Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015

Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ - ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ "ΠΟΡΦΥΡΑ"


Οι εκδόσεις Πορφύρα, μέσα από μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, μας καλούν σε πέντε εκ βαθέων συνομιλίες, κατά τις οποίες θα γνωρίσουμε ισάριθμους σημαντικούς σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες που το έργο τους αντλείται και εμπνέεται από την αρχαία ελληνική ή τη βυζαντινή ζωγραφική και εκτείνεται στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική. Πέντε έγκριτοι επιστήμονες από το χώρο της ψυχανάλυσης θα αποπειραθούν να «αναγνώσουν» τον προσωπικό κόσμο και το ζωγραφικό σύμπαν του κάθε καλλιτέχνη, προσεγγίζοντας τον άνθρωπο και αναλύοντας το έργο του. 
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται Σάββατο μεσημέρι, ώρες 12.00-14.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου Αρμός, (Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα), στις εξής ημερομηνίες: 
28 Φεβρουαρίου 
Εικαστικός: π. Σταμάτης Σκλήρης - Ψυχίατρος-ψυχαναλυτής ΕΕΨΨ: Κώστας Εμμανουηλίδης. 
7 Μαρτίου 
Εικαστικός: Μάρκος Καμπάνης - Ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια ΕΕΨΨ: Βιολέτα Κωνσταντινίδου. 
14 Μαρτίου 
Εικαστικός: Αλέκος Λεβίδης - Ψυχίατρος-ψυχαναλυτής ΕΕΨΨ: Δημήτρης Κυριαζής. 
21 Μαρτίου 
Εικαστικός: Κώστας Κωνσταντάτος - Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια ΕΕΨΨ: Αρετή Σπυροπούλου. 
4 Απριλίου 
Εικαστικός: Γιώργος Κόρδης - Ψυχίατρος-ψυχαναλυτής ΕΨΕ: Κώστας Ζερβός. 
Η επιλογή των εικαστικών έγινε με κριτήριο την οργανική σχέση του έργου τους με την παράδοση της ελληνικής και βυζαντινής ζωγραφικής. Οι Εκδόσεις Πορφύρα, με διάθεση διερεύνησης αυτής της οπτικής, εξέδωσαν ένα πρώτο τόμο, «Το Βλέμμα του Παντοκράτορα», και προχωρούν σήμερα σ’ αυτή την ευρύτερη πρωτοβουλία. Το «γιατί» σ’ αυτή την επιλογή αντικειμένου ακούγεται εύλογο: Η Ελληνική Ζωγραφική είναι ένα μεγάλο ποτάμι που έχει τις πηγές του στην αρχαία Ελλάδα και μέσα από διαδρομές αιώνων, την ελληνορωμαϊκή και τη βυζαντινή φάση, εξέβαλε στη ζωγραφική Τέχνη της Αναγέννησης και εκείθεν στη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Τέχνη. Το μεγάλο ρεύμα της βυζαντινής ζωγραφικής βρήκε τη συνέχειά του σε ορισμένες εκφάνσεις της ρωσικής αγιογραφίας (π.χ. Ρουμπλιόφ) και συνεχίζεται σήμερα στην πατρίδα μας. Σήμερα, στις σχολές μας Καλών Τεχνών διδάσκεται η βυζαντινή ζωγραφική και ετοιμάζεται η νέα γενιά Ελλήνων ζωγράφων. Βλέπουμε συχνά βυζαντινής τεχνοτροπίας έργα σε graffiti, πίνακες και χαρακτικά. Παρατηρούμε παράλληλα μια αυξανόμενη παρουσία των Ελλήνων αγιογράφων και των έργων βυζαντινής τεχνοτροπίας στη διεθνή αγορά τέχνης. 
Η "Απογευματινή βόλτα του Άη Γιώργη". Έργο του Αλέκου Λεβίδη
από την περίοδο 1995-2000.
Ένα από τα έργα που θα συζητηθούν στις συναντήσεις
η "Ψυχανάλυση συναντά την Τέχνη".

Στις συν-ομιλίες αυτές θα καταβληθεί προσπάθεια να κατανοηθεί η δημιουργική έμπνευση και η σχέση της με το ασυνείδητο, συμβολικό και φαντασιακό πεδίο, όπως και να ανιχνευθεί το ζωντανό ρεύμα του παλαιού ελληνικού ποταμού ζωγραφικής τέχνης που παραμένει ζωντανό. Για να επιτύχει αυτή η επιθυμητή εσωτερική ανάγνωση του νοήματος της καλλιτεχνικής εργασίας του κάθε καλλιτέχνη, ένας ειδικός στην ψυχανάλυση και την ψυχιατρική θα συζητήσει δημόσια με κάθε εικαστικό επιχειρώντας να κατανοήσει τον άνθρωπο-καλλιτέχνη και το έργο του και να αναδείξει πιθανές διαδρομές του «αισθητικού αντικειμένου» με το ατομικό και κοινωνικό νεοελληνικό ασυνείδητο. 
Επιμελητές της σειράς: 
Δρ. Δημήτρης Κυριαζής, Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής
π. Σταμάτης Σκλήρης, Ιερέας-Αγιογράφος
Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Το έργο "ΓΕΦΥΡΕΣ ΙΙΙ" του Μάρκου Καμπάνη είναι ακόμη ένα από εκείνα που θα συζητηθούν στη
σειρά συνομιλιών "Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ"

Οι ψυχαναλυτές συναντάνε τους εικαστικούς σε μία πρώτη επαφή γνωριμίας.
Η πρώτη αυτή συνάντηση έγινε το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, στο κτήριο της Ελληνικής Εταιρείας στην Πλάκα, απ' όπου και η αναμνηστική φωτογραφία που ακολουθεί. 
Στην πάνω σειρά, από αριστερά προς τα δεξιά, διακρίνουμε τον Αλέξανδρο Κατσιάρα, Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και χορηγού επικοινωνίας των συναντήσεων, την Αρετή Σπυροπούλου, ψυχαναλύτρια, τον Παναγιώτη Ανδριόπουλο, τον Αλέκο Λεβίδη, εικαστικό, τον Κώστα Ζεβό, ψυχαναλυτή, την Βιολέτα Σπυροπούλου, ψυχαναλύτρια, τους επιμελητές Δημήτρη Κυριαζή, ψυχαναλυτή, και 'Ιριδα Κριτικού, ιστορικό τέχνης, τον εικαστικό Μάρκο Καμπάνη, την Βάσσω Σωτηρίου, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, τον π. Πέτρο Μινόπετρο, ραδιοφωνικό παραγωγό, τον Κώστα Εμμανουιλίδη, ψυχαναλυτή. Στην πρώτη σειρά, από αριστερά, διακρίνουμε την εκδότρια Μαρία Κοκκίνου, τον εικαστικό Κώστα Κωνσταντάτο και την συνεργάτιδα της Πορφύρας επί των δημοσίων σχέσεων, Καλλιόπη Παναγοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails