Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΒΟΝΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ZDF


Σας παραπέμπουμε, αγαπητοί συνοδίτες, στο βίντεο της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ZDF με την Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία από τον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Βόννης, που κάλυψε το γερμανικό κανάλι την περασμένη Κυριακή. 
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο βοηθός επίσκοπος του Μητροπολίτου Γερμανίας Αυγουστίνου Θεοφιλέστατος Αριανζού Βαρθολομαίος, συλλειτουργούντων του πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβροσίου, του πρεσβυτέρου π. Σωκράτη και του διακόνου Ισιδώρου. 
Ο βυζαντινός χορός ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος και απέδωσε με ακρίβεια και εν χρόνω τα μέλη. Ευχάριστη έκπληξη τα λειτουργικά σε ήχο α' επτάφωνο, του αειμνήστου άρχοντος της Μ.τ.Χ.Ε. Θρασύβουλου Στανίτσα. 


Η κάλυψη της Θ. Λειτουργίας είναι υποδειγματική, θα μπορούσαμε να πούμε. Η μεγάλη γερμανική αρετή, η οργάνωση, σε όλο της το μεγαλείο. 
Η προετοιμασία γι' αυτή την τηλεοπτική μετάδοση άρχισε πριν ένα μήνα περίπου με συνάντηση των υπευθύνων του γερμανικού καναλιού και των αρμοδίων της Μητρόπολης Γερμανίας. Γνωριμία, καταγραφή και φωτογράφιση χώρων και τελικά κατάρτιση ενός πολυσέλιδου κειμένου, στο οποίο καταγράφονταν με εξαντλητικές λεπτομέρειες όλα τα ζητήματα: τεχνικά, μεταφοράς, ασφάλειας κ.ο.κ. Όπως φαίνεται στην αρχή του βίντεο της Κυριακάτικης Λειτουργίας, εντεταλμένος της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως Γερμανίας, έκανε μικρή εισαγωγή για τους τηλεθεατές, ενώ κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας σχολιάζει συντόμως ιδίως τα σημεία εκείνα που θα είναι στα ελληνικά. 


Είχε προβλεφθεί ακόμα και ποιά διαδρομή ακριβώς θα ακολουθήσουν τα τρία οχήματα της τηλεόρασης για να φτάσουν στη Μητρόπολη, αφού το βάρος τους δεν επιτρέπει τη διέλευσή τους από συγκεκριμένους δρόμους. 
Φαίνεται πάντως ότι ο γερμανός σκηνοθέτης φρόντισε να καταλάβει καλά τη σχέση των τελουμένων και ψαλλομένων με την ορθόδοξη αγιογραφία, γι' αυτό και δεν του ξεφεύγει καμία στιγμή της λατρείας που να την υπομνηματίσει όπως πρέπει. 
Ολόκληρο το σχετικό βίντεο δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails