση μπορεί να αποκατασταθεί! Με τους μαθητές μου δε συνηθίζω να παίζω τέτοια επικίνδυνα υπαρξιακά παιχνίδια, που έχουν άμεση σχέση με την ομαλή και υγιή ψυχοσωματική τους ολοκλήρωση!

Πάντα έχω υπόψιν μου και την προειδοποίηση του Κυρίου μας:
«…῝Ος δ᾿ ἂν σκανδαλίσῃ ἕνα τῶν μικρῶν τούτων τῶν πιστευόντων εἰς ἐμέ, συμφέρει αὐτῷ ἵνα κρεμασθῇ μύλος ὀνικὸς εἰς τὸν τράχηλον αὐτοῦ καὶ καταποντισθῇ ἐν τῷ πελάγει τῆς θαλάσσης. Οὐαὶ τῷ κόσμῳ ἀπὸ τῶν σκανδάλων· ἀνάγκη γάρ ἐστιν ἐλθεῖν τὰ σκάνδαλα· πλὴν οὐαὶ τῷ ἀνθρώπῳ ἐκείνῳ δι᾿ οὗ τὸ σκάνδαλον ἔρχεται…»(Ματθαίος 18, 6 -7)

Αυτά τα λόγια εμένα προσωπικά με συγκλονίζουν ως δάσκαλο,… δεν ξέρω εσένα!!!

Πρέπει να είμαστε όλοι μας πολύ προσεκτικοί!

...ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΙ... ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΙ ΑΘΡΗΣΚΟΙ, ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ!!!

Διογένης/Ε.Μ.

Ανώνυμος είπε...

@25 Ιανουαρίου 2014 - 7:11 μ.μ.
δεν ξερω αν εισαι εκπαιδευτικος και τι σχεση εχεις με τον χωρο. η διακριση χαρακτηριζεται απο τους Πατερες η μεγιστη των αρετων. η πραξη ειναι κατι αλλο απο τη θεωρια. η θρησκειολογια επιβαλλεται και υπαρχει ηδη στο μαθημα. η διαμονικη ομως λογικη της υπουλης εξισωσης των θρησκειων ειναι ο,τι χειροτερο.
στο παιδι παρουσιαζεις τα παντα, αλλα προτεινεις αποκλειστικα την αληθεια. τη "δειχνεις". τα αλλα για τις λεβεντιες και τις εντιμοτητες ειναι μαλλον σοφισματα, για να καλυψουμε το ημετερο κενο πιστης.
κανεις δεν ειπε οτι ο βουδιστης ή ο ισλαμιστης ειναι κατι αποβλητεο. αλλα πισω απο τις θεωριες αυτες κρυπτονται διαμονια. δεν το λεμε βεβαια, αλλα μπορουμε και αυτο να το "δειξουμε". ο Βουδας ητο φιλοσοφος, οχι θεανθρωπος. αυτο πώς θα μπορεσεις να το πεις στην παγκοσμιοποιημενη μας εποχη, οπως διμαρτυρεσαι εναντια στη συνετη προβολη και εμμονη στην Ορθοδοξια;
για να μην λες μαλιστα οτι μπαρουφολογω, θα σου ενα δικο μου, αληθινο, οχι φληναφηματα: ειδα και επαθα να πεισω μαθητες για τις "μαλακιες" συναδελφου θεολογου οτι ο Μωυσης ηξερε ποτε εχει παλιρροια και περασαν οι δικοι του και μετα σταματησε το φιανομενο στην Ερυθρα και οτι η λογικη επιβαλλει εξελιξη και πιθηκο και οχι Θεο κλπ. και ολα αυτα μεσα σε μια μερα!
και ξερεις κατι; δεν νομιζω οτι τα καταφερα και τελεια. μαλλον ο σπορος της αθεϊας - εκ θεολογου "ορθοδοξου" σπαρεις στην καρδια τους - ηδη καμνει ζημια στα παιδακια αυτα. τι λες λοιπον; να αφησουμε στον τυχοντα να αμφισβητει τον Θεο και μεσα απο το μαθημα των θρησκευτικων; δεν μας φτανουν οι καθηγητες των υπολοιπων ειδικοτητων που δουλευουν αριστα πανω σε αυτον τον τομεα;;
Κ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Έχετε αξιώσεις αναθεώρησης των πoρισμάτων της Βιολογίας επί το χριστιανικότερον;Μήπως να διδάσκουμε στους μαθητές εκείνα τα ωραία επιστημονικά απολογητικά βιβλιάρια της πάλαι ποτέ φιλοξενούσης υμάς οργανώσεως;Για τους αθέους καθηγητάς ετέρων ειδικοτήτων τι μέτρα καταστολής προτείνετε;Είναι επαρκής η πρότασις του Λαικού Συνδέσμου "Χρυσή Αυγή" περί προσλήψεως καθηγητών δια προφορικής συνεντεύξεως,προς εξακρίβωσιν του ελληνοχριστιανικού των φρονήματος ή απαιτούνται έτερα πειθαρχικά μέτρα,όπως κούρεμα με την ψιλή και περιφορά ανά τας οδούς με την ταμπέλα "είμαι οπαδός του Δαρβίνου";;;

Στο δια ταύτα,εσείς βλέπετε το δημόσιο σχολείο σαν το κατηχητικό του "Σωτήρα",εγώ το βλέπω σαν χώρο γνώσης,αγάπης και ελευθερίας για όλους.Εσείς βλέπετε τον εαυτό σας σαν μισιονάριο και οραματίζεστε να υποκαταστήσετε τους ιερείς στο ρόλο τους,εγώ σαν εκπαιδευτικό λειτουργό που θα διδάξει υπεύθυνα την γνωσιολογική ύλη που του ανατίθεται και θα παραπέμπψει όσους ενδιαφέρονται στον πνευματικό για τα περαιτέρω.Στη τελική,όλοι κρινόμαστε από τους μαθητές μας,τους αναγνώστες μας και εν τέλει από τον ίδιο τον Θεό(εντάξει και από μερικούς χαρισματούχους καρδιογνώστες σαν εσάς).Δεν έχω τίποτα άλλο να αντιπαραθέσω στο τελευταίο μνημείο αλαζονικής ημιμάθειας και θεολογίζοντος τραμπουκισμού σας,ούτε επιθυμώ οποιοδήποτε διαδικτυακό "ξεκατίνιασμα",απ'αυτά στα οποία αρέσκεστε κατά καιρούς.Με αυτό τον τρόπο άλλωστε,προφυλάσσω τον εαυτό μου κι από κυβηστήσεις,όπως π.χ την απόσυρση υπογραφών,ή το ενδεχόμενο να "λιβανίζω" αύριο αυτούς που βρίζω σήμερα..

Χ.Κ

Δημήτρης είπε...

Αυτό, το να χαρακτηρίζεται κάποιος άθεος, άπιστος και καταστροφέας των ψυχών των άλλων επειδή τολμά να έχει μια διαφορετική άποψη από σένα, πρέπει επιτέλους να σταματήσει. έλεος!! Μπορεί κάποιοι να έχουν την ανάγκη ύπαρξης εχθρών για να ισορροπήσουν άλλοι όμως δεν την έχουν.Επιτέλους, η κρίση της καρδιάς του άλλου ανήκει σε Άλλον και σε κανέναν από εμάς.

Ανώνυμος είπε...

Έχω την εντύπωση Χ.Κ. ότι είσαι αρκετά απόλυτος και δεν υποχωρείς ακόμη και σε θέσεις λογικές, όπως αυτές του διογένη και με πλάγιο τρόπο αποφεύγεις να τις σχολιάσεις και λές συνεχώς τα δικά σου και μάλιστα με πολύ επιθετικό τρόπο, και αυτό δεν μου αρέσει και δεν σε τιμά καθόλου!
Τουλάχιστον ο κυρ διογένης το σπάει και με λιγο χιόυμορ, ενώ εσύ με τίποτα! Δεν έχει άδικο ο διογένης γιατί αν γράφει αυτά το πρόγραμμα, γιατί εγώ δεν το διάβασα, τοτε πρέπει να ανησυχουμε όλοι!
Κι εγώ σε καμια περίπτωση δεν θα επιθυμούμα να διδάξει στο παιδί μου άθεος και αγνωστικιστής θεολόγος! Ούτε σ' αυτό συμφωνείς? Και γράφεις ότι σε ενδιαφέρουν μόνο οι γνώσεις και η ελευθερία! Καλή η ελευθερία αλλά η καταχρησή της βλάπτει! Και μόνο για αυτό το σημείο του προγράμματος θα έπρεπε όλοι οι θεολόγοι να αντιδράσουν!

Ανώνυμος είπε...

5-37
Επειδή έχω πρόσβαση σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μπορώ αν θέλετε, να σας προτείνω για Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, όταν αυτός έλθη στην Κυβέρνηση.

Ανώνυμος είπε...

@11:06,
Αξιοποίησε τις γνωριμίες σου προς ίδιον όφελος,δε θέλω να σου φάω τη θέση,άλλωστε είμαι σίγουρος οτι η χώρα σε χρειάζεται περισσότερο από μένα..

@10:58
Ο καθένας επιλέγει ο,τι κρίνει καλύτερο για το παιδί του.Όλα καλά,αρκεί να μη νομίζει πως όλα τα άλλα παιδιά της χώρας είναι κι αυτά δικά του κι έχει πάνω τους τα ίδια δικαιώματα..

Όσον αφορά το περί απολυτότητας κι επιθετικότητας,εδώ γράφτηκαν πράγματα όπως δαιμονισμένοι Βούδες,άπιστοι,ολιγόπιστοι και αντίχριστοι θεολόγοι που καταστρέφουν ψυχούλες,προδότες της παιδείας μας,σκοτεινά σχέδια των Ιλουμινάτι για την πίστη μας κλπ,κι έρχεσαι μετά να πεις πως εγώ είμαι ο επιθετικός της παρέας;
Επ'ευκαιρία,θέλω να μου πεις στα πόσα σχόλια κρίνεις οτι πρέπει να σταματήσω,για να μη θεωρηθεί οτι "αποφεύγω" την κουβέντα.Έξι με αυτό εδώ,δε νομίζω πως είναι και λίγα.Εσύ μπορεί να θες λεκτικό πινγκ-πονγκ και χιουμοράκι για να κάνεις χάζι,ο φίλος σου ο Διογένης μπορεί να θέλει να βγάλει από τη μύγα ξύγκι βάζοντας μου λόγια στο στόμα(όπως οτι δήθεν κράζω τους σχεδιαστές του Οδηγού Σπουδών),αλλά δεν πιστεύω να θεωρείς πως θα κάθομαι κι όλη μέρα πάνω στο pc για χατίρι σας...

Εν κατακλείδι,τα επιχειρήματα του καθενός είναι παραπάνω από κατανοητά.Και συνοψίζονται στο δίπολο Θρησκευτικός εγγραματισμός vs Κατήχηση.Εγώ προσωπικά ξέρω τον ρόλο μου και δεν έχω κανένα δίλημμα.Όσοι πρεσβεύουν οτι η Πολιτεία τους έβαλε στο σχολείο για να φτιάξουν νέες φουρνιές πιστών,ας συμφιλιωθούν με τις αντιφάσεις τους,απαρνούμενοι την υφιστάμενη "αντιεκκλησιαστική"διαδικασία σχολικής αξιολόγησης κι ας διακηρύξουν ευθαρσώς το όραμα τους,αποδεχόμενοι φυσικά και τις συνεπαγωγές του.Ιδού η Ρόδος,ιδού και το πήδημα..

Χ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

στον Χ.Κ.
θα ξεκινησω απο δευτερευοντα ζητηματα χαριν της αληθειας, την οποια προσβαλατε βαναυσα, ακων ή εκών, Κύριος οιδε. λες με περισση κακια και λιγο ανεξηγητη: "Στη τελική,όλοι κρινόμαστε από τους μαθητές μας,τους αναγνώστες μας και εν τέλει από τον ίδιο τον Θεό(εντάξει και από μερικούς χαρισματούχους καρδιογνώστες σαν εσάς". δεν ειμαι καρδιογνωστης, αλλα φως φαναρι δειχνεις και ρητως εν προκειμενω οτι εχεις πολλα κενα και προβληματα περι Ορθοδοξιας. αλλιως δε θα μιλουσες ετσι αγενως, τη στιγμη που ο αλλος διαλεγεται ευπρεπως μαζι σου. με την ιδια κακοτητα συνεχιζεις: "Δεν έχω τίποτα άλλο να αντιπαραθέσω στο τελευταίο μνημείο αλαζονικής ημιμάθειας". η ημιμαθεια πού ακριβως εστιαζεται, φιλε μου; ή μηπως πεταξες ενα τσιτατο ευελπιστωντας οτι θα ξεγελασεις οποιον αδαη περι τα προκειμενα σε αναγνωσει; ελα, πες μας λοιπον περι ημιμαθειας. γινεσαι φαιδρος, δεν το βλεπεις; και μπορεις καπως να καταλαβεις γιατι πολλες φορες καταληγω στο διαδικτυακο "ξεκατινιασμα" κατα τη μομφη σου, διοτι ακριβως προκαλουμαι απο περιπτωσεις εμπαθων και τωοντι αμαθων ή ημιμαθων. σε αυτο ομως θα αναφερθω στην κατακλειδα του παροντος σχολιου. παω ομως σε ενα τελευταιο μορφικης, μαλλον ψυχογραφικης (σου) υφης: "Με αυτό τον τρόπο άλλωστε,προφυλάσσω τον εαυτό μου κι από κυβηστήσεις,όπως π.χ την απόσυρση υπογραφών,ή το ενδεχόμενο να "λιβανίζω" αύριο αυτούς που βρίζω σήμερα". απεσυρα μια υπογραφη απο την Ομολογια Πιστεως προ ετων. οχι γιατι διαφωνω με το περιεχομενο, αλλα με τη νοοτροποια και τις προθεσεις των συντακτων και υπογραψαντων εκεινη. δεν ξερω αν τουτο ειναι "κυβηστηση" (γραφε καλυτερα βι με ιωτα), σιγουρα ομως θα το ελεγες εν συνεσει αναδιπλωση. εκτος και συ εισαι παπισκος που δε σφαλλεις ποτε. στο "λιβανισμα" δεν ξερω ποιους εννοεις, ισως τον Πειραιως. δε μου ερχεται κατι αλλο στον νου. αλλα και παλι εκτιθεσαι: διοτι εγω δε βριζω προσωπα με κακεντρεχεια, ως κρινεις εξ ιδιων τα αλλοτρια, αλλα κρινω ενεργειες και προθεσεις. και αν δω μεταστροφες, τοτε ναι, τους και τις λιβανιζω.
παμε τωρα στο πιο ουσιωδες: δεν ξερω απο "σωτηρικες" απολογιες ουτε με μελουν. ξερω ομως οτι δεν ειναι ουτε επιστημονικα ορθο να διδασκεις ορθοδοξα θρησκευτικα και την ιδια ωρα να τα ακυρωνεις μεσω αθειστικης προπαγανδας, προδηλου ή υποφωσκούσης. ειναι κατι αντιστοιχο με την Ιστορια, ετσι για παραδειγμα. απο τη μια να παρουσιαζεις το μεγαλειο των ηρωων και εν ταυτω να τους καθυβριζεις για τις πιθανες ανθρωπινες αδυναμιες τους. ή να προβαλλεις το μεγαλειο της κλασικης φιλοσοφιας και να τους ακυρωνεις υπερτονιζοντας την ομοφυλοφιλια στην αρχαια ελλαδα. και τοσα αλλα αντιπαιδαγωγικα και αντεπιστημονικα παραδειγματα μπορω να σου φερω, αλλα δεν με παιρνει η ωρα και ο χωρος.
μιλησες για δαρβινο και εξελιξη με τροπο που φανερωνεις πιστη περισση στα πορισματα της βιολογιας παρα στο χριστιανικο δογμα. εδω λοιπον θα σε πω εγω ημιμαθη και μαλιστα ορισμενως, οχι αοριστα και με επιχειρηματα τυπου βεγγαλικων. η δαρβινικη θεωρια μιλαει για εξελιξη των ειδων, αλλα δεν αποδεικνυει την εξελιξη απο ειδος σε ειδος. αυτο πια ειναι δεδομενο στη συγχρονη βιολογια. ο πιο ασχετος ξερει οτι ο δαρβινισμος εχει ξεπεραστει προ πολλου. αλλα και να μην ειχε, σε πληροφορω οτι ειναι εξαπαντος αντιεπιστημονικο - δεν θα πω αντιθεολογικο, διοτι αυτο δε φαινεται να σε κοφτει και ιδιαιτερα - να προβαλλεις ως δογμα μια οιαδηποτε θεωρια που αργοτερα ειναι λιαν πιθανο να αντικατασταθει υφ' ετερας. σε αντιθεση με τουτο, η θεολογια σεβομενη την επιστημη, συζηταει τα πορισματα της εμμενοντας στην αποκλαυφθεισα αληθεια: οτι ο ανθρωπος ειναι ειδικο και ιδιατερο δημιουργημα του Θεού και οχι μετεξελιξη πιθηκοειδους οντος. και ξερεις γιατι; διοτι εχει νουν και ψυχην θεοειδη, κατ΄ εικονα και ομοιωσιν Χριστου. αυτο δεν μπορει να το ανατρεψει κανεις και ουτε θα συμβει ποτε. το να πω ομως οτι ειμαι απλα ενας ορθος χιμπατζης και δη σε μαθημα θρησκευτικων, το μονο που κανω ειναι να απομιμουμαι το πτωχο αυτο ζωακι αδικωντας το συναμα, καθως δε μας φταιει σε τιποτε.
Κ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Kαλά ρε παιδιά τον έχετε αποτελειώσει τον Χ.Κ!
Από τη μία κατεβατά ο Κ.Ν.(Ο Νούσης είναι ρε παιδιά?), από την άλλη ο διογένης κατεβατά σε συνέχειες! Εντάξει αφήστε τον ανθρωπο να πάρει και καμια ανάσα! Αλλά κι εσύ ρε Χ.Κ. γαιδουρινό πείσμα βγάζεις, συμφώνησε και σε κάτι! Μάλλον τα θέλει ο π........!!!!!!
Πάντως εγω για να είμαι και ειλικρινής το διασκεδάζω όταν μαλώνουν θεολόγοι!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Νούση,πέρα από τη γενικότερη νοοτροπία και τακτική σας(δίκες προθέσεων,διαστρεβλώσεις,εμμονικές επαναλήψεις,αδιαλλαξία κλπ)η οποία αποτρέπει οποιαδήποτε απόπειρα νορμάλ διαλόγου,υπάρχει κι ένα τεχνικό ζήτημα το οποίο με αποτρέπει από τη συνέχιση της αδιέξοδης αυτής αντιπαράθεσης:Η μη εισέτι εφευρεθείσα μηχανή του χρόνου.Δυστυχώς,μας χωρίζουν μερικοί αιώνες,κατά το πέρασμα των οποίων, ζητήματα όπως το που αρχίζει η Θεολογία και που τελειώνει η Επιστήμη,ποιά η αρμοδιότητα της μιας και ποιά της άλλης,σε τι ερωτήματα απαντούν αμφότερες κλπ,έχουν απαντηθεί και ξεκαθαριστεί διαπαντός.Κάποιες προτεσταντικές παραφυάδες στις ΗΠΑ,η νεοτσαρική πουτινική Εκκλησία της Μόσχας,οι παρ΄ημίν παλαιοημερολογίται,μερικοί "σεσημασμένοι" για την γραφικότητα τους αρχιερείς,αλλά δυστυχώς και ορισμένοι κατά τα λοιπά ευρυμαθείς και λαλίστατοι θεολόγοι,δεν έχουν πληροφορηθεί εισέτι τις εξελίξεις.Και ύστερα,μερικοί ανόητοι όπως εγώ, έχουμε την απαίτηση να γνωρίζουν και από Θρησκειολογία..

Καλή σας νύχτα!
Χ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

στον Χ.Κ. και παλι
δεν μας απαντας επι της ουσιας ομως.
Κ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

X.Κ.
Δεν θέλουμε φίλε μου μόνο Θρησκειολογία στα σχολεία. Θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, γι αυτό τα βαπτίσαμε άλλωστε.
Οταν συμπληρώσουν τα 18 και θέλουν να αλλάξουν θρήσκευμα, ας αναλάβουν μόνα τους την ευθύνη.
Απλά πράγματα είναι, και πρέπει να τα καταλαβαίνεις, γιατί είσαι και μορφωμένος.

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν για να ξέρουμε τι λέμε,η "Θρησκειολογία στα σχολεία" αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο στα κεφάλια των σούπερ-ντούπερ ζηλωτών.Ολόκληρη αυτή η φασαρία έχει ξεσηκωθεί επειδή το 99% ορθόδοξης ύλης έγινε 90%!Για τέτοια "περιθωριοποίηση" και τέτοια "Θρησκειολογία" μίλαμε.Κατά τα λοιπά,καλά κάνεις και θέλεις να μεταλαμπαδεύσεις τη χριστιανική πίστη στα παιδιά σου.Αν είσαι πραγματικά σίγουρος γι'αυτή την πίστη,θα τα διδάξεις εσύ ο ίδιος,πρώτιστα δια του παραδείγματος,θα τα οδηγήσεις στην Εκκλησία και τότε δε χρειάζεσαι ούτε εμένα,ούτε κανέναν άλλον να σου κάνει τον ενδιάμεσο...

Χ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως Χ.Κ. από δω το πας από κει το πας πάλι στα ίδια έρχεσαι!!!!!!!!! Μήπως τελικά είσαι φιλαράκι του Ράμφου και του Μέσκου και μας το κρύβεις, γιατί φαίνεται πως με την ορθόδοξη πίστη δεν τα πας και πολύ καλά! Μάλλον σε βαραίνει λίγο, για να μην πω πολύ! Γι αυτό και αναπάυεσαι στα θρησκειολογικά και στα ουδέτερα!!!!!!!!!!
Δεν το παίρνεις και λίγο αλλιως!!!!!!!!
Για το καλό των παιδιών μας και όχι για σένα, γιατί εσύ τα έχεις ξεκαθαρίσει, όπως μας λες!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

@2:04
Μήπως με έχεις καλωδιώσει με κάμερες;Πράγματι,κάθε Τετάρτη παίρνω τον Στέλιο και τον Γιώργο και πάμε για καφεδάκι.Σε προσκαλώ αν θες να μας κάνεις παρέα.Εμείς οι βέβηλοι θα πιούμε φρέντο καπουτσίνο με μπόλικο αφρόγαλα κι εσύ ο κεκαθαρμένος ζηλωτής τσαγάκι του βουνού,μην καταπατήσεις και τη νηστεία..

Υ.Γ. Όσο έχουν εσένα για πατέρα τα παιδιά σου,μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος για το μέλλον τους.Για τα άλλα τα κακόμοιρα ανησυχώ,που μπορεί να πηγαίνουν κάθε Κυριακή με την πρώτη καμπάνα στο ναό κι εσύ να τους βάλεις 15,ενώ στο συμμαθητή τους που πάει μόνο Χριστούγεννα και Πάσχα να βάλεις 18 επειδή έγραψε καλύτερα στο διαγώνισμα..

Χ.Κ

Ανώνυμος είπε...

9-30
Αν πηγαίνει μόνο Χριστούγεννα και Πάσχα πρέπει να είναι γιος σου, οπότε θα του βάλω 3.

Ανώνυμος είπε...

Περίεργο ένας καρδιογνώστης-μυστικός πράκτορας σαν εσάς,να μη γνωρίζει οτι τυγχάνω άγαμος και άτεκνος.Εδώ μέχρι και τι νούμερο παπούτσι φοράω παραλίγο να μου ανακοινώσετε.Να είστε σίγουρος πάντως, οτι μόλις αποκτήσω παιδιά και φτάσουν σε σχολική ηλικία,θα τα μεταγράψω στο σχολείο που διδάσκετε,ακόμα κι αν χρειαστεί να μετοικήσω.Είναι κρίμα να μη διδαχτούν από τέτοιο φωτισμένο διδάσκαλο,ακόμα κι αν μείνουν μετεξεταστέοι..

Χ.Κ

Ανώνυμος είπε...

11-32
Ευχαριστώ για την προτίμηση !
(Διευκρινίζω πάντως, ότι δεν είμαι ο 2-04).

Ανώνυμος είπε...

Κοίταξε Χ.Κ., μου είναι λίγη η παρέα σας!!!!!!!
Χρειάζονται και ενισχύσεις!!!!!!!
Δηλαδή εάν δεν προσκαλέσετε τον Δαλάι Λάμα, με κανά δυο ξυρισμένους μοναχούς του, κανέναν Ιμάμη, παρεούλα με κανένα σεβαστό Ραββίνο, τότε η συντροφιά σας είναι και πολύ ξενέρωτη και δεν μου κάνει!!!!!!!
Εγώ γουστάρω πολύ ισχυρές δόσεις θρησκειολογίας για να ρθω στα σύγκαλά μου!!!!!!
Αμ, τι νόμιζες, πως θα φτιαχτώ με Μέσκο και Ράμφο!!!!
Άντε και καλόν διαλογισμό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Όχι, κ. καθηγητά με τους μαθητές σου!!!!!!!!!!!!!
Μην πάιρνεις τόση φόρα!
Με την παρεούλα σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

@2:52
Πολλά μου ζητάς,αλλά ό,τι μπορέσω θα κάνω.Φέρε όμως κι εσύ έναν Σεραφείμ,έναν Σωτηρόπουλο,στη χειρότερη μια Ελένη Λουκά να γίνει λίγο τζέρτζελο.Αν βάζαμε και κανένα εισιτήριο για την τιτανομαχία δε θα ήταν άσχημο,να βγάλουμε και κανένα φράγκο εμείς οι μπατίρηδες θρησκειολόγοι.Εσείς οι θεόπνευστοι ιεροκήρυκες ξέρω πως τον έχετε τον τρόπο σας γενικώς,άρα δεν έχετε ανάγκη..

Χ.Κ

Related Posts with Thumbnails