Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

ΧΙΒΑ ΠΑΝΑΧΙ: ΕΙΜΑΙ ΚΟΥΡΔΙΣΑ, ΙΡΑΝΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ!

Οι εκδόσεις Μαΐστρος, που διευθύνουν με μεγάλη επιτυχία οι φίλοι άξιοι θεολόγοι Εύη Βουλγαράκη και Δημήτρης Πισίνας, μας προσκαλούν να συμμετέχουμε σε μια σημαντική εκδήλωση στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 με χρώμα... ανατολής, το κουρδικό συγκρότημα Χαβάρ και ένα ποτήρι κρασί.
Η εκδήλωση αφορά το ποιητικό έργο της Κούρδισσας-Ιρανής ποιήτριας Χίβας Παναχί. Μιλούν οι: Νάνος Βαλαωρίτης, Άγγελος Καλογερόπουλος, Νεοκλής Σαρρής και Λίνα Νικολακοπούλου. Η βιβλιοπαρουσίαση θα έχει συνάμα και χαρακτήρα πολιτικής διαμαρτυρίας, για τους πολύ σοβαρούς λόγους που θα διαβάσετε στη συνέχεια.. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Oι εκδόσεις Μαΐστρος μάς ενημερώνουν:
Η Χίβα Παναχί είναι μέλος της κουρδικής Ακαδημίας που εδρεύει στο Παρίσι. Είναι υπότροφος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, απ' όπου έχει και αποφοιτήσει. Είναι γνωστή ποιήτρια και συγγραφέας στην Περσία, το Ιράκ και τη Συρία. Είναι λάτρης του ελληνικού πολιτισμού και έχει συμβάλει όσοι λίγοι στη διάδοσή του σε όλη τη Μέση Ανατολή με μεταφράσεις που έχει εκπονήσει και με τη γενικότερη δράση και το λόγο της.
Φυλακίστηκε στο Ιράν σε πολύ νεαρή ηλικία, γιατί αντέδρασε στο λιθοβολισμό συμμαθήτριάς της. Διέφυγε στη Συρία και από εκεί πέρασε στην Ελλάδα. Έχει κερδίσει δύο δικαστήρια και έχει εκδοθεί υπέρ της τελεσίδικη απόφαση, για το δικαίωμά της να παραμείνει στην Ελλάδα. Πλην όμως… Κάποιοι υπάλληλοι κωλυσιεργούν και δεν εκδίδουν άδεια παραμονής, όπως όφειλαν άμεσα. (Όλα τα στοιχεία και τα ονόματα είναι στη διάθεση των εκδόσεων Μαΐστρος). Δεν θα προχωρήσουμε σε εύλογες υποθέσεις για τα αίτια αυτής της ολιγωρίας και αδιαφορίας. Επισημαίνουμε όμως ότι οι συνέπειές της είναι τεράστιες για τη συγγραφέα.
Επιθυμούμε να δηλώσουμε ότι είμαστε κοντά της στο μείζον αυτό ζήτημα και θα της συμπαρασταθούμε με όλα τα νόμιμα μέσα. Ως πρώτο βήμα ενημερώσαμε τον τύπο.
Η εκδήλωση ­παρουσίασης της πρώτης ποιητικής συλλογής της στα ελληνικά, Τα Μυστικά του Χιονιού, θα είναι κατά συνέπεια συνάμα και εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη θέση της ως ξένης στην Ελλάδα.
Ήδη για το θέμα μπορείτε να δείτε τα άρθρα στην Καθημερινή και την Ελευθεροτυπία, τις οποίες και ευχαριστούμε, ιδίως τη δημοσιογράφο και κριτικό λογοτεχνίας Όλγα Σελλά και τις δημοσιογράφους Μαρία Κρητικού και Χρυσούλα Παπαϊωάννου. Δείτε και το opencalendar.
Η ποιήτρια λέει σε παλαιότερη συνέντευξή της για τη χώρα μας:
Έχω γράψει μερικά βιβλία, πεζά και ποιήματα, στα κουρδικά. Έχω μεταφράσει στα κουρδικά Τα Πολιτικά του Αριστοτέλη και τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου. Είμαι ερωτευμένη με την ελληνική γλώσσα. Έχω κάνει πολλές φιλίες με Έλληνες και μη Έλληνες στην Αθήνα. Το φάντασμα των φρουρών της Επανάστασης δεν με κυνηγά πια. Η θάλασσα της Ελλάδας μου μαλακώνει την καρδιά. Αυτοί που μου τη στεγνώνουν είναι οι υπάλληλοι για την άδεια παραμονής. […] Ο πρόσφυγας, ο μετανάστης, μοιάζει κάπως με τον «Προμηθέα Δεσμώτη». Η άδεια παραμονής είναι ο αετός που του τρώει καθημερινά το συκώτι… Το όνειρό μου; Να ριζώσω κάπου. Να μη με καλούν πια αλλοδαπή. Η ταυτότητά μου; Είμαι Κούρδισα, Ιρανή και Ελληνίδα!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμπαθείς οι μετανάστες αλά οχι τοσο ευχολόγιο. αυτό ισχύει περισσότερο για τους δημοσιογράφους
των Πατρών που σκίζονται μήπως χαρακτηριστούν"ρατσιστές" .
Σκέφτηκε ποτέ κανείς τι θα γινόταν αν κάποιος τρελός μουσουλμάνος όπλιζε ολο αυτό το πλήθος των Αφγανών; Μην ξεχνάμε ότι ο μωαμεθανισμός ειναι ΚΑΙ πολιτική ΚΑΙ φανατισμός. Η ανεξιθρησκεία δεν ισχύει γιαυτούς

Ανώνυμος είπε...

το έχεις διαβάσει αυτό πουθενά; σε κάποιο επιστημονικό βιβλίο; μήπως ξέρεις ότι οι κούρδοι δεν είναι μουσουλμάνοι; και η ποιήτρια είναι κουρδικόπουλα από το Ιράν. ελπίζω να σε φωτίσει ο Αγιος Φιλούμενος ο Κύπριος που γιόρτασε προχθες.

Ανώνυμος είπε...

για το βιο του Αγ φιλούμενου δέστε το ιστολόγιο
http://noctoc-noctoc.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 9.11 δεν κατάλαβες καλά τα γραφόμενα. κράτα τις συστάσεις για τον εαυτό σου.

Ανώνυμος είπε...

μηπως μπορεις να μας πεις ανωνυμε 9.11 τι θρησκευμα εχουν οι κούρδοι ετσι για να το ρίξουμε στην ιστορία.Εγω δεν ξέρω εσυ; Αν ομως διάβαζες καλά θα έβλεπες άλλα πράγματα και οχι το θρήσκευμα των κουρδων. Τα εχετε κάνει σαλάτα στο μυαλό σας απο την αγωνία σας μήπως δεν φανείτε προοδευτικοί ου ου ου !!!

Related Posts with Thumbnails