Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


Λευκωσία, του Αριστείδη Βικέτου

Παντελής έλλειψη Ορθοδόξου εκκλησιαστικού ήθους και διάκρισης φαίνεται ότι χαρακτηρίζει τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Διαφορετικά δεν εξηγείται η ωμή παρέμβαση του στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Κύπρου αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου. Εκτός, κι αν ο Μητροπολίτης φρονεί ότι η δικαιοδοσία του εκτίνεται μέχρι την Κύπρο ή ότι η Εκκλησία της Κύπρου δεν είναι Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Βεβαίως είναι δικαίωμα του κυρίου Σεραφείμ να έχει τις απόψεις του, να διαφωνεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και να συμφωνεί με τους άλλους Μητροπολίτες. Όμως δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα άλλης αδελφής Εκκλησίας.
Ο γράφων, σμυρναίος στην καταγωγή, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, εγκαταστάθηκε, λόγω δημοσιογραφίας στην Κύπρο το 1978. Μέτα από τόσα χρόνια στο μαρτυρικό νησί οφείλω να δηλώσω ότι ο Κυπριακός ελληνισμός έχει πικρή πείρα από τις παρεμβάσεις ορισμένων Ιεραρχών, κληρικών και θεολόγων της Ελλάδος, οι οποίες οδήγησαν το 1973 στο εκκλησιαστικό πραξικόπημα κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’ και στα δεινά που ακολούθησαν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ίσως, ο Μητροπολίτης Πειραιώς να μην τα γνωρίζει αυτά, λόγω της ηλικίας του.
Τόσο το 2001, όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επισκέφθηκε την Ελλάδα, όσο και το 2006, όταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος επισκέφθηκε στο Βατικανό τον Πάπα Βενέδικτο, ουδείς ιεράρχης της Εκκλησίας της Κύπρου διατύπωσε δημοσίως άποψη είτε υπέρ είτε εναντίον, διότι αυτό ήταν αποκλειστική υπόθεση της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος. Από εκείνες τις επισκέψεις δεν μιάνθηκε η Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε αλλοιώθηκε η Ορθόδοξη παράδοση της. Γιατί λοιπόν να συμβεί αυτό στην Κύπρο; Εκτός κι αν φρονεί ότι οι Κύπριοι είναι μειωμένων αντιστάσεων.
Επικρίνει ο Μητροπολίτης Πειραιώς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο για την «εν θερμώ» δήλωση του περί αποβολής ιεραρχών από την Ιερά Σύνοδο. Αν και η δήλωση είναι όντως ατυχής διότι τέτοιας σημασίας ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται, κατά τη γνώμη μας, με κυρώσεις και τιμωρητικά μέτρα, ο Μητροπολίτης Πειραιώς αφού δεν είναι μέλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου όφειλε να σιωπήσει.
Γιατί δηλαδή ο Κύπρου Χρυσόστομος «ταυτοποιεί την Εκκλησία με την ιδική του άποψη»; Μήπως ισχύει ακριβώς το αντίθετο; Δηλαδή ότι ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος και Κυρηνείας Παύλος ταυτοποιούν την Εκκλησία με τη δική τους άποψη. Εξάλλου ποιο νόημα έχει η αιχμή ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στο παρελθόν έχει στηλιτεύσει «την αιρετική Εκκλησιολογία του Παπισμού»; Θέλει άραγε να μας πει ο Μητροπολίτης Πειραιώς ότι ο Κύπρου Χρυσόστομος υπαναχωρεί από παλαιότερες θέσεις του; Ή αποπειράται ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει τους Μητροπολίτες Λεμεσού και Κυρηνείας – και δεν αναφέρομαι στις διαφωνίες τους για την επίσκεψη του Πάπα – γιατί, αν και προσυπέγραψαν την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Κύπρου, στη συνέχεια δημοσιοποίησαν τη διαφωνία τους.
Έτερο μεγάλο ατόπημα του Μητροπολίτου Πειραιώς είναι ότι μαζί με τους Λεμεσού και Κυρηνείας συγχαίρει για τη στάση τους και τους Τριμυθούντος, Καρπασίας και Αμαθούντος. Όμως αυτοί οι τρεις Ιεράρχες δεν προέβησαν σε δημόσιες τοποθετήσεις. Πως γνωρίζει ο Μητροπολίτης Πειραιώς τις θέσεις τους στη Σύνοδο; Δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει εκθέσει τρεις συνεπισκόπους του;
Επίσης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι η δήλωση του μητροπολίτη Πειραιώς γίνεται δύο μέρες πριν από τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να τον κάνει να είναι πολύ προσεκτικός και να προτιμήσει τη σιωπή. Θα είναι ευτυχής και ήσυχος με την αρχιερατική συνείδηση του, αν προκληθεί ρήξη και σχίσμα στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου;
Άγιε Πειραιώς, θέλω να πιστεύω ότι θα αντιληφθείτε το τεράστιο λάθος σας και θα απολογηθείτε δημοσίως.

Επειδή το θέμα που προέκυψε είναι μείζον, έχει χρέος και καθήκον ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η περί αυτόν Ιερά Σύνοδος πάραυτα να αποδοκιμάσουν την ωμή παρέμβαση του Μητροπολίτη Πειραιώς. Η σιωπή και η ανοχή θα είναι συνυπευθυνότητα.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας,καλά θα κάνει ο Άγιος Πειραιώς να περιοριστεί στα του οίκου του,έκτός και αν έχει βάλει στο μυαλό του να αλλάξει πάλι οίκο και να γίνει είτε Αθηνών είτε Κύπρου,ξέρει αυτός τον τρόπο,άλλωστε μέχρι τώρα του έχουν βγεί τα χαρτιά,ξέρει ο Δ.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον Άγιο Πειραιώς! Η ομολογιακή του παρουσία καταντροπιάζει και "δαιμονίζει" τους άθεους οικουμενιστές. Όταν προδίδεται η πίστη δεν ισχύει το "ο καθένας στα του οίκου του", όπως αθεολόγητα εκφράζεται ο Βικέτος.

Ρ.Σ. είπε...

καιρός ήταν να ακούσει ο Πειραιώς και οι συν αυτώ τέτοια λόγια. Μπράβο στο θάρρος του Βικέτου που δεν δίστασε να πει την σκληρή αλήθεια με σκληρή γλώσσα, επιβεβαιώνοντας την παροιμία: η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει.

Ανώνυμος είπε...

Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο συμπρόεδρος της επιτροπής του Διαλόγου, Μητροπολίτης Περγάμου έστελναν επιστολές στην Ελλαδική Σύνοδο για το θέμα της λεγόμενης "Ομολογίας Πίστεως κατά του Οικουμενισμού", δε θυμάμαι να διαμαρτύρεται το ιστολόγιο για την "παρέμβαση", ούτε για την ωμή απαίτησή τους να ληφθούν μέτρα κατά μελών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Όταν ο Μητροπολίτης Περγάμου παρενέβαινε στην Ελλαδική Σύνοδο, μετά το επίσημο αίτημα του κ. Τσελεγγίδη, μέλους της Εκκλησίας της Ελλάδος, να συζητηθεί, επιτέλους, στην Ιεραρχία το θέμα του Διαλόγου (για το παπικό πρωτείο), δε θυμάμαι να σχολιάζει το ιστολόγιο κάτι. Προφανώς, κάποιες "ωμές παρεμβάσεις" είναι καταδικαστέες, και ορθώς, κάποιες άλλες όμως κρίνονται επαινετές και αναγκαίες για να μην "παραμένει η Εκκλησία όμηρος των φανατικών".
ΥΓ. Περιμένουμε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ΚΑΙ τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, μια δήλωση, ανακοίνωση, ένα ψέλλισμα έστω, για την ανθρωποσφαγή ανοικτά της Γάζας. Δε γνωρίζω τις απώτερες προθέσεις, ούτε τη νοοτροπία του Πειραιώς, εξέδωσε όμως ήδη ανακοίνωση χωρίς να μασά τα λόγια του. Ελπίζω η ευαισθησία άλλων να μην εξαντλείται στον (απολύτως καταδικαστέο) εμπρησμό άδειων συναγωγών...

Ανώνυμος είπε...

"Πῶς δύνασαι λέγειν τῷ ἀδελφῷ σου· ἀδελφέ, ἄφες ἐκβάλω τὸ κάρφος τὸ ἐν τῷ ὀφθαλμῷ σου, αὐτὸς τὴν ἐν τῷ ὀφθαλμῷ σοῦ δοκὸν οὐ βλέπων; ὑποκριτά, ἔκβαλε πρῶτον τὴν δοκὸν ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ σοῦ, καὶ τότε διαβλέψεις τὸ κάρφος τὸ ἐν τῷ ὀφθαλμῷ τοῦ ἀδελφοῦ σου ἐκβαλεῖν".

Εξαιρετικά αφιερωμένο στον Άγιο Πειραιώς, ο οποίος έχει τα πάντα τακτοποιημένα στην Μητρόπολή του κι έτσι του μένει χρόνος να ασχολείται και με άλλες εκκλησιαστικές περιφέρειες.

Ανώνυμος είπε...

Ώδινεν όρος... Μην ασχολείστε, δεν αξίζει τον κόπο! Απλούστατα η παράνοια του Μητροπολίτου Πειραιώς, των τελευταίων ετών και κατά συρροήν.., μάλλον οφείλεται στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα profile ή image για καθαρώς εσωτερική κατανάλωση! Μάλλον θα έχει, και καλώς πράττει, Ηγεμονικές-εκκλησιαστικώς-βλέψεις γιά το μέλλον....... και εγγράφει υποθήκες κατά το δοκούν αυτώ! Η σύνολη πάντως προσπάθειά του να """θωρακίσει""" την Ορθόδοξη Διδασκαλία, και δη παντελέστατα κοσμικώς, και σε όλη μάλιστα την έκτασή της, μάλλον προδίδει χαρακτήρα που προσπαθεί να προφυλάξει την άποψή του από την σκληρή ψύχρα κάποιου μυθολογικού χειμώνος...... ανεπιφύλακτα του προτείνουμε να εντρυφήσει στο Γεροντικό και συγκεκριμένα στη διήγηση του υποτακτικού που βρήκε ασπίδα(δηλητηριώδες ερπετό) στο πηγάδι και έτρεξε έντρομος να πεί στόν γέροντά του ότι καταστράφηκαν....

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Ο Αγιος Πειραιώς είναι άξιος των πιο θερμών μας συγχαρητηρίων για την αγάπη του για την Εκκλησία η οποία ασφαλώς όταν αφορά θέματα πίστεως δεν κλείνεται σε όρια τοπικής Εκκλησίας αλλά απλώνετια από περάτων έως περάτων.

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα, κ.Τελαβάντε! Πανάξιος θα έλεγα! Τόσο άξιος ώστε να τον συλλάβει ο φωτογραφικός φακός των Αθηναϊκών εφημερίδων το 1998-Απρίλιος, Αρχιμανδρίτη τότε, κατά τη διάρκεια της εκλογής του μακαρίτη Χριστόδουλου να κυττάζει από την κλειδαρότρυπα!!!του Καθεδρικού των Αθηνών γιά να δεί τι γινόταν εντός του Ναού..... και την άλλη μέρα να τον έχει πρωτοσέλιδο μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα των Αθηνών! Προφανώς θα συνηθίζει να αναβαίνει αλλαχόθεν και όχι διά της θύρας........

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε Παναγιώτη, έτσι σε θέλω. Αφού δεν σε χαιρετά κανείς στην Πάτρα, φροντίζεις να πράξεις το αυτό και στην Αθήνα. Δυνατά ρε γίγαντα, με γοργούς ρυθμούς να καταφέρεις το ακατόρθωτο, να αναστατώσεις πέντε εκατομμύρια ανθρώπους!

Ανώνυμος είπε...

Το κακό δεν είναι μόνο ότι κάποιοι σαλταρισμένοι εκλέγονται μητροπολίτες και ταλαιπωρούν και δυσφημίζουν την Εκκλησία, αλλά ότι υπάρχουν και κάποιοι που τους θεωρούν άξιους και τους θαυμάζουν.

Ανώνυμος είπε...

Η πρόσφατη εγκύκλιος του Πειραιώς, πάντως, περί "αποτέφρωσης των νεκρών" όντως είναι αξιέπαινη! Τουλάχιστον μυρίζει Θεολογία! Κάτι είναι και αυτό! Απομένει φυσικά να αναγνωρίσει τα κανονικά, Πανορθοδόξως και πλέον, Δίκαια του Οικ.Θρόνου και βέβαια να αγωνιστεί γιά την ελευθερία της Ελλαδικής Εκκλησίας από τα δεσμά της Πολιτειακής νομοκρατορίας...! Δεν αρκούν οι εγκύκλιοι, Δέσποτα, κατά Μασόνων και ταυτόχρονα να εναγκαλίζεσθε ενίους εξ' αυτών λόγω των Κρατικών θέσεων τους εν τη εντίμω....!!!.... Πολιτεία....

Ανώνυμος είπε...

Η Εκκλησία είμαι Μία, οπότε, Εκκλησία της Ελλάδος, της Κύπρου κλπ τα θεωρώ ....ας μην εκφραστώ. Υπάρχουν μόνο για την διοικητική ΄διάθρωσή του και μόνο. Το δόγμα είναι κοινό και αλλοίμονο σε όποιον το παραβή. Ο Πειραιώς δεν με νοιάζει τι έκανε στα νιάτα του.. με ενδιαφέρει ότι μιλάει ... έχει θάρρος, θράσος, ανδρισμό και κοτσια. ΄Ετσι δείχνει τουλάχιστον. ΑΛΉΘΕΙΑ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ " ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΟΥΘΕΣΙΑ ΠΑΡΑΙΤΟΥ" έχει εφαρμογή στους ταγούς της ορθοδόξου εκκλησία κι αν ναι μπορεί Ανδριόπουλε να μου κάνεις μια ανάληση;

Related Posts with Thumbnails