Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Οι παράπλευρες απώλειες του ελληνικού #metoo και τα Αρσάκεια Σχολεία


Λογικά μετά από όλες αυτές τις «αποκαλύψεις» για τα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας στα Αρσάκεια Σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που έγιναν και πρώτα θέματα και πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες και ενημερωτικά site όπως το «Μακελειό» και το «Documento», οι δημοσιογράφοι – εκδότες των μέσων αυτών που πρωτοστατούν στην δημοσιοποίηση των αποκαλύψεων, θα απομακρύνουν τα παιδιά τους από το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού ο ένας και από το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο της Εκάλης ο δεύτερος αντίστοιχα, όπου φοιτούν… Αν δεν το κάνουν, υπάρχει πρόβλημα τουλάχιστον.. με την αξιοπιστία τους… όση τέλος πάντων, μπορεί να τους αναγνωρίσει ο κάθε αναγνώστης και πολίτης. 
Γιατί σίγουρα, όταν επί μέρες γράφονται και λέγονται τέτοιες ειδήσεις για ένα σχολείο ή μια επιχείρηση, υπάρχει μια μάζα ανθρώπων που θα επηρεαστεί και θα προτιμήσει ένα ανταγωνιστικό σχολείο και μια ανταγωνιστική επιχείρηση, έναντι εκείνης για την οποία διαμορφώνεται μια τόσο αρνητική δημοσιότητα. 
Η συγκλονιστική υπόθεση του ελληνικού #metoo, όπως και άλλες σοβαρές υποθέσεις που απασχόλησαν τα τελευταία χρόνια την επικαιρότητα – βλέπε Novartis – κινδυνεύει να ευτελισθεί και να χάσει το βασικό προσανατολισμό της που είναι η τιμωρία των ενόχων και η πρόληψη – προστασία των ευάλωτων έναντι μελλοντικών κινδύνων, όταν εξοκείλει και εργαλειοποιείται για μικροπολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες. Αποδεικνύεται ως τώρα, ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τα… «σκάγια» της υπόθεσης πήραν δύο ανθρώπους που δεν έχουν καμία εμπλοκή στα καταγγελλόμενα εγκλήματα του πρώην επικεφαλής του Εθνικού μας Θεάτρου: ο ένας είναι ο ηθοποιός Κ. Μαρκουλάκης και ο δεύτερος είναι ο πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ (και καθηγητής γλωσσολογίας στα φοιτητικά μου χρόνια στη Φιλοσοφική Αθηνών) και πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γιώργος Μπαμπινιώτης. Στο πρόσωπο του δεύτερου, επιχειρείται να χτυπηθούν τα Αρσάκεια Σχολεία, με τρόπο απροκάλυπτα μεθοδευόμενο αλλά ικανό να προκαλέσει ζημιά σε μια εκπαιδευτική οντότητα που κοσμεί και τα Γιάννενα, τα τελευταία χρόνια. 
Στην αρχή ήταν μια παλιά, συγχαρητήρια δήλωση του Γ. Μπαμπινιώτη όταν τοποθετήθηκε ο προφυλακισμένος Λιγνάδης στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, για την οποία στοχοποιήθηκε ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, όπως αντίστοιχα αποτελεί για πολλούς τις τελευταίες μέρες, τεκμήριο ενοχής ή συγκάλυψης έναντι όσων φωτογραφήθηκαν με τον φερόμενο βιαστή… Αμέσως, οι ίδιοι που μέμφθηκαν το Γ. Μπαμπινιώτη γι’ αυτή του τη δήλωση, σε περίοδο που δεν υπήρχαν εννοείται καταγγελίες για τα εγκλήματα που βαρύνουν σήμερα το Λιγνάδη, έπλεξαν ιστορίες για πιθανά εγκλήματα που θα μπορούσε να είχε διαπράξει για όσο διάστημα συνεργάστηκε πριν από 19 χρόνια, με τα Αρσάκεια Σχολεία, προτού παραιτηθεί και επιλέξει μια αντίστοιχη συνεργασία με τον θεατρικό όμιλο του Κολλεγίου – παρεμπιπτόντως, δεν υπήρξαν δημοσιεύματα για να διαλευκανθεί και αυτή η συνεργασία του Λιγνάδη με τον εν λόγω εκπαιδευτικό φορέα… Τυχαίο; 
Παράλληλα, οι ίδιοι επαγγελματίες συνδικαλιστές, πολιτικοί όπως ο Π. Πολλάκης και δημοσιογράφοι, ξέθαψαν και μια προ δεκαπενταετίας υπόθεση, με κατηγορούμενη για σεξουαλική παρενόχληση, την κόρη του Γ. Μπαμπινιώτη, η οποία έχει τελεσιδικήσει με την αθώωση της Φλωρίτας Μπαμπινιώτη. Κανείς δε μιλά για την αθώωση αλλά εκμεταλλεύεται τη θολούρα και τα μισόλογα… 
Και τέλος, προέκυψαν οι 285 υπογραφές που δεν είναι 285 ονόματα αλλά 200, όπως μπορείτε να δείτε στο τέλος του κειμένου που δημοσιοποίησαν πρώην απόφοιτοι των Αρσάκειων Σχολείων, θέλοντας να καταγγείλουν περιστατικά βίας στα εν λόγω Σχολεία, κατά το διάστημα από το 1994-2018 (!) και όχι μέχρι σήμερα ας πούμε… όπου η βία μπορεί να συνίσταται σε σεξουαλική, σωματική ή ψυχολογική βία, μπούλιγκ από εκπαιδευτικό σε μαθητή ή οτιδήποτε άλλο ενδεχομένως, μπορεί να δυσαρέστησε ένα μαθητή του Αρσάκειου της Εκάλης για παράδειγμα, πριν από 20 χρόνια…

   

Μεταξύ των υπογραφόντων, υπάρχει άτομο καταδικασμένο για τρομοκρατία, αλλά αυτό ας το θεωρήσουμε λεπτομέρεια… 
Η πλατφόρμα που στήθηκε μέσω του docs.google.com δεν προϋποθέτει τίποτα ιδιαίτερο για να διασφαλίσει την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα των καταγγελλομένων και δεν είναι τυχαίο πως έμεινε στον «αέρα» μόλις μία ημέρα. Κατέβηκε όπως μπορείτε να δείτε εδώ… 


Αυτό συνέβη, πιθανά όχι τυχαία αλλά μετά την παρέμβαση της Εισαγγελίας για την αυτονόητο έλεγχο των καταγγελιών και την προσφυγή του προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στη Δικαιοσύνη, με το αίτημα να κληθούν οι 285 απόφοιτοι για να δώσουν στοιχεία για όσα αναφέρουν, ώστε να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες. Ήδη τις τελευταίες ώρες, αποσύρονται υπογραφές, με δικαιολογίες του τύπου «δεν κατάλαβα»… αλλά αναμένουμε η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.
Ίσως ο Γ. Μπαμπινιώτης δεν αρέσει σε όλους και είναι λογικό. Ίσως έχει πολιτικούς αντιπάλους από τα χρόνια της Υπουργίας του στην κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου, μετά από πρόταση της ΝΔ. Οι εν λόγω αντίπαλοι, συνδικαλιστές όπως ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, «εντοπίζονται» σε συγκεκριμένη πλευρά του πολιτικού φάσματος (οκ, ο Χίος δεν έχει κατηγορία…), μάλλον όχι τυχαία. 
Οι πολίτες μπορεί να μην είναι τόσο καχύποπτοι, ούτε να έχουν το χρόνο να αναζητήσουν τις αρχές και τα πιθανά κίνητρα της κάθε υπόθεσης. Ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι να εντοπίζει αυτές τις… συμπτώσεις… και να τις επισημαίνει. 
Τα Γιάννενα πρέπει να είναι περήφανα που έχουν τα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και που χάρη στο Γ. Μπαμπινιώτη, τα βλέπουν να αναπτύσσονται και να βελτιώνουν ακόμα περισσότερο τις υποδομές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails