Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

"ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ..." ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΜΠΕΝΤΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


Η 25η Μαρτίου είναι μια ημέρα με διπλή συμβολική αξία για όλους μας, η οποία έχει τόσο θρησκευτικό, όσο και εθνικό χαρακτήρα. 
Την ημέρα της 25ης Μαρτίου γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αλλά και την ηρωική επανάσταση του 1821, που υπήρξε η απαρχή για τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. 
Με την λέξη «Ευαγγελισμός» στο Χριστιανισμό, αναφερόμαστε στην χαρμόσυνη είδηση που μετέφερε ο αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία, ότι πρόκειται να γεννήσει τον Ιησού Χριστό, τον υιό του Θεού. Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι μια από τις μεγαλύτερες εορτές της Ορθοδοξίας.
Παράλληλα, στις 25 Μαρτίου 1821, ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην τουρκική σκλαβιά που κρατούσε την Ελλάδα δέσμια για 400 χρόνια. Ήταν η εποχή εκείνη που ωρίμασαν οι συνθήκες και οι καταστάσεις για το ξεσηκωμό του ελληνισμού. Ουσιαστικά, αναφερόμαστε στην ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, του ελληνικού κράτους που υπάρχει μέχρι και σήμερα. 
Στο παρακάτω video, ο Βυζαντινός Χορός του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης παρουσιάζει το Κοντάκιο της εορτής «Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τὰ νικητήρια», υπό την διεύθυνση του μουσικολόγου και καθηγητή βυζαντινής μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης, κ. Άγγελου Μπέντη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails