Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Γεύσεις «φαναρόψαρου»

Του Μ. Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Τσέτση 

Ο φίλος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος και ομογάλακτος, από τις μέρες της Χάλκης, αδελφός Αθανάσιος, είχε την καλή τύχη να προικισθεί από τον Θεό με το τάλαντο του γράφειν. Τάλαντο το οποίο αξιοποιεί εδώ και δεκαετίες τώρα, ακολουθώντας την προτροπή του Κυρίου στην Παραβολή των ταλάντων (Ματθ. 25, 14-30). Τοιουτοτρόπως, γράφει και συγγράφει ακαταπόνητα και αδιάλειπτα επί ποικίλων θεμάτων Εκκλησιαστικής, κοινωνικής ή ακόμη, καλλιτεχνικής επικαιρότητος. Συνήθως γράφει ξεκάθαρα. Πολύ συχνά, όμως, «εν παροιμίαις λαλεί»! Σε βαθμό που οι μη ειδότες, άμα τη αναγνώσει μερικών μόνο αρχικών προτάσεων, αρχίζουν να διερωτώνται: «άραγε πού το πάει ο Δεσπότης»! Ένα τέτοιο αμφίπλευρο κείμενό του, είναι και αυτό που αναρτήθηκε πρόσφατα στην «Ιδιωτική Οδό», υπό τον τίτλο «Το Φανάρι». 
Δοθέντος ότι, για όσους παρακολουθούν τα Εκκλησιαστικά δρώμενα είναι «φως φανάρι» ποιούς φωτογραφίζει και σε τι στοχεύει το δεύτερο μέρος του άρθρου αυτού, θα αρκεσθώ στον σχολιασμό μόνο του πρώτου μέρους του, όπου ο φίλτατος άγιος Χαλκηδόνος ομιλεί περί της πεσκανδρίτσας, του φαναριού ή φαναρόψαρου (fener balıḡı κατά την Τουρκική έκφραση), του ειδεχθούς στην όψη, αλλά τερπνού στη γεύση, σπάνιου αυτού ψαριού. 
Στην αρχή λοιπόν του άρθρου, ο φίλος Ιεράρχης, αφού πρώτα περιγράφει τήν παράξενη ανατομία του φαναρόψαρου και κάμει λόγο για τις θρεπτικές του ιδιότητες, στην συνέχεια μάς πληροφορεί ότι η λιχουδιά αυτή παρασκευάζεται στην κατσαρόλα ή στο φούρνο, καρυκευμένη με διάφορα μπαχαρικά. Σωστά! 
Ωστόσο, στην Εσπερία όπου ζω, η πεσκανδρίτσα (baudroie ή lotte στα γαλλικά), χαρακτηριζόμενη και ως «αστακός της φτωχολογιάς» (hommard du pauvre) λόγω της νοστιμιάς της, μπορεί να παρασκευασθεί και «εν ετέρα μορφή», ως σαλάτα! Η συνταγή; Απλούστατη. Ψήνουμε στον ατμό φέτες από την ουρά της πεσκανδρίτσας ή καλλίτερα, (καί αν βρεθούν στην αγορά), τα περιζήτητα ευμεγέθη τραγανά μάγουλά της (joues de baudroie), για 6-7 περίπου λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος των φιλέτων ή των παρειών). Tα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μια πιατέλα ή σε ατομικά μεγάλα πιάτα, τοποθετούμε μια στρώση ανάμεικτων σαλατικών, ήτοι μαρούλι, ρόκα, γλιστρίδα, φέτες αγγουριού («δροσερού» στα Ρωμαίικα της Πόλης»!) και ωμών «μανιταριών Παρισιού» (champignons de Paris), τεμαχισμένα ρεπανάκια (για την γεύση και το κόκκινο χρώμα!), και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι. Ετοιμάζουμε λαδολέμονο, στο οποίο προσθέτουμε λίγη μουστάρδα, μαϊντανό και ανάλογο αλάτι. Τοποθετούμε το ψάρι πάνω στο στρώμα των σαλατικών και περιχύνουμε το λαδολέμονο. Την τελευταία στιγμή, προσθέτουμε πάνω στο πιάτο λίγα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού.

Το παρασκεύασμα αυτό μπορεί να προσφερθεί ως «πρώτο πιάτο» ενός γεύματος ή δείπνου, αλλά και ως κυρίως φαγητό, μάλιστα τις ζεστές θερινές βραδυές, με τη συνοδεία ενός λευκού μπρούσκου κρασιού. [Παράκληση προς «ευλαβείς» Ορθοδόξους: Αδελφοί και αδελφές, μη σκανδαλισθείτε από την περιγραφή της ως άνω συνταγής και μην αρχίσετε να ομιλείτε περί gourmets και bon vivants (ο όρος bon viveur είναι αδόκιμος!) του Εκκλησιαστικού μας χώρου! H προτεινόμενη συνταγή είναι λιτή και απλούστατη, ωχριά δε μπροστά στην γαστρονομική εφευρετικότητα και μαεστρία των Μοναχών-μαγείρων πολλών Ιερών Μονών μας!]. 
Και τώρα μια λακωνική κατάληξη, με αφορμή αυτά που γράφει ο αγαπητός άγιος Χαλκηδόνος περί το τέλος του εν λόγω άρθρου του. Αν, όντως, κάπου υπάρχουν άνθρωποι που ορέγονται να καταβροχθήσουν Φανάρι, θα είναι φρόνιμο να το καλοσκεφθούν. Διότι, αν το αποπειραθούν, ενδέχεται να παρουσιάσουν συμπτώματα δυσπεψίας ή, χειρότερα, να σπάσουν τα δόντια τους, όπως πλειστάκις συνέβη κατά τον ρουν της ιστορίας. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, αντί Φαναρίου, να γευθούν «φαναρόψαρο». Διότι είναι εύκολο στο μάσημα και, ασφαλώς, πιο εύπεπτο!

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό timing ! Τι πιο κατάλληλο για την πρώτη μέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστης, από μία νόστιμη συνταγή για γευστικό ψάρι !

Ανώνυμος είπε...

Το Φαναρι δεν θελει να το φαει κανεις . ΚΑΝΕΝΑΣ . Ουτε οι θρησκευομενοι . Ουτε οι αντιοικουμενιστες . Και θα πω μια αληθεια . Αν ο μη γενοιτο οι Τουρκοι διωξουν τον Οικουμενικο θρονο απο την Πολη πραγμα που δεν ειναι στη σφαιρα της φαντασιας [ολα γινονται , η ιστορια ειναι μια συνεχης σειρα απο αδιανοητα ] τοτε θα υπαρξουν στον κοσμο τριων ειδων αντιδρασεις . Θα ειναι αυτοι που θα χαρουν Μοσχα , Ρωμη αφου δεν θα υπαρχει πλεον η νεα Ρωμη , ΓΟΧ και βεβαια οι Τουρκοι που θα το εχουν καταφερει . Θα υπαρξουν οι αδιαφοροι Ευρωπαικη Ενωση και ΗΠΑ που θα ψελισουν πλατωνικες διαμαρτυριες αλλα θα σκεφτουν αφενος τα 70 εκατομυρια αγορα της Τουρκιας και την στρατηγικη της θεση και αυτοι που θα στεναχωρεθουν θα ειναι αποκλειστικα και μονο οι Ελληνες οπου γης ιδιως στην Ελλαδα και οχι τοσο στο εξωτερικο [ναι, ετσι ειναι]θα στεναχωρεθουν γιατι ειναι οι μονοι επι της γης που εχουν συναισθηματικο δεσμο με την Πολη . Κανεις αλλος . Και πιο πολυ θα στεναχωρεθουν οι θρησκοι που ευσεβιστες τους ανεβαζουν οι νεοφαναριωτες ηθικιστες τους κατεβαζουν . Ανθρωποι οπως ο υποφαινομενος που γραφει αυτες τις γραμμες θα σεναχωρεθει βεβαια αλλα μια που δεν υπαρχει εντονος δεσμος με την εκκλησια το ομολογω δεν θα στεναχωρεθει τοσο βαθια οπως πχ ο Σωτηροπουλος η ο πατηρ Ζησης . Οι δε διανοουμενιστικοι κυκλοι της Ελλαδας που νομιζουν τωρα οι νεοφαναριωτες οτι ειναι φιλοι τους θα βρουν τροπο να δικαιολογησουν την τουρκικη ενεργεια . Η πιστευει κανεις οτι τυποι σαν τους Μπουταρη και Δημου οτι εχουν μεγαλυτερη σχεση με το Φαναρι απο οτι πχ ο Σωτηροπουλος ; Αφου αυτοι δικαιολογουν πχ Ρεπουση και αλλοι και τις σφαγες Σμυρνης και Ποντου . Πχ Νακραζας . Ας κοιταξει λοιπον το Φαναρι να τα βρει με τους μονους στον πλανητη ειλεικρινεις φιλους που εχει τους Ελληνες θρησκους γιατι αν χτυπα ξυλο γινει κατι κακο τοτε οπως το 1955 οι διαφοροι προεδροι των ΗΠΑ και αλλοι θα κουναν μαντιλι . Ο Αθηναγορας αυτο θα συμβουλευε γιατι τα εζησε στο πετσι του . Αλλα δεν υπαρχουν τωρα Αθηναγορες στο Φαναρι . Υπαρχουν ανθρωποι που πικαρουν τους φιλους τους και χαμογελουν στους εχθρους τους . Α.Μ η ολογραφως Θανασης Μπιλιας . Υστερογραφο . Ελπιζω σε δημοσιευση ειμαι φιλος Κωνσταντινουπολιτων .

Ανώνυμος είπε...

Για τους Ορθοδόξους εν Εσπερία και δη bon vivants γίνεται κατάλυσις ιχθύος τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής;
Ή μήπως το επιτρέπει κατ΄εξαίρεση φέτος η ενθρόνιση του Πάπα;
Σειρά τώρα έχει ο κ. Πανώτης να σχολιάσει τον π.Γεώργιο που σχολίασε τον σεβ. Χαλκηδόνος.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική η φωτογραφία της ανάρτησης ! Πράγματι πρόκειται για "Εστιατόριο - Ψαροταβέρνα το Φανάρι" !!

Ανώνυμος είπε...

Εμείς δεν έχουμε καμμία όρεξη να καταβροχθίσουμε Φανάρι. Για τους Πάπες όμως, δεν μπορώ να εγγυηθώ !

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Προς pelekano 92: τι το θες αδελφέ το ψάρι; "Έφαγες χριστιανικότατα" αδελφούς σου χαρακτηρίζοντάς τους "χριστεμπόρους" στην αρχή της σαρακοστής! Σκέφτηκες ποτέ ότι ενδέχεται να αδικείς;

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Πελεκανε με ολη μου την εκτιμηση δεν γινεται εσυ να εισαι πιο φιλοκωσταντινοπουλιτης απο μενα . Αν και ο πατερας μου γεννηθηκε Φθιωτιδα απο 7 χρονω παιδι ηταν Θεσαλονικη . Και εγω 46 χρονω γεννημα θρεμα σαλονικιος .Ανω πολη και διοικητηριο μεγαλωσα . Με ποντιους , σμυρναιους και κωσταντινοπουλιτες . Και μια ζωη στο γηπεδο του ΠΑΟΚ . Δημοτικο και ινδαλματα μας ηταν η εντεκαδα του ΠΑΟΚ δεκαετιας 70 . Με 8 παικτες που τελειωναν σε ιδης .Και ποντιακα να ακουσω μπορω να τα καταλαβω οχι να τα μιλησω . Αν νομιζεις οτι ενας Λαρισαιος αγαπα πιο πολυ την Πολη απο εναν διοικητηριωτη παοκτση με σημα τον δικεφαλο και μια ζωη Παλαι που ηταν η παλια εδρα του μπασκετ και Τουμπα και ποσα χρονια και στον Απολωνα καλαμαριας στους ημετερους ποντιους που εχω μανα καταγομενη απο Αιδινι αν νομιζεις λοιπον οτι εσυ αγαπας την Πολη πιο πολυ τοτε εχεις ψαιυδαισθηση . Και σορυ αλλα ετσι ειναι . Θιχτηκα απο την μπηχτη σου οτι σαλονικιος εγω θα ριξω κροκοδειλια δακρυα και καμια σχεση δεν εχω βεβαια με ΓΟΧ εθνοφυλετιστες και ετσι σχεδιο . Και ο πατηρ Ζησης που ειναι απο Θασο βορειοελλαδιτης αγαπα την Πολη και ο Καντιωτης μια ζωη με ποντιους και μπαφραληδες απανω στη Φλωρινα αγαπουσε την Πολη .Απο Θεσσαλους πιο πολυ μια φορα . Μια που η αναρτηση εχει σχεση με την Πολη ειμαι σιγουρος οτι ο ιστολογος που αγαπα επισης την Πολη θα βαλει το σχολιο ενος Παοκτση απο τον καιρο του Κουδα που τραγουδουσε εν χορω Οταν θα πεθανω θελω τον δικεφαλο στον ταφο μου επανω . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

http://youtu.be/EDnl4YkmgBw Για να μπεις στο πνευμα της Πολης φιλε πελεκανε το εννοω το φιλε εδω ειναι ενα τραγουδι για τον ΠΑΟΚ των 70ς . Δωσε βαση στα επιθετα που αναφερει στην εντεκαδα . Α και κατι αλλο . Για να καταλαβεις τι θα πει συναισθηματικος δεσμος που εχει στη Μακεδονια ο κοσμος με ΠΟΛΗ και ΔΙΚΕΦΑΛΟ 273000 βιους εχει αυτο το βιντεο αν και αναφερεται 40 χρονια μετα . Οταν λεμε για την Πολη και επισημαινουμε λαθη απο αγαπη το κανουμε Α.Μ Υστερογραφο . Το αγαπαμε το Φαναρι .

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

ΟΚ Πελεκανε . Μηδεν παρεξηγηση . Αλλα πολλοι αγραματοι προσφυγες και γισγιαδες που στο εικονοστασι [το ειδα με τα ματια μου] διπλα στην Παναγια ειχαν τον Καζαντζιδη και το σημα με τον δικεφαλο του ΠΑΟΚ εχουν πολυ μεγαλυτερη αγαπη για την Πολη και οτι αυτη αντιπροσωπευει απο Ρανσιμαν Αρβελερ που οντως ειναι μεγαλη η προσφορα τους . Παντως πολλοι που επικρινουν το Φαναρι για συγκεκριμενες πραξεις το αγαπαν πιο πολυ και στεναχωριουνται γιατι βλεπουν τον Πατριαρχη να βαζει τον εαυτο του κατω απο τον Παπα . Για το κυρος του Πατριαρχειου γινονται κακοι στο Πατριαρχειο . Αν δεν τους ενιαζε δεν θα φωναζαν . Τελος παντων ειρηνη υμιν . Α.Μ Υστερογραφο . Ο Πατριαρχης ειναι Πατριαρχης μας μετην αγαπη του λαου . Οχι με αποφασεις συνοδων . Ειναι αδυνατον για το Φαναρι αν βαλει τον κοσμοπολιτισμο πανω απο τον μαμαρωμενο βασιλια και ολους αυτους τους θρυλους αιωνων και βαλει τον εαυτο του ισα και ομοια στο ΠΣΕ με ολους αυτους να επιβιωσει στη συνειδηση του κοσμου . Κρατα το αυτο

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Κοσμοπολιτισμο δεν το ενοουσα με την θετικη ενοια του οτι συναναστρεφομαι με ολους ανεξαρτητως εθνους , αλλωστε αυτο το κανουμε ολοι οι λογικοι ανθρωποι αλλα το ειπα με την αρνητικη ενοια που δινουν πολλοι . Καλη σαρακοστη επισης Πελεκανε . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι κανένας δεν έχει όρεξη να φάει ούτε Φανάρι, ούτε φαναρόψαρο.
Δεν έχω ακούσει και σε καμιά ψαροταβέρνα εν Ελλάδι κάποιον να παραγγέλνει πεσκανδρίτσα.

Ξέρω όμως κάποιους (εντός και εκτός) που τους τρέχουν τα σάλια για ένα κεφαλάκι σούπα, ειδικά αν αυτό το κεφαλάκι είναι "Αυτοκέφαλον".

Related Posts with Thumbnails