Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟΔΗΜΟ ΒΑΛΛΗΝΔΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 
Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και την Δημοτική Βιβλιοθήκη 
Το Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων (ΚΕΡΕ), μη κερδοσκοπικός φορέας που εδρεύει στην Αθήνα, έχει αρχίσει ήδη από το 1999 μια μεγάλη εκδοτική δραστηριότητα που σχετίζεται με σημαντικές ηχογραφήσεις Εκκλησιαστικής Μουσικής, τις οποίες επιμελείται ο Δρ. Φιλολογίας Μανόλης Κ. Χατζηγιακουμής. 
Στη σειρά αυτή των εκδοθέντων ψηφιακών δίσκων περίοπτη θέση κατέχει ο αείμνηστος Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς (1915-2008), ο οποίος υπηρέτησε την Μητρόπολη Πατρών για 30 συναπτά έτη. Θεωρήθηκε γι’ αυτό εύλογη η παρουσίαση των ψηφιακών δίσκων του μακαριστού Μητροπολίτου Νικοδήμου στην πόλη με την οποία συνδέθηκε ως Αρχιερεύς και συνέβαλε τα μέγιστα στην λειτουργική ζωή της. 
Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών (Μαιζώνος 110), από τον συνεργάτη του Κέντρου Ερευνών και Εκδόσεων Θεολόγο και μουσικό Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και την Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν οι ηχογραφήσεις τις οποίες πραγματοποίησε στις σειρές «Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής» και «Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής» του Προγράμματος ηχογραφήσεων που εμπνεύστηκε και υλοποιεί ο Μανόλης Κ. Χατζηγιακουμής. 


Στη σειρά «Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής», ο Μητροπολίτης Νικόδημος Βαλληνδράς ηχογράφησε ολόκληρο το αργό Ειρμολόγιο των Καταβασιών, στο μέλος του Πέτρου Πελοποννησίου, Καλοφωνικούς Ειρμούς, Οκτάηχα μαθήματα, Πολυελέους και τα Ιδιόμελα της Μ. Τεσσαρακοστής, ενώ στη σειρά «Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής» περιέχονται μέλη που έψαλλε επί σειρά ετών κατά τις χοροστασίες του ο μακαριστός ιεράρχης, καθώς και δικές του συνθέσεις. 
Οι ψηφιακοί αυτοί δίσκοι συνοδεύονται από πολυσέλιδα βιβλία, τα οποία περιλαμβάνουν κείμενα του Μανόλη Χατζηγιακουμή για την ιστορία, το είδος και την ερμηνεία των μελών, καθώς επίσης και όλα τα αντίστοιχα μουσικά κείμενα. Το όλο Πρόγραμμα των ηχογραφήσεων μπορεί να δει αναλυτικά ο ενδιαφερόμενος στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ερευνών και Εκδόσεων
Στην εκδήλωση της 14ης Φεβρουαρίου θα ακουστούν αντιπροσωπευτικά ηχητικά δείγματα και θα προβληθεί ανάλογο οπτικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails