Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΤΑΜΒΑΚΟΥ


Με αφορμή τη συμπλήρωση των σαράντα ετών (1980-2020) από την ίδρυση και τη συνεχή δράση και προσφορά του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου (Α.Ε.Μ.Θ.Τ.) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου Φ. ΝΑΚΑΣ, μια εκδήλωση - γιορτή, η οποία περιλάμβανε συναυλία με έργα Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών για πιάνο και για κουαρτέτο εγχόρδων. 
Το Α.Ε.Μ.Θ.Τ. δημιουργήθηκε από τον ακάματο μουσικογράφο, κριτικό, ερευνητή και συγγραφέα Θωμά Ταμβάκο. Σε γενικές γραμμές, το έμψυχο δυναμικό του αφενός ερευνά ανά την υφήλιο και με επιτόπου επισκέψεις, αποκτά, τεκμηριώνει, καταγράφει, καταχωρίζει και αφετέρου προβάλλει και δημοσιοποιεί, μέσω της επιλεκτικής χρήσης του και με διάφορους τρόπους (συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, συμμετοχές σε συνέδρια, δισκογραφικές / ραδιοφωνικές παραγωγές, αρθρογραφία / βιβλιογραφία, μελέτες κλπ.), υλικό (όπως παρτιτούρες μουσικών έργων, δισκογραφικές και βιβλιογραφικές εκδόσεις, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, κλπ.) που αφορά την καλλιτεχνική δραστηριότητα και προσφορά των Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών λόγιας μουσικής, από τους πρώτους με χρονολογική σειρά (9ος αι. μ.Χ.) έως τις μέρες μας. 


Από το 2012 το Α.Ε.Μ.Θ.Τ. έχει ενοποιηθεί με το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής του Δρ Γιώργου Κωνστάντζου, μουσικολόγου και ερευνητή. Έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους στο Α.Ε.Μ.Θ.Τ. έχει τεκμηριωθεί η ύπαρξη 5.420 μουσικών δημιουργών (με 1.700 περίπου της διασποράς και με πολλούς οι οποίοι είναι ευρήματα του συνεχούς ερευνητικού έργου, είτε ως μουσουργοί είτε ως ελληνικής καταγωγής). 
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου Φ. Νάκας και συνθέτης Ευάγγελος Κοκκόρης και στη συνέχεια για το Α.Ε.Μ.Θ.Τ. μίλησαν ο Δρ Αθανάσιος Τρικούπης, πανεπιστημιακός, συνθέτης, πιανίστας και ερευνητής, ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος, συνθέτης, αρχιμουσικός και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, και ο Θωμάς Ταμβάκος, δημιουργός και κάτοχος του Α.Ε.Μ.Θ.Τ. 


Στο συναυλιακό μέρος οκτώ πιανίστες (Έφη Αγραφιώτη, Ντιάνα Βρανούση, Κωνσταντίνος Δεστούνης, Χρήστος Μαρίνος, Ναταλία Μιχαηλίδου, Απόστολος Ντάρλας, Αγγέλικα Παπανικολάου και Βίκυ Στυλιανού) και το Κουαρτέτο Εγχόρδων L’ Anima ερμήνευσαν έργα Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών που δημιουργήθηκαν την περίοδο 1860-2021. 
Στην εκδήλωση  προβλήθηκε ενδεικτικό υλικό των ποικίλων δραστηριοτήτων του Α.Ε.Μ.Θ.Τ.
Παραθέτουμε στη συνέχεια την ομιλία του Θωμά Ταμβάκου και το αναλυτικό πρόγραμμα της εξαιρετικής συναυλίας. Οι ερμηνευτές καταχειροκροτήθηκαν από το φιλόμουσο κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα. 
Οι περισσότερες φωτογραφίες που δημοσιεύουμε εδώ από την εκδήλωση είναι του μουσικοκριτικού Γιώργου Μονεμβασίτη, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική παραχώρηση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails