Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

ΘΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ο Θάνος Κωνσταντινίδης με τον φίλο του, σπουδαίο σολίστ στο βιολί, Γιώργο Δεμερτζή
Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Μικρασιαστική καταστροφή, και από την έλευση στην Ελλάδα του Σμυρνιού Θάνου Κωνσταντινίδη, του εραστή των μουσών, ο οποίος πρόλαβε να γεννηθεί στην Σμύρνη το 1921 και μάλιστα να βαφτιστεί εκεί από τον εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Χρυσόστομο.
Σήμερα που ο Θάνος Κωνσταντινίδης γιορτάζει τα ονομαστήριά του (91 ετών), δεν έχω παρά να του ευχηθώ τα κάλλιστα και κράτιστα εν παντί! Να ζήσει έτη πολλά ακόμα, με την πλήρη διαύγεια και τον ενθουσιασμό που τον διακρίνουν μια ολόκληρη ζωή.
Στην Αθήνα, όπου ήλθε από τη Σμύρνη, ο Θάνος Κωνσταντινίδης φοίτησε στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων με δάσκαλο και γυμνασιάρχη τον Θρασύβουλο Σταύρου. Πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Νευρολόγος ψυχίατρος, μαθητής και έπειτα συνεργάτης του Καθηγητή Ιωάννη Πατρικίου στον Ευαγγελισμό και στο Αιγινήτειο. Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για δύο δεκαετίες σύμβουλος διευθυντής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.
Οι μικρές μελέτες του είναι μικρά διαμάντια: Ο Ρίχαρντ Στράους στο δελφικό σπίτι των Σικελιανών (Άγρα, 2006), Ο μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος στις κορυφές του Ολύμπου (Νεφέλη, 1996, β' έκδοση) - το κείμενο κυκλοφόρησε και στα αγγλικά: Thanos Constantinides, The Conductor Dimitris Mitropoulos on the peaks of Olympos, (μτφρ. Panos C. Adamopoulos), Νέα Υόρκη, 1996 -Χρονολογημένοι τίτλοι ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη (Νεφέλη, 1983). Ειδικά για τον Δ. Μητρόπουλο, ο Κωνσταντινίδης μας έδωσε το 2010 (οπότε και συμπηρώθηκαν 50 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου μαέστρου) και μια πρωτότυπη διάλεξη, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: «Δημήτρης Μητρόπουλος και Θανάσης Απάρτης: η ιστορία μιας προτομής».
Ο Θάνος Κωνσταντινίδης διηγείται πολλές ιστορίες!... Ο ίδιος είναι ολόκληρη ιστορία. Ιστόρησε, ως φιλότεχνος, την ζωή του μέσα στην τέχνη, την επιστήμη και την αρετή. 
Πολλά τα έτη του!
Π.Α.Α.
Διαβάστε, επίσης, στην Ιδιωτική Οδό:
Μια συναυλία του ΝΕΚ - Αφιέρωμα στον Θάνο Κωνσταντινίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails