Σάββατο, 18 Μαΐου 2013

ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟ ΣΥΝΘΕΤΗ ΣΠΥΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΘΩΜΑ ΤΑΜΒΑΚΟ

Η Περιφέρεια Ηπείρου-Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, ο Δήμος Πρέβεζας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζας, η Περιηγητική Λέσχη Πρέβεζας και η Φιλαρμονική Πρέβεζας «Ορφεύς», σε συνεργασία με το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα "100 Χρόνια Απελευθέρωσης" της Πρέβεζας, συνδιοργάνωσαν εκδήλωση - αφιέρωμα στον Πρεβεζάνο δημιουργό Σπύρο Ευαγγέλου, το Σάββατο 11 Μαΐου (στις 8 το βράδυ) στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας.   
Ο γνωστός σε όλους τους Ηπειρώτες Σπύρος Ευαγγέλου, πρωτοστάτησε σε δύσκολες εποχές στη διάδοση της λόγιας μουσικής στην Πρέβεζα και συνέβαλε καθοριστικά στη μουσική εκπαίδευση της πόλης, τόσο ως μέλος της διοίκησης του Δημοτικού Ωδείου από ιδρύσεώς του, όσο και με την άοκνη προσπάθειά του στην ανάπτυξη κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας σε πολλούς τοπικούς φορείς. 
Για το συνθετικό έργο του Σπύρου Ευαγγέλου μίλησε ο μουσικογράφος/κριτικός/ερευνητής, επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών Θωμάς Ταμβάκος, κάνοντας αναδρομή στη βιωτή του κ. Ευαγγέλου, από τα πρώτα βήματά του στη μουσική μέχρι την καταξίωση με χρήση οπτικού υλικού και διαφανειών.
Ο Θ. Ταμβάκος - στον οποίο οφείλουμε πάρα πολλά για την διάσωση και ανάδειξη του έργου των ελλήνων συνθετών - μίλησε για τη μουσική κίνηση στην Πρέβεζα και την καθοριστική γνωριμία του Σπύρου Ευαγγέλου με τον Σπύρο Δήμα καθώς και για το μουσικοπαιδαγωγικό και εκπαιδευτικό του έργο στη χορωδία Αρμονία και στο δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας. 
Στην εκδήλωση ερμηνεύθηκαν 15 έργα μουσικής δωματίου από καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας αλλά και καταξιωμένους μουσικούς της Ηπείρου. 
Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι μουσικοί: Πιάνο: Δήμητρα Αποστολίδη και Ελονώρα Αποστολίδη, Βιολί: Αλέξανδρος Ναστούλης και Νίκος Λιόντος, Βιόλα: Γιώργος Χλίτσιος, Βιολοντσέλο: Βικτώρια Γκόγκου, Τραγούδι: Μαριάννα Τζαφέρη, Κλαρινέτο: Απόστολος Βερύκιος, Φλάουτο: Μαριάννα Βερυκίου και Νεφέλη Βερυκίου, Τρομπέτα: Κώστας Μπίτος, Χρήστος Κούτης και Αργύρης Πεσλής. 
Οι συνθέσεις του Σπύρου Ευαγγέλου - μαθητή των Σπ. Δήμα και Μ. Κουτούγκου - είναι γραμμένες για πιάνο, κουαρτέτο εγχόρδων, τραγούδι, βιολοντσέλο και πιάνο, αλλά και σύνολα πνευστών με φλάουτο κλαρινέτο και τρομπέτα. Βασίζονται στην αστείρευτη μουσική παράδοση του τόπου μας, αλλά έχουν μια ανεπιτήδευτη αμεσότητα προς τον ακροατή, που πηγάζει από την απλότητα του ύφους και την εκλεπτυσμένη χρήση των δυτικοευρωπαϊκών συνθετικών τεχνικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails