Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Ο ΜΕΓΑΣ π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΕΤΣΗΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο π. Γεώργιος Τσέτσης, Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μας έδωσε πρόσφατα ένα βιβλίο – εγκόλπιο και παρακαταθήκη, με τίτλο «Σταχυολογήματα περί Πόλης και Φαναρίου» (εκδόσεις Τσουκάτου) και βιωματικό πρόλογο του Κωνσταντινουπολίτη θεολόγου Γεώργιου Λαιμόπουλου, ο οποίος είναι Άρχων Ιερομνήμων της Μ.τ.Χ.Ε. 
Ο τίτλος του βιβλίου παραπέμπει στην θητεία του π. Γεωργίου Τσέτση στην Πόλη και το Φανάρι. Θητεία και διακονία μιας ολόκληρης ζωής. Κι έτσι είναι. Μιλάει ένας αυθεντικός και γνήσιος Φαναριώτης, που έζησε στην Ελβετία! Γι’ αυτό και εκείνος μπορεί να πλέξει το κατάλληλο εγκώμιο για την Πόλη και την Ρωμιοσύνη. Εκείνος αναδεικνύει τις Φαναριώτικες Μορφές που τις σπούδασε και τις έζησε. Εκείνος μπορεί να μιλήσει για τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αφού διηκόνησε επί σειρά ετών στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και εκπροσώπησε το Σεπτόν Κέντρον πάση τη κτίσει. 
Όμως, το βιβλίο αφορά στην Ορθοδοξία και το Γένος γενικώς. Ο π. Γεώργιος διακρίνεται για την ευρυμάθειά του, για την ανοιχτοσύνη του, για την υψηλή αισθητική του. Κι αυτί αποτυπώνεται εμφαντικά στα κείμενα για τον πολιτισμό της Ρωμιοσύνης. 
Αλλά ο π. Γεώργιος Τσέτσης μας διδάσκει με τα κείμενα του για την Εκκλησία ένα ήθος που σπανίζει – φευ – στον καιρό μας. Είναι η νήφουσα συνείδηση της Εκκλησίας. Δεν αδιαφορεί, αλλά γρηγορεί. Δεν προσπερνά τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, αλλά τον καταγγέλλει ευθαρσώς, αντιτάσσοντας τον οικουμενικό χριστιανοανθρωπισμό. Με σύνεση ανατέμνει την πραγματικότητα, καθώς έχει μάθει να την προφέρει σωστά. Ο ρεαλισμός του είναι διάχυτος, αλλά ο λόγος του είναι προφητικός, δηλαδή μάχαιρα του πνεύματος. 
Την ώρα που οι πολλοί λουφάζουν στην ανία τους, ο π. Γεώργιος Τσέτσης αναδεικνύεται «δρακοντοκτόνος». Συντρίβει τας κεφαλάς των αοράτων δρακόντων: της υποκρισίας, της αναλγησίας, της αδιαφορίας, της στρέβλωσης, της προπαγάνδας. Το κεφάλαιο «Φανάρι – Μόσχα – τέως Ανατολική Ευρώπη» είναι εν σμικρώ το σύμπαν, για όποιον καταλαβαίνει… 
Κι όλα αυτά τα κάνει φυσικά. Χωρίς κραυγές, χωρίς βερμπαλισμούς, χωρίς διδακτισμό. Καμιά λέξη δεν περισσεύει στα αυστηρά αρχιτεκτονημένα κείμενά του. Των αναγκαίων υπολαμβάνει. Μακριά από αυτόν οι ανέξοδες ρητορείες και οι πάσης φύσεως υστερίες. 
Τα κείμενα του π. Γεωργίου αποτελούν οδοδείκτες. Πώς σκέφτεται, γράφει και ζει ένας εκκλησιαστικός ανήρ και δη Φαναριώτης. Πολύτιμες είναι και οι παρατηρήσεις του για τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, που πλήττεται βάναυσα στις μέρες μας από κάθε λογής υπερβολές και παραχαράξεις.
Αποτελεί μεγάλη τιμή για το «Φως Φαναρίου» και την «Ιδιωτική Οδό» το γεγονός ότι πολλά από τα κείμενα του βιβλίου πρωτοδημοσιεύτηκαν στους ιστοτόπους μας. Κι ακόμα ότι στο βιβλίο δημοσιεύεται και η συνέντευξη που παραχώρησε ο π. Γεώργιος Τσέτσης στο «Φως Φαναρίου» και τον – πρεσβύτερο σήμερα – Ηρακλή Φίλιο. 
Ευχόμαστε από καρδιάς στον π. Γεώργιο τα κάλλιστα και κράτιστα! Του πρέπει πάσα τιμή, αλλά και ευχαριστία! Πολλά τα έτη του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails