Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (ΦΩΤΟ)

Φωτογραφίες: Σταύρος Κουταλίδης
Απόψε, Σάββατο 13 Απριλίου 2019, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ίδρυμα  στην Σαντορίνη, πραγματοποιήθηκε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη με τίτλο «Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!». 
Ένα πρόγραμμα λόγου και μουσικής, ένα πορτραίτο του Οδυσσέα Ελύτη μέσα από την ποίηση και τα πεζά του, που συνομίλησαν με την μουσική του Γιώργου Κουρουπού παίρνοντας άλλοτε φόρμα τραγουδιού και άλλοτε απαγγελίας ή αφήγησης με μουσική συνοδεία. 
Εικαστικά έργα του ποιητή φωτογραφίες και βίντεο συμπλήρωσαν αυτό το αφιέρωμα στον κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη, το εμπνευσμένο από την πεντάγλωσση ανθολογία με τον τίτλο «Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!» του Οδυσσέα Ελύτη με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού, συνοδευόμενη από δύο cd, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε επιμέλεια Ιουλίτας Ηλιοπούλου. 


Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης, ο Δήμος Θήρας και η Εστία Πύργου Καλλίστης στο πλαίσια των πολιτιστικών τους εκδηλώσεων, διοργάνωσαν αυτή την ξεχωριστή βραδιά, στην οποία συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: 
Τραγούδι: Τάσος Χριστογιαννόπουλος, Δάφνη Πανουργιά 
Απαγγελία: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Αχιλλέας Κυριακίδης 
Πιάνο: Θανάσης Αποστολόπουλος 
Βιολί: Στέλλα Τσάνη 
Βιόλα: Ηλίας Σδούκος 
Βιολοντσέλο: Λευκή Κολοβού
Παρών ήταν και ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός. 
Θυμίζουμε ότι ο Ελύτης έχει γράψει την περίφημη «Ωδή στη Σαντορίνη», η οποία περιλαμβάνεται στην ποιητική συλλογή «Προσανατολισμοί», ενότητα « Η Θητεία του Καλοκαιριού».
Κι ακόμη, στα ΡΩ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ, συναντούμε το τετράστιχο:
Σου 'χτισα μια Σαντορίνη
με καμάρες και πορτιά
Να γυρνάς σαν το λυθρίνι
μες στη δροσερή φωτιά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails