Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

ΕΝΑ CD - ΣΤΑΘΜΟΣ: ΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΑ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΑΓΑΤΑΚΗ

Ο Γιώργος Δεμερτζής, η ψυχή του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου στο βήμα

Κείμενο - φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Χθες, Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 το μεσημέρι, στην αίθουσα διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσιάστηκε, σε μια φροντισμένη εκδήλωση, ένας πολύτιμος δίσκος ακτίνας (CD) με τίτλο "Dimitris Dragatakis – The String Quartets" που περιέχει τα 6 κουαρτέτα για έγχορδα του αξέχαστου μουσουργού Δημήτρη Δραγατάκη (1914-2001). 
Η παραγωγή του δίσκου έγινε  από την δισκογραφική εταιρεία Irida Classical με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου και του Συλλόγου Φίλων Δημήτρη Δραγατάκη.
Την ερμηνεία των έργων υπογράφει το διεθνούς φήμης Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, που ίδρυσε και διηύθυνε καλλιτεχνικά επί σειρά ετών ο σπουδαίος σολίστ στο βιολί, Γιώργος Δεμερτζής. 
Για το άψογο, από κάθε άποψη, αυτό δισκογράφημα, μίλησαν οι: 
- Βάλια Δραγατάκη, κόρη του αείμνηστου συνθέτη
- Χαρά Καλομοίρη, διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου
- Θωμάς Ταμβάκος, ιδρυτής του ομώνυμου Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών
- Γιώργος Μονεμβασίτης, μουσικοκριτικός
- Φίλιππος Τσαλαχούρης, συνθέτης και μαθητής του Δ. Δραγατάκη
- Ιάκωβος Κονιτόπουλος, συνθέτης και μαθητής, επίσης, του Δ. Δραγατάκη
- Μαγδαληνή Καλοπανά, μουσικολόγος και ειδική στο έργο του Δραγατάκη, καθώς έχει εκπονήσει σχετική διατριβή
- Γιώργος Δεμερτζής, η ψυχή του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου. 
Συντονιστής ο συνθέτης Κωνσταντίνος Ι. Φλεριανός.

Κωνσταντίνος Ι. Φλεριανός
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέροντα βίντεο με τον ίδιο τον Δ. Δραγατάκη να εκθέτει τις απόψεις του για την μουσική, τον αείμνηστο Θόδωρο Αντωνίου να μιλάει για τον "σεμνό και σπουδαίο" Δραγατάκη και το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο να παίζει μέρος από το 5ο Κουαρτέτο του Δ. Δραγατάκη, από ζωντανή συναυλία. 
Τα κουαρτέτα εγχόρδων κατέχουν εξέχουσα θέση στην πολυβραβευμένη εργογραφία του Δημήτρη Δραγατάκη, καθώς θεωρούνται στο σύνολό τους ως το πλέον ολοκληρωμένο του πόνημα. Είναι λοιπόν ευτυχές γεγονός που το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο επέλεξε να συμπεριλάβει στο ρεπερτόριο του και τα κουαρτέτα του μεγάλου μουσουργού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ηχογράφημα που παρουσιάστηκε και το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά να τα ακούσουμε συγκεντρωμένα από το Κουαρτέτο αρ. 1, που είναι και το πρώτο του μεγάλο έργο φόρμας, μέχρι το τελευταίο του έργο, το Κουαρτέτο αρ. 7. Το Κουαρτέτο αρ.6, δεν συμπεριλαμβάνεται στην παρούσα ηχογράφηση, καθώς είναι έργο για βιολί, όμποε, βιόλα και βιολοντσέλλο. Συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο “Δημήτρης Δραγατάκης – Μουσική Δωματίου I”, που κυκλοφορεί από την Irida Classical, με αρ. καταλόγου Irida 001. 
Να σημειώσουμε ότι το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, που δεν υπάρχει πια, ολοκλήρωσε τον κύκλο του με την σπουδαία αυτή ηχογράφηση.
Τα μέλη του:
Γιώργος Δεμερτζής – βιολί 
Δημήτρης Χανδράκης – βιολί 
David Bogard – βιόλα 
Άγγελος Λιακάκης – τσέλο.
Ακολουθεί η ομιλία του Θωμά Ταμβάκου στην εκδήλωση. 


Βάλια Δραγατάκη
Χαρά Καλομοίρη
Θωμάς Ταμβάκος
Γιώργος Μονεμβασίτης
Φίλιππος Τσαλαχούρης
Ιάκωβος Κονιτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails