Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Επίτιμη Διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ η ποιήτρια Κική Δημουλά


Με «καταρρακτώδη συγκίνηση […] ντροπή» και λεπτομερή απαρίθμηση των «αμέτρητων» προσόντων που δεν έχει, η ποιήτρια Κική Δημουλά ξεστόμισε «το απερίσκεπτα θρασύ “ναι” της», στην απόφαση του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ να της απονείμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Η τελετή αναγόρευσης, σύμφωνα με επιθυμία της ποιήτριας, θα γίνει στις αρχές του νέου έτους.
Η απόφαση του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ είναι ιστορική! Επίτιμος διδάκτωρ Θεολογίας μια ποιήτρια που δεν διστάζει να μιλάει στο Θεό στο β' ενικό - όπως ακριβώς οι υμνογράφοι - πλέκοντας εκ λόγων την δική της ποιητική μελωδία. 
Μέσα από τις συμπληγάδες της αμφισβήτησης, της αβεβαιότητας, της ειρωνείας συχνά, της πάλης του εφήμερου με το αιώνιο, η Κική Δημουλά θεολογεί μ' ένα δικό της ολότελα τρόπο - εν ταυτώ και οικείο - που ταιριάζει στους σύνθετους και ορθολογικούς καιρούς μας.
Ο στίχος της για το Θεό είναι πολλές φορές αποφατικός. Μα και η όλη της ποίηση δεν είναι παρά μια πρόσκληση για αποκρυπτογράφηση και επανανακάλυψη των καίριων και ουσιωδών, πέρα από σοβαροφάνειες ή σπουδαιοφάνειες. Οι "θεοφάνειες" της Δημουλά μου θυμίζουν το "βυθού ανεκάλυψε πυθμένα και διά ξηράς οικείους έλκει...".
Πολλά τα έτη της!
Π.Α.Α.
Υ.Γ. Ακολουθεί ένα εξαίσιο ποίημα της Δημουλά (στο βιντεάκι που παραθέτουμε το διαβάζει η ίδια) για όποιον είναι ικανός να το προσλάβει.


Η ΓΛYKΥΤΑΤΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΣ 
Τρισάγια κάθε τόσο
γιὰ νὰ δοθεῖ ἡ ὑπηκοότητα νεκροῦ
στὸν κεκοιμημένον δοῦλόν σου.

Ὕψιστε, τί ἐννοεῖς
ἄλλο νεκρὸς καὶ ἄλλο δοῦλος.
Κι ἀπὸ πότε ἐπιτρέπεται
νὰ κοιμοῦνται ἔτσι βαθιὰ
ἀτιμώρητοι οἱ δοῦλοι.

Τὸν κεκοιμημένον δοῦλόν σου.
Θέ μου, ἂν ἀπελευθερώνει ὁ θάνατος
ὅπως μᾶς τὸ ὑπόσχεται παρήγορη
ἡ γλυκύτατη ἀβεβαιότης,
ἐσὺ γιατί τὸν θὲς ντὲ καὶ καλὰ δουλέμπορο;

Τὸν κεκοιμημένον.
Περὶ ὕπνου πρόκειται, Κύριε;
Μὰ τοῦ κολλάει ὕπνος τοῦ νεκροῦ
ἔτσι εὔκολα νυστάζει ἡ ἀπώλεια τῆς ζωῆς;
Ἐδῶ ἐμεῖς, δοῦλοι τοῦ ἀπάνω κόσμου ἀκόμα
κι ὅμως ποιὸς κλείνει μάτι
ἂν δὲν τὸν νανουρίσει ὅπως ξέρει
μόνο ἡ γιαγιά του ἡ ἀβεβαιότης
μὲ τὴ γλυκεῖα της ρόδινη ἀφύπνιση.

Κύριε, μήπως ὅταν ἐνέκρινες
αὐτοὺς τοὺς ἀνελέητους ἀνταγωνιστικοὺς ψαλμοὺς
ἤσουν ἀκόμη ἄνθρωπος;

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε εξυπνάκια θεολόγε Ανδριόπουλε, πες μας εσύ τι έχεις καταλάβει?????
Κάνε μας και μια ανάλυση θεολογική, για να δούμε και το δείκτη της εφυίας σου!!!!!
Μόνο λόγια είσαι και συνθήματα!!!!
Αντε, κάνε μια ανάλυση να δούμε... μπορείς??????

Ανώνυμος είπε...

Θα πρέπει να συνεκτιμήθηκε και η στάση της απέναντι στους μετανάστες, καθώς και η συνυπογραφή της στο κείμενο των "32" (μεταξύ των οποίων και ο Στουρνάρας) ,πριν από δύο χρόνια, όπου προέτρεπαν τους τότε κυβερνώντες να "τολμήσουν" και να εφαρμόσουν το πρώτο μνημόνιο!

Ανώνυμος είπε...

O tempora o mores! Τι άλλο θα μπορούσε να λεχθεί για το κατάντημα της "Θεολογικής " Σχολής του ΑΠΘ.! Πιστεύει στον Θεό η κ. Δημουλά ? Ειναι και αυτό ζητούμενο.....!Μην είσαι σίγουρος κ. Ανδριόπουλε !

Ανώνυμος είπε...

Παράτα τον Κικέρωνα και δες την κατάντια των "Αγίων" της Ελλαδικής Εκκλησίας... Μήπως να προσκομίσουμε πιστοποιητικό θρησκευτικών φρονημάτων;;;; Άσε μας, "χριστιανέ" μου........... Πάνε κάνε κάνα μπανάκι να συνέλθεις....

Ανώνυμος είπε...

Έλεος δηλαδή... Σε αυτό το σημείο έφτασε η θεολογική σχολή ώστε να δώσει στη Δημουλά τον τίτλο του διδάκτορος. Επιτέλους βαρεθήκαμε τα θολοκουλτουργιάρικά σας καμώματα κύριοι καθηγητές. Δηλαδή δεν υπήρχαν αξιώτεροι αυτής να λάβουν τον τίτλο τόσοι αφανείς ήρωες-ιερείς, ιεραπόστολοι. Τι να πει κανείς... Έλεος!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι και απαραίτητο να πιστεύεις στο Θεό, για να γίνεις επίτιμος διδάκτωρ της Θεολογικής σχολής.
Αρκεί το όνομα σου να προσδίδει μοντέρνα και προοδευτική αύρα στους εκλέκτορες.

Μωραϊτης είπε...

Είναι, πράγματι, ένα θέμα η πίστη
ή όχι της Κ.Δημουλά στόν Θεό.
Στο ποίημα που δημοσιεύεται, η ποιήτρια απευθύνεται με ανοίκειο
τρόπο πρός τόν Θεό. Πού είναι ο
σεβασμός πρός Αυτόν ;
Τό ίδιο ερώτημα [πίστη στον Θεό]
τίθεται και γιά τούς εκλέκτορες της
Θεολογικής Σχολής.
Κατάντια.......

Ανώνυμος είπε...

Και ποιος είσαι εσύ που θα μας πεις πώς πρέπει ν' απευθυνόμαστε στον Θεό;; Τοποτηρητής του Θεού έγινες;;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Kύριε,είσαι αδυσώπητος!
άγ. Σιλουανός
ο σάλος

noname είπε...

Γραμμένη στην οργάνωση είναι η κ. Δημουλά; Έχει μουστάκι, κότσο και τρίχα στη μασχαλη; Τρέχει αλαλάζοντας αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή να βρίσει και να καταραστεί (Ορθόδοξα πάντα) τους κακούς (δηλαδή τους μη οργανωμένους); Αν όχι, τότε πως τόλμησε το τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. να την κάνει επίτιμο διδάκτορα; Πήρε την άδεια του π. Ζήση, των αγίων Πειραιώς-Καλαβρύτων, και των λοιπών βικαρίων του Χριστού στη Γη που εκπληρώνουν το έργο του Θεού (opus dei); Ποια θα είναι η αντίδραση του Παναγιωτάτου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης γι' αυτό; Γιατί και πως ζουν αναμεσά μας;
Δόξα τω Θεό που υπάρχουν τα γεμάτα με τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος(αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, πραότητα...) ελληνορθόδοξα σωματεία πιστοποίησης ορθοδόξων φρονημάτων (κοινώς οργανώσεις) και οι οπαδοί αυτών και γεμίζουν την πλάση με τη χάρη του Χριστού (βλέπε τα παραπάνω σχόλια)...

Ανώνυμος είπε...

2,45
Κάποιος Γάλλος Διαφωτιστής του 18ου αιώνα, (μου διαφεύγει το όνομα του αυτή τη στιγμή), έχει πει ,
"Η βλακεία είναι ακατανίκητη!".
Εγώ δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη.

Ανώνυμος είπε...

Γιά όσους "τους έκατσε στο στομάχι" η μέλλουσα αναγόρευση της κ.Κ.Δημουλά απλά έχω να τους πω ότι είναι κρίμα που δεν ζεί ο Μέγας εν Καθηγηταίς Ορθοδόξου Θεολογίας +Κ.Ε.Παπαπέτρου, να τους κοιτάξει απλώς και να τους προσαγορεύσει: "αγαπητοί μου χριστιανοί, θρησκευΑμενοι..."!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ αριστοφέρνουν οι της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης τελευταία... Τι γίνεται;;; Μετά από αυτήν σε ποιον θα δώσουν....

Related Posts with Thumbnails