Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Η κεντρική πλατεία Κουβαρά πήρε το όνομα του Κουβαριώτη ήρωα της Επανάστασης του 1821 Σταμάτη Γκλιάτη


Εκδήλωση για την ονοματοθεσία της κεντρικής πλατείας Κουβαρά με το όνομα του Κουβαριώτη Αγωνιστή του 1821 Σταματίου Γκλιάτη, διοργάνωσε σήμερα 25η Μαρτίου 2022, ο δήμος Σαρωνικού.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας ονοματοθεσίας και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στον Αγώνα του ΄21 από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο. 
Στην ομιλία του για την σημαντική συμβολή του Κουβαριώτη Αγωνιστή στην ελευθερία της πατρίδας ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου εξήρε την προσφορά του όπως αυτή καταγράφεται με ιστορικά ντοκουμέντα, και σημείωσε ότι «ως ελάχιστη απόδοση τιμής στον πρόγονό μας αγωνιστή του 1821, η δημοτική αρχή πρότεινε την ονοματοθεσία της πλατείας του Κουβαρά σε «Πλατεία Σταματίου Γκλιάτη – Ήρωα της Επανάστασης του 1821», για να γνωρίσουν οι πολίτες της περιοχής καλύτερα την ιστορία του τόπου τους, αλλά και τη σημαντική αυτή προσωπικότητα που συνδέεται με την περιοχή του Κουβαρά».


Στη συνέχεια, ο Π. Φιλίππου, ανέγνωσε τα ονόματα 15 ακόμη αγωνιστών από τον Κουβαρά όπως έχουν καταγραφεί στα ιστορικά αρχεία, αναδεικνύοντας την μεγάλη προσφορά τους στην ελευθερία. 
Παρών ήταν ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νάσος Αθανασίου, απόγονοι της οικογένειας του Αγωνιστή Σταματίου Γκλιάτη, μεταξύ των οποίων ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκης που απηύθυνε χαιρετισμό, ο τοπικός αντιδήμαρχος Κουβαρά, Κώστας Γκίκας, ο πρόεδρος της κοινότητας Κουβαρά Κώστας Στεργίου ο οποίος επίσης απηύθυνε χαιρετισμό, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και πλήθος κόσμου που θέλησε να τιμήσει τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης αλλά και να καμαρώσει τις μαθήτριες και τους μαθητές της παρέλασης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη χορωδία του Γυμνασίου της Πέτας που υπό τη διεύθυνση της Θεώνης Συρίγου τραγούδησε επετειακούς σκοπούς,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails