Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΝΕΚ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΑΝΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ


Προχθές το βράδυ, 23 Ιουνίου, στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού BETON7 στον Βοτανικό, μια ολωσδιόλου ξεχωριστή συναυλία του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου, το οποίο ερμήνευσε με πάθος και αλήθεια δυναμική τρία κουαρτέτα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, τα υπ. αριθμόν 7, 8 και 10.
Η βραδιά ξεκίνησε με τον συνθέτη Φίλιππο Τσαλαχούρη, ο οποίος μας μίλησε για τη σχέση Μουσικής και ...χολέρας, αναλύοντας με μοναδικό πραγματικά τρόπο την σχέση των δύο και την εφαρμογή τους στην περίπτωση του Σοστακόβιτς και της εποχής του.


Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης ολοκλήρωσε την ομιλία του - την οποία θα δημοσιεύσουμε προσεχώς ολόκληρη - με μια αναφορά στον Θάνο Κωνσταντινίδη, ο οποίος ήταν παρών.
Θάνος Κωνσταντινίδης: σπουδαίος ιατρός, νευρολόγος, έκτακτος καθηγητής, συγγραφεύς, δεινός ορειβάτης - εξ ου και η μελέτη του για τον ορειβάτη Δημήτρη Μητρόπουλο - ο γεννημένος το 1921 στα Βουρλά της Μ. Ασίας, αυτός που τον βάπτισε ο εθνομάρτυρας Χρυσόστομος Σμύρνης, ο αληθινός φιλόμουσος και φιλόκαλος!
Θάνος Κωνσταντινίδης, ο ένθερμος υποστηρικτής των καλλιτεχνών και ο αενάως παρών σε εκδηλώσεις επιπέδου και πρωτοπορίας.

Είπε, λοιπόν, ο Φίλιππος Τσαλαχούρης για τον Θάνο Κωνσταντινίδη:

Κάποιες φορές έρχονται σκέψεις σαν τους ανθρώπους… βιαστικές… αλλά συγκεκριμένες… με φροντίδα… με αγάπη… υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μας στηρίζουν με την ιαματική τους παρουσία… ή μάλλον που η παρουσία τους καθίσταται ιαματική στη νοσηρή ζωή μας… αν μας ρωτήσουν να φέρουμε ένα παράδειγμα μιας κάποιας τέτοιας παρουσίας νομίζουμε πως είναι εύκολο… νομίζουμε πως είναι αρκετοί… τόσοι που ίσως χρειαστεί και να διαλέξουμε… αν, όμως, μας πιέσουν και πρέπει οπωσδήποτε να πούμε ένα όνομα δυσκολευόμαστε... εμείς πολύ εύκολα αν μας ζητούσαν να πούμε ένα τέτοιο όνομα θα λέγαμε Θάνος Κωνσταντινίδης… κι αν στα χρόνια της χολέρας θέλαμε να πούμε ένα ευχαριστώ στον άνθρωπο αυτό που μας παραστέκει θα ζητούσαμε βοήθεια στα φίλτρα της μουσικής… θα μπορούσε η μουσική αν περιγράψει έναν άνθρωπο; …θα μπορούσαν οι νότες αν μπουν στη σωστή σειρά να σχηματίσουν μια προσωπογραφία…; Αν γραφόταν ένα κομμάτι με τίτλο Θάνος Κωνσταντινίδης τι νότες θα έπρεπε να έχει…; Ίσως μια μελωδία από τα Βουρλά… ίσως να έπρεπε να προσθέσουμε και λίγη δόση ιστορίας… έχει ζήσει τόσα γεγονότα… κάποιο μουσικό θέμα θα υπάρχει… αν όλα αυτά δεθούν με μουσική και σιωπές και δοξαριές τιρέ & πουσέ που τόσο ενοχλητικά αποδίδει ο Γιώργος Δεμερτζής μπορεί και να καταφέρουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Θάνο Κωνσταντινίδη για αυτό που είναι… ένα «είναι» τόσο πολύτιμο στη ζωή μας όσο και το ίδιο το νόημα των όσων πράττουμε… για τον Θάνο Κωνσταντινίδη λοιπόν… ένας στοχασμός… μια προσωπογραφία… σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση… που φέρει το όνομά του… την υπογράφει ο ομιλών και την εκτελούν οι συνήθεις ύποπτοι του ΝΕΚ….


Τον λόγο πήρε ευθύς ο Θάνος Κωνσταντινίδης και μίλησε καρδιακά και σοφά, όπως πάντα. Οι γνώσεις του είναι απίθανες! Και σε πολλά πεδία του ανθρώπινου βίου.
Και αμέσως μετά, το αγαπημένο του Θ.Κ. Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, ήτοι Γιώργος Δεμερτζής, βιολί - Δημήτρης Χανδράκης, βιολί - David Bogorad, βιόλα - Άγγελος Λιακάκης, βιολοντσέλο, ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση την μόλις προ ολίγων ημερών συντεθείσα υπό του Φίλιππου Τσαλαχούρη Προσωπογραφία, την αφιερωμένη στον αειθαλή και αγέρωχο Θάνο Κωνσταντινίδη. Τα θέματα του κομματιού είναι μια μελωδία από την πατρίδα του Κωνσταντινίδη, τα Βουρλά, αλλά και ο ύμνος του ΕΛΑΣ …
Το κοινό ξέσπασε σε παρατεταμένα χειροκροτήματα για το ΝΕΚ, τον συνθέτη και τον Θ. Κωνσταντινίδη, στον οποίο η Ιδιωτική Οδός εύχεται να εορτάσουμε τα 100 χρόνια του με μια μαραθώνια συναυλία του ΝΕΚ: Και τα 15 κουαρτέτα του Σοστακόβιτς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails