Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ 1956-1966 (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Οι Βασιλείς Παύλος και Φρειδερίκη και η Πριγκίπισσα Σοφία αποβιβάζονται από το αντιτορπιλικό του Βασιλικού Ναυτικού «Πολεμιστής» στο λιμάνι της Πάτρας, προκειμένου να παραστούν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου του 1956. 
Ο Βασιλιάς Παύλος επιθεωρεί το παρατεταγμένο στρατιωτικό άγημα, το οποίο αποδίδει τιμές. 
Στη συνέχεια τα μέλη της βασιλικής οικογένειας κατευθύνονται οδικώς προς τον ναό του Αγίου Ανδρέα εν μέσω των επευφημιών του συγκεντρωμένου πλήθους. 
Μετά την  δοξολογία εξέρχονται του ναού του πολιούχου, επιβιβάζονται σε αυτοκίνητο και αναχωρούν. Περιμένουν την λιτανεία της εικόνας και των λειψάνων του Αγίου Ανδρέα που γίνεται στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, στο Δημαρχείο, όπου αναπέμπεται δέηση από τον Μητροπολίτη Πατρών Θεόκλητο, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος. 

   

Στις 30 Νοεμβρίου 1959 ο Βασιλιάς Παύλος και η Βασίλισσα Φρειδερίκη συνοδευόμενοι από τον Διάδοχο Κωνσταντίνο και τις Πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη, δηλαδή ολόκληρη η βασιλική οικογένεια, μετέβησαν στην Πάτρα για να παραστούν στους εορτασμούς του Αγίου Ανδρέα. 
Η πανήγυρις του πολιούχου λάμβανε χώρα στον παλαιό ναό, αφού ο νέος ακόμα κτιζόταν. Θυμίζουμε ότι αυτοπροσώπως ο Βασιλεύς Γεώργιος Α΄ έβαλε τον θεμέλιο λίθο την 1η Ιουνίου 1908. Ήταν 1959 κι ακόμα δεν είχε αποπερατωθεί. 
Τους βασιλείς υποδέχθηκαν ο τότε Μητροπολίτης Πατρών Κωνσταντίνος και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Κανελλόπουλος (ο οποίος γεννήθηκε τη χρονιά, 1902, που έγινε ο διεθνής διαγωνισμός για την εκπόνηση του Αρχιτεκτονικού σχεδίου του νέου ναού και τελικά ανατέθηκε στον Γάλλο αρχιτέκτονα Αιμίλιο Ρομπέρ). 

Ο παλαιός και ο νέος ναός του Αγίου Ανδρέου το 1955


Πάτρα, 30 Νοεμβρίου 1966
Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος αποβιβάζεται στο αεροδρόμιο του Αράξου, όπου τον υποδέχονται ο Πρωθυπουργός Στέφανος Στεφανόπουλος, ο Υπουργός Υγιεινής Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο Αυλάρχης Θεοδόσιος Παπαθανασιάδης και άλλοι επίσημοι. 
Αμέσως μετά την αποβίβασή του, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος επιθεωρεί άγημα ανδρών της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, το οποίο αποδίδει τιμές. 
Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος προσέρχεται στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, όπου τυγχάνει θερμής υποδοχής από το συγκεντρωμένο πλήθος. 
Εισερχόμενος στον ναό, ο Βασιλιάς ασπάζεται το ιερό Ευαγγέλιο, το οποίο κρατά ο Μητροπολίτης Πατρών Κωνσταντίνος. 
Πιστοί ασπάζονται την κάρα του Αγίου Ανδρέα, η οποία είναι στην παλαιά λειψανοθήκη της, όπως ακριβώς επέστρεψε από την Ρώμη στις 26 Σεπτεμβρίου 1964. 
Ο Αρχηγός της ΕΡΕ Παναγιώτης Κανελλόπουλος ανάβει κερί και ασπάζεται την κάρα του Αγίου Ανδρέα. 
Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ανταλλάσσει χειραψία με τον Π. Κανελλόπουλο και ασπάζεται την κάρα του Αγίου Ανδρέα. 
Στη συνέχεια, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Στ. Στεφανόπουλος, ο Π. Κανελλόπουλος, ο Α. Γιαννόπουλος, ο Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου Αναστάσιος Δρούλιας, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτριος Παπαδημητρίου, ο Θ. Παπαθανασιάδης, άλλοι επίσημοι και πλήθος πιστών παρακολουθούν τη δοξολογία, στην οποία χοροστατεί ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος. Πλήθος πιστών ασπάζονται την κάρα του Αγίου Ανδρέα. 
Μετά την ολοκλήρωση της δοξολογίας, ακολουθεί η λιτάνευση της κάρας και της εικόνας του Αγίου Ανδρέα στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, η οποία διακόπτεται εξαιτίας καταρρακτώδους βροχής. 
Πρέπει να ήταν η τελευταία βασιλική παρουσία στην πανήγυρι του πολιούχου της Πάτρας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails