Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

ΩΣ ΚΥΝΑΡΙΟΝ...


Προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο 
επί τη απονομή του Οφφικίου του Άρχοντος Δικαιοφύλακος της Μ.τ.Χ.Ε.

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Παναγιώτατε, 
Στον μονόλογο του μέθυσου Μαρμελάντωφ, στο «Έγκλημα και τιμωρία» του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι, ο Χριστός λέει: 
«Ελάτε και σεις. Όλοι εσείς, εσείς οι μέθυσοι, εσείς οι αδύνατοι, εσείς οι ακόλαστοι. ... Ελάτε και σεις. Και τότε οι δίκαιοι θα διαμαρτυρηθούν και οι φρόνιμοι θα απορήσουν: Μα Κύριε, πώς τους δέχεσαι; Και ο Χριστός θα πει: Αν τους δέχομαι, κύριοι δίκαιοι, αν τους δέχομαι, κύριοι σώφρονες, το κάνω γιατί κανένας από αυτούς δεν έκρινε ποτέ τον εαυτό του άξιο. Και θα μας απλώσει τα χέρια Του, θα μας ανοίξει την αγκαλιά Του, και εμείς θα πέσουμε στα πόδια Του και θα τα καταλάβουμε όλα». 
Έτσι, και Σεις Παναγιώτατε, ανοίξατε σήμερα τας πατρικάς σας αγκάλας για να περιβάλλετε με οφφίκιο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, εμένα που δεν έκρινε ποτέ τον εαυτό του άξιο τέτοιας τιμής. 
Ο Χριστός είπε στη Χαναναία ότι «οὐκ ἔστι καλὸν λαβεῖν τὸν ἄρτον τῶν τέκνων καὶ βαλεῖν τοῖς κυναρίοις. ἡ δὲ εἶπε· ναί, Κύριε· καὶ γὰρ τὰ κυνάρια ἐσθίει ἀπὸ τῶν ψυχίων τῶν πιπτόντων ἀπὸ τῆς τραπέζης τῶν κυρίων αὐτῶν». 
Ως κυνάριο ίσταμαι ενώπιόν σας Παναγιώτατε, που η περισσή αγάπη σας το τρέφει και το περιθάλπει.
Σήμερα 23 Δεκεμβρίου 2021, προπαραμονή των Χριστού Γεννών, που η Εκκλησία γιορτάζει τα εγκαίνια της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ήτοι του Ναού της του Θεού Σοφίας. 
Σήμερα, που θα έχω την τιμή να παρουσιάσω ενώπιόν σας «Το Τετράδιο του Πατριάρχη», ήτοι μελοποιημένη την νεανική ποιητική Σας ανθολογία, στα τριαντάχρονα της φωτεινής Πατριαρχίας Σας.
Ομολογώ και κηρύττω δημοσίως Παναγιώτατε, ότι ανδρώθηκα εκκλησιαστικώς επί της Πατριαρχίας Σας και είναι πολλά και ιλιγγιώδη όσα με έχετε διδάξει χωρίς να το γνωρίζετε. Μακρόθεν εστώς και θερμαινόμενος από την φλόγα σας. Επιλείψει γαρ με διηγούμενον ο χρόνος… Περιορίζομαι σε τρία, νομίζω, καταλυτικά. 
Είστε ο πάση τη κτίσει Πατριάρχης. Σαρκώνετε την οικουμενικότητα σε κάθε στιγμή και με κάθε τρόπο. Είστε Βαρθολομαίος ο Διάλογος, προς τους εγγύς και τους μακράν. Είστε ο Πατριάρχης της Ελευθερίας! Γι’ αυτό το τελευταίο έχω να καταθέσω κάτι προσωπικό. 
Επί δώδεκα έτη διατηρώ τον ιστότοπο Φως Φαναρίου, ο οποίος έχει βάθος χρόνου, καθώς η ταπεινή μου διακονία για την προβολή του έργου και της μαρτυρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ξεκινάει από την θητεία μου στον Τηλεοπτιικό Σταθμό της Μητροπόλεως Πατρών «Λύχνος», διατηρώ, λοιπόν, το Φως Φαναρίου καταγράφοντας καθημερινώς τις δράσεις της Μητρός Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο. Ουδέποτε παρενέβητε, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στο έργο μου. Ουδέποτε μου υποδείξατε τι. Αλλά με αφήσατε ελεύθερο να κρίνω και να αποφασίζω για την καθημερινή ύλη του ιστοτόπου αυτού, ο οποίος ανήκει, φυσικά, στο Φανάρι και την περί αυτό Ομογένεια της Πόλεως. Η ελαχιστότης μου, απλώς το διαχειρίζεται, ως αυτοκίνητον όργανον. 
Οικουμενικότης, Διάλογος, Ελευθερία ίσον Βαρθολομαίος ο Α’. 
Ζήθι Παναγιώτατε, Έντεινε και κατευοδού και βασίλευε, ένεκεν αληθείας και πραότητος και δικαιοσύνης, ένεκεν διαλόγου, οικουμενικότητος και ελευθερίας. 
Και δεύρο στήθι μεθ’ ημών, επισφραγίζων τον ύμνον και προεξάρχων της πανηγύρεως, της ζωής μας όλης! 
Εις πολλά έτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails