Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ο ΔΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ERIC STANDLEY


Ο Δρ. Αρχαιολόγος-Ιστορικός Παναγιώτης Καμπάνης (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) γράφει για το έργο ενός μοναδικού καλλιτέχνη από την Αμερική, του καθηγητή Eric Standley, την έκθεση και τον πρόλογο του καταλόγου της οποίας επιμελήθηκε.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2014 στην Αμερική και τον Ιούνιο του 2015, λόγω μιας έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στην Ολλανδία, θα παρουσιαστεί και θα κυκλοφορήσει και στην Ευρώπη.
Γράφει, μεταξύ άλλων, ο Δρ. Παναγιώτης Καμπάνης γι' αυτόν τον σπουδαίο καλλιτέχνη: 
"Ο Erik Standley δημιουργεί συνθέσεις ζωγραφικές και γλυπτές. Τα έργα του, άλλοτε εντυπωσιάζουν με την ευρηματικότητα τους και άλλοτε προβληματίζουν με την ιδιαίτερη τεχνική τους. Εκείνο ωστόσο που συναρπάζει περισσότερο είναι η αέναη κινητικότητα του πίνακα, μέσα στο ίδιο του το κάδρο. Φαίνεται σα να μη θέλει τίποτα να ξεφύγει από αυτό. Τα θέματά του αντλεί από την ισλαμική και γοτθική αρχιτεκτονική και τέχνη, όπως αυτές διαμορφώθηκαν το 12ο αιώνα. Η τεχνική που ακολουθεί για το «κτίσιμο» των έργων του δε διαφέρει από αυτήν του αρχαίου μάστορα, με τη διαφορά ότι αντί για καλέμι και σφυρί ο Erik χρησιμοποιεί λέιζερ. Δεν είναι η ποιότητα της πρώτης ύλης που κάνει την τέχνη, αλλά η τέχνη που δίνει ποιότητα στην πρώτη ύλη. Τα έργα του Erik Standley αποτελούνται από αλλεπάλληλες στρώσεις περίπλοκα κομμένων φύλλων χαρτιού με τη βοήθεια ενός λέιζερ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πολυδιάστατο, πλούσιο, πολύχρωμο σύνολο. Το αποτέλεσμα είναι τόσο περίπλοκο και λεπτομερές που θα πρέπει να εξεταστεί από πολλαπλές οπτικές γωνίες για να εκτιμηθεί πλήρως."
Διαβάστε, στη συνέχεια, ολόκληρο το σχετικό κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails