Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΞΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ ΤΩΝ ΑΡΑΒΟΦΩΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Ρεπορτάζ: Ρόνι Μπου Σάμπα 
φωτογραφίες: Μότασεμ Τάκλα 
Χτες Κυριακή, 14 Ιουλίου, γιορτάστηκε πανηγυρικά - εκ μεταθέσεως - στην εκκλησία της Αγίας Όλγας στην Αθήνα, στο χώρο του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ, η μνήμη της Αγίας, με πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μεξικού, Κεντρώας Αμερικής και Καραϊβικής του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Αντωνίου. 
Ήταν παρών συμπροσευχόμενος ο επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος, καθηγούμενος της Ι. Μονής Ασωμάτων Πετράκη, μετόχι της οποίας είναι ο ναός της Αγίας Όλγας και έχει παραχωρηθεί στους αραβόφωνους ορθοδόξους της Αθήνας για τις λατρευτικές τους ανάγκες. 
Πιστοί, λοιπόν, από διάφορες αραβικές χώρες κατέκλυσαν τον ναό για να τιμήσουν την Αγία Όλγα, της οποίας η μνήμη εορτάζεται στις 11 Ιουλίου. 
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιότατος Αντώνιος τόνισε ότι η γιορτή των Αγίων Πατέρων της Δʼ Οικουμενικής Συνόδου, στους οποίους ήταν αφιερωμένη η χθεσινή Κυριακή, γεμίζει τους χριστιανούς με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, γιατί αυτοί οι θεοφόροι πατέρες προστάτεψαν την ορθόδοξη πίστη, και μας έδειξαν ποιά είναι η Εκκλησία. 


Επεσήμανε με αφορμή τα γεγονότα της Συρίας ότι οι χριστιανοί πρέπει να θυμούνται ότι είναι το φως του κόσμου, ότι είναι ευαγγελιστές του μηνύματος του Χριστού και δεν μπορεί να είναι ούτε ανθρωποκτόνοι, ούτε εγκληματίες. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους απαχθέντες μητροπολίτες Χαλεπίου Παύλο και τον Συροϊακωβίτη Ιωάννη, εκφράζοντας την ένθερμη ευχή του να απελευθερωθούν το συντομότερο. Εξέφρασε και την λύπη του γιατί επικρατεί μια παγκόσμια σιωπή γύρω από το θέμα αυτό, αντί να προβάλλεται, έτσι ώστε να κινητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα. 
Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ρωσία, την οποία και θα επισκεφθεί την επόμενη Κυριακή για τους εορτασμούς των 1500 χρόνων για τον εκχριστιανισμό των Ρώσων, γιατί καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση των απαχθέντων, και για την υποστήριξη των χριστιανών στην Μέση Ανατολή. Αναφερόμενος στον διωγμό των χριστιανών αναρωτήθηκε τι σημασία θα έχουν πλέον τα χριστιανικά μνημεία στα Ιεροσόλυμα, για παράδειγμα, αν πάψουν να υπάρχουν πιστοί εκεί. 
Κλείνοντας το κήρυγμά του είπε με τόνο συγκινητικό: «Όταν επισκέφθηκα την Αγιά Σοφιά δάκρυσα, γιατί εκεί, στην Πόλη, άλλαξε η ρότα της ιστορίας», υπενθυμίζοντας ότι οι χριστιανοί της Δύσης πολέμησαν τους ορθοδόξους, και οι ορθόδοξοι ασχολούνταν τότε με ατελείωτες έριδες ώσπου έπεσε η Κωνσταντινούπολη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails