Σάββατο, 19 Απριλίου 2014

ΥΜΝΟΙ ΤΟΥ Μ. ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΤΡΩΝ ΝΙΚΟΔΗΜΟ


Ύμνους του Όρθρου του Μ. Σαββάτου με τον μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο (Βαλληνδρά) για σήμερα Μ. Σάββατο, αγαπητοί συνοδίτες. 
Και πρώτα τα Αναστάσιμα Ευλογητάρια (ήχος πλ. α' Κε) του Πέτρου Πελοποννησίου όπως τα έψαλε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος στο πρόγραμμα ηχογραφήσεων του Μανόλη Χατζηγιακουμή. Περιλαμβάνονται αρχικώς στην 2η Ανθολογία της εκδοτικής σειράς Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής (Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων, Αθήνα 2000).
Το 2012 κυκλοφορήθηκε από το Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων το Ειρμολόγιο των Καταβασιών του Πέτρου Πελοποννησίου, το οποίο έχει εκτελεσθεί ολόκληρο (1990-1991) κατά την α΄ έντυπη εκδοχή του (Κων/πολη 1825) από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο Βαλληνδρά (†2008). Αποτελείται από εννέα (9) ψηφιακούς δίσκους (CD) και έχει ταξινομηθεί ως Σώμα Τέταρτο στη Σειρά «Μνημεία Εκκλησιαστικής Μου­σικής».
Στον ψηφιακό δίσκο αρ. 6 περιλαμβάνονται και τα Ευλογητάρια αυτά, τα οποία ψάλλονται (όπως και η πρώτη σειρά των Ευλογηταρίων του Πέτρου) κατά την Ακολουθία του Επιταφίου (Όρθρος Μ. Σαββάτου), αλλά και στον Όρθρο των Κυριακών του ενιαυτού.
Ο Μ. Χατζηγιακουμής θεωρεί το μέλος "αριστουργηματικό" και σημειώνει τα χαρακτηριστικά του: "Αργό ειρμολογικό, εύρυθμο και ηδύ, στο εξαγγελτικό ήθος του αρχαίου πλαγίου πρώτου τετραφώνου ήχου, αποτελεί λαμπρή μελική επένδυση σε κείμενα, στα οποία κυριαρχούν ρεαλιστικοί ποιητικοί τόνοι και το μεγάλο μήνυμα της Αναστάσεως".
Η ερμηνεία του Πατρών Νικοδήμου είναι εδώ ανάλογη του Αναστασίμου μηνύματος. Πανηγυρική, μεγαλοπρεπής, στιβαρή. Μια ερμηνεία που δίνει τα κλειδιά για την κατά το δυνατόν εξήγηση του παραδόξου: πώς ο θάνατος πατείται θανάτω!
Όσοι λευκοφόροι εννοήτωσαν!

 

Στη συνέχεια το θεολογικότατο δοξαστικό του Όρθρου του Μ. Σαββάτου "Την σήμερον μυστικώς..." σε ήχο πλ. β' (ψάλλεται και στον Εσπερινό της Αναστάσεως) το ερμηνεύει εδώ, με τρόπο κλασικό και υποδειγματικό, ο μακαριστός Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος. 
Είναι ένα βίντεο από αρκετά παλιά εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης (ίσως και 25 χρόνια πριν). Το γύρισμα έγινε στο νέο Ι. Ναό του Πολιούχου των Πατρών Αγίου Ανδρέου, με τη συμμετοχή και ιεροψαλτών της πόλεως των Πατρών.

 

Δείτε, επίσης, στην Ιδιωτική Οδό
Φωτογραφίες από τον Επιτάφιο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών, την Μ. Παρασκευή του έτους 1983, επί μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails