Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

"Το τραγούδι της Νεφέλης" από την όπερα "Οι δραπέτες της σκακιέρας"


Μια απλή ιστορία αγάπης, που γεννιέται και εξελίσσεται στην πολύχρωμη ατμόσφαιρα του ονείρου και του παραμυθιού, αλλά ταυτόχρονα, μέσα από αυτή, η πεισματική αντίσταση στην καταπίεση, ο αέναος αγώνας για ελευθερία, η αλήθεια και η ομορφιά στην πιο ακραία έκφανσή τους. Αυτό είναι το θέμα της όπερας του Γιώργου Κουρουπού «Οι δραπέτες της σκακιέρας», που ανέβηκε την περίοδο 1998-9 στην Εθνική Λυρική Σκηνή και αργότερα (2001) κυκλοφόρησε και σε cd από την Ορχήστρα των Χρωμάτων.
Η σύνθεση του έργου βασίστηκε σε ένα παλιότερο θεατρικό του Ευγένιου Τριβιζά - «Ονειρόδραμα» το χαρακτηρίζει ο ίδιος ο συγγραφέας. Διαβάζοντάς το ο συνθέτης και γοητευμένος από τον συνδυασμό ευτράπελων επεισοδίων και βαθιάς θεωρητικής αναζήτησης, αποφάσισε, να το προσαρμόσει σε όπερα. Μια όπερα σε δύο πράξεις, με διακριτά μουσικά μέρη, με άριες - τραγούδια μάλλον, ντουέτα και ένα είδος ρετσιτατίβων. Προβλέπονται έξι λυρικοί καλλιτέχνες, που ενσαρκώνουν δέκα ρόλους, ενώ υπάρχουν δύο ηθοποιοί, τρία παιδιά και κανονική ορχήστρα όπερας. Στο έργο υπάρχουν επίσης σύντομα διαλογικά μέρη και πολύς χορός, τον οποίο υπαινίσσεται το ίδιο το θεατρικό κείμενο. Η συνολική διάρκεια είναι 73:31.
Στην ηχογράφηση την Ορχήστρα των Χρωμάτων διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης και συμμετέχουν οι λυρικοί τραγουδιστές: Σπύρος Σακκάς, Μάτα Κατσούλη, Ειρήνη Καράγιαννη, Δάφνη Πανουργιά, Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Αντώνης Κορωναίος. Σόλο πιάνο ο Σταύρος Κόλλιας.
Θα ακούσουμε το Τραγούδι της Νεφέλης από τη Δάφνη Πανουργιά. Ένα κορίτσι που ζωντανεύει με τις νότες του πιάνου το τρένο των πλήκτρων!


Δύο πιόνια, η Λευκή Βασίλισσα και ο Μαύρος Αξιωματικός με κινητήριο δύναμη τον έρωτα αποφασίζουν να δραπετεύσουν από τη σκακιέρα αγνοώντας αν υπάρχει τίποτα άλλο έξω από αυτήν και πίσω από τα κλειστά παραθυρόφυλλα του σπιτιού. Όχημά τους το τρένο των πλήκτρων. Η μικρή Νεφέλη παίζει μουσική στο πιάνο, τα πλήκτρα του οποίου γίνονται τρένο που τους μεταφέρει πάνω σε μια φεγγαραχτίδα, που τρυπώνει ανάμεσα από τις γρίλιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails