Όταν γνώρισα στη Βαρσοβία τον Πολωνό Θωμά Κοσλόφσκι εντυπωσιάστηκα από τα ελληνικά του αλλά και από την ελληνολατρία του. Κι ακόμη, από την αγάπη του για το ελληνικό τραγούδι, που το γνωρίζει στις λεπτομέρειές του!
Μέχρι και μεταπτυχιακές σπουδές εθνομουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας έκανε και η εργασία του είχε ως θέμα την εξέλιξη της μουσικής παράδοσης της Λέσβου.
Κουβεντιάζοντας με τον Θωμά και εντυπωσιασμένος από το πάθος του για την Ελλάδα, μου αποκάλυψε ότι υπάρχουν κι άλλοι φιλέλληνες Πολωνοί σαν κι αυτόν και είναι αυτοί που αποτελούν τον Σύνδεσμο Φίλων της Ελλάδας.
Ο Σύνδεσμος των Φίλων της Ελλάδας, λοιπόν, ιδρύθηκε το 1991. Τα μέλη του είναι στην πλειοψηφία τους κάτοικοι της Βαρσοβίας, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα, δηλαδή για τον Ελληνισμό στη διαχρονία του.
Σκοπός της δραστηριότητας του Συνδέσμου είναι να συγκεντρωθούν γύρω του όλοι όσοι αγαπάνε την Ελλάδα ή ασχολούνται επαγγελματικά με ελληνικά θέματα, ώστε να τη γνωρίσουν καλύτερα και να την προβάλλουν στην Πολωνία.
Ο Σύνδεσμος οργανώνει διαλέξεις για τα μέλη του και για το κοινό, εργαστήρια ελληνικού χορού, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, ασχολείται επίσης με εκδοτική δραστηριότητα. Μέχρι τώρα ο Σύνδεσμος έχει οργανώσει μια σειρά εκδηλώσεων.
Οι πιο σημαντικές απ΄αυτές ήταν:
Οι πιο σημαντικές απ΄αυτές ήταν:
- Ελληνο-πολωνική βραδιά αφιερωμένη στο Μεσολόγγι.
- Παρουσίαση βιβλίων «Η μεγάλη νύχτα» του Π. Χάρη και «Το τρίτο στεφάνι» του Κ. Ταχτσή, που είχαν μεταφραστεί στα πολωνικά.
- Ρεσιτάλ της διακεκριμένης Ελληνίδας πιανίστριας Ντόρας Μπακοπούλου.
- Ελληνικές ημέρες στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο των οποίων έγιναν:
- Λογοτεχνική βραδιά, στην οποία συμμετείχαν οι Diana Haas και Δημήτρης Νόλλας.
- Φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στον Κ. Καβάφη, που συνόδευε την έκδοση βιβλίων «Καβάφης – Ποίηση» και «Ο Καβάφης ο Αλεξανδρινός» του γνωστού συγγραφέα και μεταφραστή Zygmunt Kubiak, ο οποίος ήταν μέλος του Συνδέσμου.
- Διάλεξη του καθηγητή Oktawiusz Jurewicz με θέμα «Η ελληνική γλώσσα: η παλιά και η σημερινή»,.
- Δύο παραστάσεις του μοντέρνου θεατρικού έργου «Επιχείρηση Άλκηστη» (Lothe – Lehmann Video Teatr POZA).
- Συμμετοχή στην ετοιμασία και παρουσίαση του αφιερωμένου στην Ελλάδα τεύχους του περιοδικού «Poznaj Świat».
- Συναυλία στην αίθουσα του Chopin Society στη Βαρσοβία, στην οποία Πολωνοί μουσικοί έπαιξαν έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών.
- Ρεσιτάλ της περίφημης τραγουδίστριας Małgorzata Armanowska, αφιερωμένο στους Μ. Καλομοίρη, Ν. Σκαλκώτα, Μ. Χατζιδάκι, Α. Ριάδη, M. Ravel, M. Seiber.
- Μουσική εκδήλωση, στην οποία έργα Ελλήνων συνθετών παρουσίασαν προσκεκλημένοι από την Ελλάδα οι: Νικόλ Καραλη (πιάνο), Λεωνίδας Κανάρης (κιθάρα) και Κλαούντια Ντέλμερ (τραγούδι).
- Μεγάλη συναυλία της Λήδας Χαλκιαδάκη και του Δημήτρη Κοντογιάννη στην αίθουσα της Πολωνικής Ραδιοφωνίας
- Διαγωνισμός απαγγελίας μεταφρασμένων στην πολωνική γλώσσα ποιημάτων Ελλήνων ποιητών, στον οποίο πήραν μέρος μαθητές από πολλά λύκεια της Βαρσοβία.
- Πάνω από 100 εργαστήρια ελληνικού χορού (στο Μαζοβιανό Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης [MCKiS], στην Ακαδημία Χορού «M&I Sulewscy», στη Σχολή Χορού «Riviera», σε διάφορα δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, πάρκα κλπ.ˑ
- Ο Σύνδεσμος έλαβε, επίσης, μέρος στο φεστιβάλ «Καλοκαίρι Μπαλέτου» (Lądeckie Lato Baletowe) και στο «Φεστιβάλ Χορού και Έκφρασης» που οργάνωσε η Γκαλερί «Szafa».
- Διαλέξεις για διάφορα θέματα (μεταξύ άλλων): «Κρήτη – η γέννηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού στα αρχαία κείμενα», «Ήπειρος – η πολύ ηπειρωτική Ελλάδα», «Η άγνωστη Ελλάδα», «Ταξίδι στην Ήπειρο», «Τα μοναστήρια της Κρήτης, «Η Κρήτη του Καζαντζάκη», «Η ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη», «Τα άγνωστα ελληνικά νησιά», «Αθήνα – ιστορική πόλη με πολλά πρόσωπα», «Το ελληνικό καρναβάλι» κ.α.
- Μεγάλες εκθέσεις: έκθεση φωτογραφιών «Νησιά δικά μου / νησιά δικά σου», έκθεση φωτογραφιών και ζωγραφικής «Ελλάδα – εκεί η ψυχή μου».
- Ο Σύνδεσμος συνέδραμε στην οργάνωση της «ελληνικής έκθεσης» στο Traffic Club της Βαρσοβίας. και συμμετείχε στο μεγάλο πρόγραμμα του Μαζοβιανού Κέντρου Πολιτισμού και Τέχνης «Συναντήσεις με τον Ελληνικό Πολιτισμό», στο πλαίσιο του οποίου έγιναν οι εξής παραστάσεις: «To the real self. The hymn to Demeter» του θεατρικού ομίλου «Syn+Ergasia» στο θέατρο «Montownia», «Bachus» του θεατρικού ομίλου «Chorea/Earthfall» στο «Teatr Nowy Praga, Fabryka Trzciny», «Taniec Lasu» των θεατρικών ομίλων «Chorea» και «Limen» στο θέατρο «Montownia».
- Ο Σύνδεσμος συνέβαλε επίσης ώστε οι οργανωτές του μεγάλου Φεστιβάλ «Skrzyżowanie Kultur» («Διασταύρωση των Πολιτισμών») να καλέσουν την Ελληνίδα τραγουδίστρια Σαββίνα Γιαννάτου με το συγκρότημα «Primavera en Salonico» και δύο χορευτές του θεάτρου «Δόρα Στράτου».
- Οργάνωσε την πρώτη και μοναδική στην Πολωνία προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ «Νικαριά μου» του Σπύρου Τέσκου, μετά την οποία πραγματοποιήθηκε και μια μικρή τηλεφωνική συζήτηση με το σκηνοθέτη.
- Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, οργάνωσε μια εξαιρετική βραδιά αφηγήσεων και ελληνικών παραμυθιών με τον Στέλιο Πελασγό (με τη συμμετοχή της Δομνίκης Μαυρίδου στο κανονάκι).
- Ο Σύνδεσμος πήρε μέρος σε σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών (π.χ. εκπομπές για το ελληνικό καρναβάλι και για τους ελληνικούς χορούς, για τα ελληνικά νησιά, για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό).
- Κάθε χρόνο οργανώνει ελληνικά πικνίκ με χαρταετούς.
Ο Σύνδεσμος έχει 76 μέλη. Όλες οι δραστηριότητες του πραγματοποιούνται με εθελοντική εργασία και με κόπο των μελών του. Πρόεδρος είναι ο Paweł Polanowski και Γραμματέας ο Tomasz Kozłowski.
Νομίζω πως κάθε περαιτέρω σχολιασμός περιττεύει.
Η Ελλάδα ζει και αναπνέει πολύ καλά και εκτός του Ελλαδικού κρατιδίου και πέρα από τους γηγενείς. Η οικουμενικότητα του Ελληνισμού σε όλο το μεγαλείο της.
Π.Α.Α.
φωτογραφίες: Bozena Glodkowska και Beata Kuczborska
Π.Α.Α.
φωτογραφίες: Bozena Glodkowska και Beata Kuczborska
1 σχόλιο:
Να ειναι καλα οι ανθρωποι που τιμουν την πατριδα μας και τον πολιτισμο μας.Καλη συνεχεια και καλο κουραγιο να εχουν με τη βοηθεια του Θεου.
Δημοσίευση σχολίου