Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΦΩΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΑΝΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Θ. ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ

Την σταθερή σχέση του Θάνου Μικρούτσικου με την ποίηση ανέδειξε η ξεχωριστή συναυλία που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ώρες στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Το ειδικά επιλεγμένο πρόγραμμά της περιλάμβανε τρία αντιπροσωπευτικά έργα φωνητικής μουσικής του συνθέτη: «Κιγκλίδωμα Ι» σε ποίηση Γ. Ρίτσου, «Οι μικρές Τρωαδίτισσες» σε ποίηση Ευριπίδη (απόδοση: Κώστας Βάρναλης) και «Η Γη τσακισμένο καράβι» σε ποίηση του Πατρινού Γιώργου Κοζία με παρεμβολές στίχων του Γουίλιαμ Μπλέικ που παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση.
Η συναυλία μας χάρισε και δύο σπουδαία έργα μουσικής δωματίου του Μικρούτσικου, που ευχαρίστως ξανακούσαμε: τη σουίτα για πιάνο «Καλημέρα σας κύριε Χατζιδάκι», γραμμένη για τον «ποιητή της ζωής και της μουσικής, συνομιλητή πολλών ιδιαίτερων προσωπικών στιγμών», όπως λέει ο συνθέτης, και το «Ballet Music» για πιάνο, εμπνευσμένο και αφιερωμένο στις τρεις κόρες του.

Τα έργα ερμήνευσαν ιδανικά θα έλεγα οι διακεκριμένες πιανίστες Νέλλη Σεμιτέκολο και Καλλιόπη Γερμανού. Η μέτζο σοπράνο Αγγελική Καθαρίου έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, ανταποκρινόμενη στο αίσθημα, αλλά και την δύσκολη σε πολλά σημεία παρτιτούρα του συνθέτη, ενώ ο Γιάννης Μαργαρίτης ήταν πειθαρχημένος αφηγητής στο "Κιγκλίδωμα Ι" του Ρίτσου.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το τελευταίο έργο της συναυλίας "Η Γη τσακισμένο καράβι", κύκλος εννέα τραγουδιών για φωνή και πιάνο, σε ποίηση Γιώργου Κοζία, με παρεμβολή στίχων του William Blake. Το έργο είχε μια πολύ μουσικότητα, κλιμάκωση και κορύφωση που κρατούσε αμείωτη την ένταση και την διαλεκτική μουσικής και ποίησης. Νομίζω ότι ο Γ. Κοζίας ευτύχησε γιατί ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν σε κάλλιστη μελοποιητική στιγμή. Το έργο αφιέρωσε ο συνθέτης στην πρόωρα θανούσα συγγραφέα Μελίνα Καρακώστα.
Η συναυλία -στο πλαίσιο της Σειράς Μουσικές του 20ού και του 21ου αιώνα- εντασσόταν στον Κύκλο συναυλιών με τίτλο «Ποίηση και Μουσική», μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται το έργο σύγχρονων Ελλήνων συνθετών που έχουν μελοποιήσει σπουδαίους ποιητές.
Η αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος κατακλύστηκε από κόσμο και από τον καλλιτεχνικό χώρο της ποίησης και της μουσικής: Θόδωρος Αντωνίου, Γιώργος Κουρουπός, Ιουλίττα Ηλιοπούλου, Mάρω Δούκα, Βασίλης Ριζιώτης, Χριστόφορος Λιοντάκης, Γιάννης Χάρης, Δημήτρης Βράσκος, Γιώργος Δεμερτζής, Μίλτος Λογιάδης, Κώστας Λογαράς, Ιάκωβος Κονιτόπουλος, Γρηγόρης Σεμιτέκολο, Κώστας Θωμαΐδης, Χρήστος Θηβαίος, οι μουσικοκριτικοί Γ. Λεωτσάκος και Γ. Μονεμβασίτης κ.α. Επίσης είχε έλθει από την Πάτρα η πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ Ελένη Δάσιου κι ακόμα παρόντες οι συνεργάτες του Θ. Μικρούτσικου στην "Πάτρα - Πολιτιστική 2006" Ειρήνη Βουζελάκου, Δημήτρης Γιολάσης και Μαντώ Σπυροπούλου.
φωτό:
- Θ. Μικρούτσικος με Γιώργο Κοζία.
- Ο Θ. Μικρούτσικος δέχεται τα συγχαρητήρια κόσμου στα παρασκήνια.
- Γ. Κοζίας, Θ. Μικρούτσικος, Ειρήνη Βουζελάκου, Μαντώ Σπυροπούλου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρίτσος...Χατζιδάκι...Ευριπίδι! τι μεγαλείο.
δεν παραλείπουμε την ομάδα "Πολιτιστική Πρωτεύουσα 0,6". αναπτύσσεται η περιφέρεια... η Αθήνα;

Related Posts with Thumbnails