Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΤΟ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ Η ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ!



Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι λιτή και σαφής:
Ἐπειδή ἐφέτος ἡ ἑορτή τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων Βαρθολομαίου καί Βαρνάβα συμπίπτει πρός τό Ψυχοσάββατον τῆς παραμονῆς τῆς Πεντηκοστῆς καί, κατά τό Τυπικόν τῆς Ἐκκλησίας, ἡ Ἀκολουθία τῶν Ἀποστόλων προψάλλεται κατά τήν παραμονήν, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος θά ἑορτάσῃ τά σεπτά ὀνομαστήρια Αὐτοῦ τήν Παρασκευήν, 10ην Ἰουνίου.
Έτσι, λοιπόν, ο Πατριάρχης μετέφερε, υπακούων στο Τυπικόν, τα ονομαστήριά Του, γιατί το Ψυχοσάββατο δεν χωρεί άλλη γιορτή.
Στην Ελλάδα όμως τα πράγματα φαίνεται πως είναι διαφορετικά. Σήμερα και αύριο πανηγυρικά εορτάζεται σε πολλούς ναούς η μνήμη του νεοφανούς αγίου Λουκά του ιατρού Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας. Είτε με αγρυπνίες είτε με Θ. Λειτουργίες, που σημαίνει ότι θα ψαλή κανονικά η ακολουθία του, κατά βάναυση παράβαση του Τυπικού.

Στον Ι. Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Άνω Λιοσίων, μάλιστα, απόψε στον Εσπερινό, θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, ενώ στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς θα χοροστατήσει ο Πειραιώς Σεραφείμ! Στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά του Ιατρού, του Ι. Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, σήμερα θα ψαλεί πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κορωνείας Παντελεήμονος.
Και πόσα άλλα που δεν έχουν πέσει στην αντίληψή μου!...
Στην σχετική ανακοίνωση της Ευαγγελίστριας του Πειραιά αναφέρεται ότι “θα τεθεί προς προσκύνηση ιερό λείψανο του Αγίου. Μετά την ακολουθία θα μοιραστεί σε όλους λαδάκι του αγίου που έχει προμηθευτεί η ενορία από την Κριμαία”!
Αλλά και η Ευαγγελίστρια Πατρών (ο Μητροπολιτικός Ναός) ανακοινώνει πως στην αποψινή αγρυπνία “θα τεθεί προς προσκύνηση μικρό τμήμα ιερού λειψάνου του Αγίου”. Το αυτό μας λέει και ο Ι. Ναός Αγ. Κων/νου και Ελένης Πειραιώς και ο Ι. Ναός Ζωοδόχου Πηγής Παιανίας.
Κατόπιν αυτών σκέφτομαι και γράφω:
1. Οι τάχα παραδοσιακοί κληρικοί της Ελλάδας, από “πολλή ευλάβεια”, καταστρατηγούν το Τυπικό της Εκκλησίας και γιορτάζουν τον Άγιο Λουκά ημέρα Ψυχοσάββατο, και όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιες ενορίες θα κάνουν και Παρακλήσεις και Λιτανείες το απόγευμα του Σαββάτου ή της Κυριακής, όταν δηλ. η Εκκλησία γιορτάζει την Πεντηκοστή! Και η μεγάλη αυτή Δεσποτική γιορτή υποτιμάται για να “τιμηθεί” με χίλιους τρόπους ο Αγ. Λουκάς.
2. Πόσα τεμάχια λειψάνου του Αγ. Λουκά υπάρχουν επιτέλους σε ναούς της Ελλαδικής επικράτειας, αν τόσοι ναοί θα τα θέσουν προς προσκύνηση; Ποιος τους τα έδωσε; Άραγε οι Ρώσοι έχουν τεμαχίσει τον Άγιο και μοιράζουν δεξιά και αριστερά; Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;
3. Ο νεοφανής Άγιος Λουκάς έγινε – δυστυχώς – και αυτός, από τους “ευσεβείς” χριστιανούς “της μόδας”! Όπως οι γέροντες Παϊσιος, Πορφύριος και Ιάκωβος, των οποίων βιβλία μοιράζουν κάποιες εφημερίδες, μαζί με τις συνταγές μαγειρικής και λαϊκά άσματα!...
Επειδή ο Άγιος ήταν ιατρός, φαίνεται πως είχε απήχηση στον πονεμένο από τις αρρώστιες κόσμο και έσπευσαν τινες να εκμεταλλευθούν το γεγονός ασυστόλως! Κρίμα.... Ο Άγιος θα ...υποφέρει από τις δικές μας τρέλες και δεισιδαιμονίες, που σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί!...
Προ ετών είχα αμφισβητήσει έντονα το “γάντι” του Αγίου, ήτοι την “ευλογία” που πωλούσαν σε ναούς, με την “ερμηνεία” ότι επρόκειτο για το “χειρουργικό γάντι” του Αγίου και άλλα παρόμοια απίστευτα. Σίγουρα ευθύνονται για τέτοια φαινόμενα οι Ρώσοι αδελφοί μας, από τα σπλάγχνα των οποίων προέρχεται ο Άγιος. Το να τα μεγεθύνουμε εδώ στην Ελλάδα, αγγίζει τα όρια, επιτρέψτε μου αγαπητοί συνοδίτες, της εμπορίας!
Δεν τα γράφω αυτά γιατί θα αλλάξει κάτι. Μάλλον προς το χειρότερο βαίνουν τα πράγματα. Τα καταγράφω απλώς, για να ξέρουμε τι μας γίνεται. Όσο είναι δυνατόν...

Π.Α.Α.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μην περιμένετε από την Ελλαδική Εκκλησία τήρηση της Τάξεως στις ιερές ακολουθίες! Ό,τι ο "πάσα είς..." βούλεται ή δοκεί αυτώ, τούτο και πράττεται...! Επεσκέφθην σήμερα το μεσημέρι ένα Ναό του "Άξιόν εστί" ο οποίος, και ορθότατα τυπικώς, πανηγύρισε μία μέρα ενωρίτερα λόγω του συμπίπτοντος Ψυχοσαββάτου το οποίο Τυπικώς είναι "ΑΜΕΤΑΘΕΤΟΝ"! π.χ.πέρυσι(2010, με Πάσχα 4 Απριλίου) που το Ψυχοσάββατο της Απόκρεω ετύγχανε κατά τις μεθέορτες της Δεσποτικοθεομητορικής εορτής της Υπαπαντής ημέρες, η εορτή απεδόθη στις 5 και όχι στις 9 Φεβρουαρίου ώστε να εορταστεί το Ψυχοσάββατο αμεταθέτως(6 Φεβρουαρίου 2010) ως το Τυπικό προστάττει σχετικώς! Και ορθώς λοιπόν επανηγύρισε το Άξιόν εστί, αλλά ήδη είχε τεθεί προς προσκύνηση και η εικόνα της Πεντηκοστής!!!! και απουσίαζε η της Αναλήψεως!!! ενώ ακόμη εορτάζετο η Ανάληψη η οποία και απεδόθη την ενάτη ώρα της Παρασκευής, κατά δε το Τυπικό συνεψάλλησαν οι ακολουθίες της Αναλήψεως και της Θεοτόκου ή των Αποστόλων Βαρθολομαίου-Βαρνάβα, αναλόγως της πανηγύρεως(σε αναλογία με την εορτή των Αγ.Κων/νου και Ελένης, εάν συμπέσει η μνήμη τους με την απόδοση της Αναλήψεως ως πέρυσι). Εικόνα επίσης των Αποστόλων Βαρθολομαίου-Βαρνάβα δεν υπήρχε προς προσκύνηση, τυχαίο νομίζω(και κυρίως ελπίζω) αυτό... σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση της εικόνος της Πεντηκοστής στην ειδική θέση του κατά την ημέρα εορταζομένου Εκκλησιαστικού γεγονότος ή Αγίου υπήρξε άωρη και άκαιρη λειτουργοχρονικώς και τυπικώς!

Ανώνυμος είπε...

Στο romfea.gr διαβάζουμε πως ο Μητροπολίτης Καστορίας εόρτασε τον Άγ. Λουκά την Παρασκευή, δηλαδή σεβάστηκε απόλυτα το τυπικό και το αμετάθετο του ψυχοσάββατου! Σε αντίθεση με άλλους Μητροπολίτες που απότι φαίνεται σε θέματα τυπικού(τουλάχιστον...) αποδεδειγμένα έχουν σύγχυση....

Panagiotis είπε...

Οι αγρυπνίες εκφυλίστηκαν σε μια νυχτερινή έξοδο... Και ενώ από τη μία εκφράζουμε την αγάπη μας προς το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από την άλλη το απαξιώνουμε στην πράξη... Περιφρονούμε τη δεσποτική εορτή της Αναλήψεως και κάνουμε αγρυπνία στην Απόδοση του Πάσχα... Το Μ. Σάββατο η λειτουργία του Μ. Βασιλείου τελείται θεατρικώ τω τρόπω επί του κουβουκλίου του Επιταφίου... Μετά την είσοδο γίνεται συναγωνισμός πόσα απολυτίκια θα πούμε... Η χριστοκεντρικότητα του μυστηρίου ξεχάστηκε! Και πόσα άλλα!
Και όσο και αν γίνω κακός με αυτό, θα το γράψω: Η τάχατε κατ' οικονομίαν τιμή του Αγίου ιεράρχου Λουκά Συμφερουπόλεως δεν είναι άμοιρη οικονομικών συμφερόντων!

Ανώνυμος είπε...

Το ατόπημα της παραβάσεως του τυπικού ειδικά για το Σάββατο των ψυχών είναι σοβαρότατο και καμμία οικονομία δεν χωρεί! Οι καταστρατηγήσαντες την Τάξη είτε είναι Αρχιερείς ή λοιποί κληρικοί οφείλουν εξηγήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Ιεράς Συνόδου!

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον πρέπει να σε δει γιατρός. Και δη επειγόντως. Το Σάββατο για τον άνθρωπο έγινε και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο.
ΓΝΙ

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση στον φίλο, 11 Ιουνίου 2011 4:25 μ.μ. «Το Σάββατο για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο» , σωστά, αλλά άμα αυτό το εφαρμόσουμε παντού και πάντοτε, τότε πάει και το Σάββατο πάει και ο άνθρωπος· κάνουμε μνημόσυνα και αύριο την Πεντηκοστή και ανήμερα το Πάσχα και ανήμερα τα Χριστούγεννα. Ο μακαρίτης Αυγουστίνος ο Φλωρίνης μου έλεγε: «μερικοί νομίζουν πως επειδή είμαι δεσπότης μπορώ να κάνω ό,τι θέλω, λάθος τους. Επειδή είμαι δεσπότης δεν μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Θα πρέπει εγω πρώτος να δείξω στους ιερείς μου και στον λαό μου, πως σέβομαι το Τυπικό της Εκκλησίας μας. Τα χέρια μου είναι δεμένα από τους νόμους της Εκκλησίας». Το προσυπογράφω.
Εκπαιδευτικός.

Ανώνυμος είπε...

Είτε μας αρέσει είτε όχι ο ιστολόγος έθεσε πολύ σοβαρά ζητήματα και δεν βλέπω αντιδράσεις της προκοπής.
Που είναι οι λαλίστατοι Τελεβάντοι και οι εναντίον των "Νεοβαρλααμιτών" να πουν μια λέξη; Κατάπιαν τη γλώσσα τους;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Και όμως σήμερα εορτή της Πεντηκοστής έγεινε μνημόσυνο στην Καλαμαύκα Ιεράπετρας ,χθες ψυχοσάββατο δεν μπορούσε να γίνει?Αλλά όταν ο εφημέριος είναι κολλητός του Δεσπότη τα πάντα γείνοντε.

Ανώνυμος είπε...

Να μην παραλείψουμε να "εξάρουμε" και τον, μετ' Αρχιερατικών χοροστασιών πολλάκις, τελούμενο ιδία σε κατά την επαύριο της Ν΄ ήτοι τη Δευτέρα του Αγίου Πνέυματος πανηγυρίζοντας Ναούς στην Ελλάδα, "Γιαλαντζί" Εσπερινό... ο οποίος τελείται το δειλινό της Κυριακής της Ν' με τη δικαιολογία της πανηγύρεως και η τέλεσή του είναι εντελώς απαράδεκτος και εκτός πάσης Τυπικής διατάξεως, δοθέντος του ότι ο Εσπερινός της Δευτέρας του Παρακλήτου ήδη ετελέσθη ευθύς μετά την απόλυση της Λειτουργίας της Κυριακής της Ν΄, μετά της επισυνάψεως και των υπερκάλλων σε νοήματα και αμετρήτων σε θεολογικό βάθος ευχών της Γονυκλισίας (σε μερικές περιπτώσεις τον εσπερινό αυτό της Γολυκλισίας ακολουθεί η τέλεση των μνημοσύνων!!!!!!). Και έτσι στους Ναούς αυτούς έχουμε τέλεση Εσπερινού διπλή κατά την ίδια ημέρα!!! ως να πρόκειται περί δύο ίδιων παραστάσεων θεάτρου κατά την αυτή ημέρα, κανονική και λαϊκή-απογευματινή...! Προτιμητέα η τέλεση ενός και μόνου Εσπερινού μετά της Γονυκλισίας το δειλινό, γιά πανηγυρίζοντες Ναούς, παρά αυτό το οξύμωρο...
Ελθέ και σκήνωσον εν ημίν, το Πνεύμα της Αληθείας!

Λέων είπε...

Ωραίο και ορθό σχόλιο, κύριε Ανδριόπουλε. Μακάρι επίσης να καταλάβουμε ότι κι αυτό το δολίως εισαχθέν μπάλωμα που ονομάζεται νέο ημερολόγιο είναι κι αυτό μια παρέκκλισι από την τυπική διάταξι της εκκλησίας. Μακάρι στο Πατριαρχείο να το καταλάβουν αυτό και να γυρίσουν στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο, εάν πράγματι θέλουν να είναι πόλος ενότητος στην ζωή της εκκλησίας. Τέλος στα ασεβή πειράματα που μας διχάζουν εδώ και 90 χρόνια. Ως προς τον μακαριστόν πατέρα Αυγουστίνο, στον οποίον αναφέρθηκε κάποιος, επρόκειτο για μεγίστη μορφή. Νά χουμε την ευχή του. Καλή σας βδομάδα!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΥΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟΥ:Το ΣABBATO 11-6-2011, στον Καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου της Νεάπολης Θεσσαλονίκη, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, εόρτασε τα ονομαστήριά του.
http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=6006
AΙΣΧΟΣ!

Related Posts with Thumbnails