Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΓΗΡΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΟ INTV.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ


Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη σήμερα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο, για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας.
Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας είναι μέλος της Πανορθοδόξου Γραμματείας και μέλος της Αντιπροσωπείας του δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που θα λάβει μέρος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συνέντευξη στο διαδικτυακό κανάλι  intv.gr σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρβανίτη.



Χαίρομαι διότι ξανασυναντηθήκαμε τηλεοπτικά μετά από 16 χρόνια!
Παραθέτουμε στη συνέχεια την συνέντευξη με τον τότε Επίσκοπο (νυν Μητροπολίτη) Νιγηρίας Αλέξανδρο, την οποία μας παραχώρησε στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Πατρών "Λύχνος" το 2000. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι καταπληκτικά όσα λέει ο Μητροπολίτης Νιγηρίας, και για την Πανορθόδοξη,αλλά κυρίως για την κατάσταση της εν Αφρική Εκκλησίας,που τα αγνοούμε και οι βόρειες όπως τις αποκαλεί Εκκλησίες δεν της δίνους την πρέπουσα σημασία και αξία,αν και όπως υποστηρίζουν πολλοί π.χ. Σταύρος Ζουμπουλάκης κ.άλ.,απο κεί θα ελθει η αναζωογόνηση της γερασμένης Εκκλησίας στις κατά παράδοσιν χριστιανικές χώρες. Αξίζει να επισημανθεί η με πόνο παρατήρησή του, και η οποία πρέπει σε μας να γεννά θλίψη, σύμφωνα με την οποία οι βόρειες Εκκλησίες γεννούν θεολογία και οι Εκκλησίες της Ιεραποστολής οφείλουν να την δέχονται, λές και το Άγιο Πνέυμα δεν μπορεί εκεί να γεννήσει θεολογία. Είναι γνωστή η εμμονή ενίων θεολόγων και φιλοσοφούντων ότι απαραίτητη προυπόθεση για να διατυπωθεό το δόγμα και η θεολογία είναι ο έλληνικός λόγος, λες και χρειάζεται πολύ μυαλό να καταλάβει κάποιος ότι το Άγιο Πνεύμα ζωογόνησε τον έλληνα λόγο, ο οποίος προυπήρχε της Εκκλησίας, αλλά δεν δημιούργησε καμμιά θεολογία χωρίς την Ενσάρκωση και την κάθοδο του Πνεύματος. Και να μην λησμονούμε ότι όλοι οι αιρετικοί ήσαν δεινοί στοχαστές και γνώστες του ελληνικού λόγου τον οποίο απολυτοποίησαν στην προσέγγιση του χριστιανικού μυστηρίου της πίστεως και δεν ταπεινώθηκαν μπροστά στην "βιαία" πνοή του Πνεύματος. Το άγιον Πνεύμα "όπου θέλει πνεί και ουκ οίδας πόθεν έρχεται και πού υπάγει". Άρα μπορεί και στον χώρο της Ιεραποστολής να παράξει τέτοια θεολογία που θα "τρίβουμε" τα μάτια μας.
Άκρως ορθόδοξη και η απάντησή του στους Μπούλοβιτς και Μπαλασαφώφ στην απαίτησή τους να δημιουργήσουν στην Νιγηρία δικές τους ενορίες-κοινότητες με βάση τα εθνικά χαρακτηριστικά. Αυτό δεν είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην διασπορά; Οι εθνικές δικαιοδοσίες, που, δυστυχώς δεν μπήκαν ως θέμα στην Πανορθόδοξη "κρίμασιν οις οίδε Κύριος". Άντε να βάλεις μυαλό στους μοσχοβίτες, στον νεο-πανσλαβισμό και στην συνειδητή ή μη αντίληψη ότι η Ορθοδοξία λειτουργεί ως όχημα διατήρησης πολιτισμών.............
ο σάλος

Related Posts with Thumbnails