Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

ΕΙΚΟΝΕΣ: ΕΝΑΣ ΕΞΑΙΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, στο Ίδρυμα Τεχνών Θεοχαράκη, ακούσαμε ένα νέο κύκλο τραγουδιών του Γιώργου Κουρουπού, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. 
Μελοποιημένη ποίηση των Διονυσίου Σολωμού, Κωνσταντίνου Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Εγγονόπουλου, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Βαρβέρη, Χριστόφορου Λιοντάκη, Μιχάλη Γκανά, Ιουλίτας Ηλιοπούλου και Λεωνίδα Κακάρογλου. 
Ο Γιώργος Κουρουπός δεν γράφει τραγούδια. Είναι ο μαιτρ του ελληνικού lied. Αυτός ο κύκλος που ακούσαμε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη ήταν Lieder, εφάμιλλος κύκλων τραγουδιών ευρωπαίων συνθετών. Πολυφωνία, πολυρυθμία, μελωδικότητα, αλλά και διαφωνίες – περάσματα, καθώς και ελληνικά θέματα (τσάμικος, κρητικός), βαλμένα με αριστοτεχνικό τρόπο στη σύνθεση. 
Ο Κουρουπός είναι μαΐστωρ του είδους για φωνή και πιάνο, αφού όντας πιανίστας ο ίδιος, εκδιπλώνει ένα πιανιστικό ποταμό, ενώ το τραγούδι παραμένει πιο λιτό, αλλά πάντα απαιτητικό. 
Οι ερμηνευτές της βραδιάς, η μέτζο Άρτεμις Μπρόγρη και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας, μας έκαναν να απολαύσουμε αυτά τα καινούργια Lieder του Κουρουπού. Πολλή μελέτη, πολύ πάθος, πολλή ενέργεια, πολλή χάρη! 
Η Άρτεμις Μπόγρη συνεργάζεται χρόνια με τον συνθέτη, αλλά πάντα τον προσεγγίζει εξ αρχής. Τίποτα δεν είναι δεδομένο ή αυτονόητο. Ερμηνεύει με μια εκπλήσσουσα φυσικότητα, την οποία έχει κατακτήσει και την θέτει στην υπηρεσία της παρτιτούρας. Τα τραγούδια γίνονται εικόνες, σωματικές και ψυχικές, καθημερινές μα και διαχρονικές ταυτόχρονα. 
Ο Δημήτρης Γιάκας …διαλύει και ανασυνθέτει το πιάνο. Η γραφή του Κουρουπού είναι τέτοια ώστε και ένας τόσο έμπειρος πιανίστας, όπως ο Δ. Γιάκας, βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση, που απαιτεί δεξιοτεχνία, εγρήγορση και αέναη μουσικότητα. 
Και μέσα σ’ αυτή την …ορχήστρα των τραγουδιών για φωνή και πιάνο, προβάλλει η ιέρεια της ποίησης, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, για να απαγγείλει με τρόπο …μυστικό ποιήματα που υπομνηματίζουν, κατά κάποιον τρόπο, και διαλέγονται με τα μελοποιημένα. Οι συνδέσεις είναι εξαιρετικές, για όποιον καταλαβαίνει… 
Αναμφίβολα ήταν μια βραδιά ο ορισμός της Μουσικής Ποιητικής και της Πολύτροπης Ποίησης. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια το αναλυτικό πρόγραμμα και ενδεικτικά στιγμιότυπα. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails