Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ: "Στην Εκκλησία δεν έγινε αποχουντοποίηση"


Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης έδωσε στο BHmagazino και την Αμάντα Μιχαλοπούλου μια ζουμερή συνέντευξη, με αφορμή και την πρόσφατη κυκλοφορία δύο βιβλίων του που έχουν προκαλέσει ήδη πολλές συζητήσεις: «Χρυσή Αυγή και Εκκλησία» και «Η αδερφή μου» (εκδ. Πόλις). 
Όπως πάντα ο Ζουμπουλάκης δε μασάει τα λόγια του και στην ερώτηση:
Και εσείς θυμώνετε όμως. Οχι μόνο με τη Χρυσή Αυγή, αλλά και με την Εκκλησία, που στην Ελλάδα δεν μετείχε στην οικοδόμηση της μεταπολεμικής δημοκρατίας, απαντάει: 
«Εχετε δίκιο, θυμώνω. Αλλά, θέλω να πιστεύω, μετά λόγου γνώσεως. Στη Δυτική Ευρώπη, η Καθολική και οι προτεσταντικές Εκκλησίες μετέχουν και συμβάλλουν σε αυτήν την οικοδόμηση, αναδεικνύοντας την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης. Αντιθέτως, η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία γίνεται μεταπολεμικά στυλοβάτης ενός αυταρχικού, αστυνομικού κράτους. Αργότερα, συνεργάζεται αγαστά με τη δικτατορία. Είναι ο μόνος θεσμός στον οποίο δεν γίνεται αποχουντοποίηση». 
Πώς το εξηγείτε αυτό; 
«Φοβήθηκε ότι θα αποδομηθεί πλήρως – και δικαίως, αφού ήταν όλοι τους χουντικοί. Αλλά και ο Καραμανλής δεν ήθελε να ανακατευτεί με την Εκκλησία. Οχι από σεβασμό – από αδιαφορία και υποτίμηση. Άρα, ούτε το επίσημο κράτος απαίτησε τον εκδημοκρατισμό της Εκκλησίας».
Ολόκληρη τη συνέντευξη του Σταύρου Ζουμπουλάκη διαβάστε εδώ.
Σκέπτομαι τώρα ότι οι όποιοι "αντι-οικουμενιστές" και φωνασκούντες για την "παράδοση" και τα συναφή είναι ...τυχαία και ...μοιραία χουντικής νοοτροπίας, εξ ου και η έκδηλη συμπάθεια προς την Χρυσή Αυγή; Το ιδεολογικό υπόβαθρο είναι πολύ βαθύ και γι' αυτό συντηρεί ακόμα μέσα στην Εκκλησία της Ελλάδος σύνδρομα φοβικότητας, συνομωσιολογίας, αποκλεισμού της ετερότητας και ό,τι παρεμφερές. Οι εκπρόσωποι αυτοί της τάσης δεν είναι ίσως η πλειοψηφία των πιστών, αλλά είναι ικανοί για να κάνουν θόρυβο, ως κύμβαλα αλαλάζοντα, και να καθίστανται έτσι υπολογίσιμη δύναμη, που την φοβούνται πολλοί, από τους ιεράρχες μέχρι και απλούς πιστούς, οι οποίοι από φόβο, αδυναμία ή ωχαδερφισμό, δεν θέλουν να μπλέξουν...
Φίλος μουσικός της Ιδιωτικής Οδού τα 'χασε όταν είδε αναρτημένα σχόλια αυτής της νοοτροπίας. Δεν πίστευε ότι υπάρχουν ακόμα τέτοιου είδους ...σταγονίδια. Και όμως υπάρχουν... 
Γι' αυτό απαιτείται αντίσταση σ' αυτή τη φασιστική, στην ουσία της, συλλογιστική, η οποία εκθέτει την Εκκλησία στα μάτια των σοβαρών ανθρώπων αυτού του τόπου. 
Π.Α.Α.

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"και ο Καραμανλής δεν ήθελε να ανακατευτεί με την Εκκλησία. Οχι από σεβασμό – από αδιαφορία και υποτίμηση."
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΡΝΗΣΗ! ΔΕΙΤΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Ή ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑΣ ΤΟΥ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ....! ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΟΣ! ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΡΑΤΗΣΕ ΠΑΡΟΤΙ ΤΟΝ ΕΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΕΙ ΠΩΣ, ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΒΕΒΑΙΑ, ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΟΥΝΤΙΚΟΥΣ-ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΟΥΣ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ!

Δημήτρης είπε...

Δυστυχώς είναι όπως τα λέει ο κ. Ζουμπουλάκης

Ανώνυμος είπε...

"Στην Εκκλησία δεν έγινε αποχουντοποίηση"
Διαβάζοντας και μόνο αυτή τη φράση, καταλαβαίνουμε ότι ο άνθρωπος αυτος "είναι αλλού".
Αυτός νομίζει ότι η Εκκλησία είναι Σωματείο, Εκπολιτιστικός Σύλλογος, Ομιλος Φίλων της Ινδονησιακής Νυχτερίδας, Φίλοι της Θύρας 7, Σύλλογος των Απανταχού Ακαρνάνων, Οργάνωση Αριστερης Συνύπαρξης, Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, κλπ, κλπ.
Βαθύτατα Πολιτειοκρατική Αντίληψη !
Πω ! Πω! Πω! Πω! Ρίζες, που έχει αφήσει η Βαυαροκρατία στην Ελλάδα !

Ανώνυμος είπε...

Ωραία "κάθαρση" έκανε ο Σεραφείμ πρώτε ανώνυμε! Μα ο πρώτος που έπρεπε να απομακρυνθεί ήταν αυτός, ο φιλαράκος του Ιωαννίδη που υμνούσε τον Ιερώνυμο τον Α στην τότε ΔΙΣ και χειροτόνησε ιερωνυμικούς αρχιερείς που μετά τους κήρυξε εκπτώτους χωρίς δίκη και απολογία με συντακτικές πράξεις!

Ανώνυμος είπε...

Καλές είναι οι ντρίμπλες αγαπητέ σχολιαστή των 11:00(εγώ σαν ποδοσφαιρόφιλος τις εκτιμώ ιδιαίτερα),αλλά για το δια ταύτα έχεις να πεις κάτι;Ψεύδεται κάπου ο κ.Ζουμπουλάκης;Είναι θεμιτό να συνεργάζονται παντοιοτότρόπως μητροπολίτες με τυρρανικά καθεστώτα,να τηρούν σιγή ιχθύος για τις ποικίλες ατιμώσεις του ανθρώπινου προσώπου στις οποίες προβαίνουν οι εκφραστές τους και να επευλογούν τον βίο και την πολιτεία σεσημασμένων βασανιστών και δολοφόνων,όπως π.χ του πρόσφατα θανόντος Ντερτιλή;Είναι ευαγγελική και χριστιανική στάση να μην έχει ακουστεί μισό αιώνα τώρα ούτε μια συγγνώμη εκ μέρους της θεσμικής εκκλησίας προς ανθρώπους που έχασαν ή στερήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τους δικούς τους από τις πράξεις των θιασωτών του "ελληνοχριστιανικού" ιδεώδους, το οποίο έστερξε να υποστηρίξει ολοπρόθυμα η ηγεσία της;Καταλαβαίνω οτι η "αποχουντοποίηση" τουλάχιστον όπως την εννοεί ο Ζουμπουλάκης,είναι δύσχερής εξαιτίας πολλών παραγόντων,αλλά μια έμπρακτη μεταμέλεια εκφραζόμενη δια επίσημης συνοδικής συγγνώμης,δε νομίζω οτι είναι τόσο δύσκολη,ειδικά όταν έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από τις μαύρες εκείνες μέρες.Εξ'οσων γνωρίζω η απόκρυψη του παρελθόντος, οι υπεκφυγές και τα "θεολογικά"τερτίπια δεν αποτέλεσαν ποτέ επίσημο χριστιανικό δόγμα..

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 11,47
Η Εκκλησια , δηλαδή όλοι μας, Κλήρος και Λαός οφείλουμε να συμπαριστάμεθα σε ολους τους ταλαιπωρούμενους, αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους, ακραίους, κλπ.
Συγχρόνως όμως η Εκκλησια κάθε μέρα που τελείται η Θεία Λειτουργία εύχεται και για τους Αρχοντες, όσο και αν είναι αυτοί σκληροί, άδικοι, βασανιστές, διεστραμμένοι, καταπιεστες, εγκληματίες, άρπαγες, κλπ.
Φυσικά είναι έργο των Κληρικών να τους συνετίσουν, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.
Από την άλλη μεριά, φαντάζεσαι κάθε 3-4 χρόνια, που αλλάζει η Κυβέρνηση, να καθαιρούνται 20-30 Μητροπολίτες, επειδή συνεργάστηκαν με την προηγουμενη Κυβέρνηση ?
Είναι Εκκλησια αυτή ?

Ανώνυμος είπε...

Υπενθυμίζω ότι η δικτατορία έχει καμιά σαρανταριά χρόνια που έχει εξαφανισθεί. Επομένως οι μισοί και πλέον Έλληνες (και μάλιστα το μέλλον) δεν την έζησαν ή δεν τη θυμούνται καθόλου. Σ΄αυτούς έχετε να πείτε κάτι κύριε Ζουμπουλάκη για τα σημερινά μας χάλια; Η χούντα φταίει και τα επισκοπικά σταγονίδια;
Επίσης επισημαίνω ότι πλέον πάνω από το 90% των Ιεραρχών έχουν εκλεγεί από τη μεταπολίτευση και μετά.
Τέλος τέτοιος θαυμασμός για τους Καθολικούς και τους Προτεστάντες; Ούτε οι ίδιοι δεν τον έχουν. Πάντως ποτέ δεν είναι αργά. Τολμήστε το.
ΥΓ : Θυμίζω και τον όρο "Ευρωλιγούρηδες".

Ανώνυμος είπε...

Από τη στιγμή που θεωρείς την Χούντα ως ίση και όμοια με όλτες τις υπόλοιπες κυβερνήσεις περιττεύει κάθε περαιτέρω συζήτηση.

Υ.Γ Πρόσεξε μονάχα μήπως η συγκεκριμένη λογική που προέβαλες οδηγεί και στη δικαίωση των επίσης αποδεδειγμένων κατά καιρούς εκκλησιαστικών συνεργασιών με δυνάμεις κατοχής.Είναι ειρωνικό να σκιαμαχούν επίσκοποι(από άμβωνος και μη) για το πόσο "αντιστασιακή" υπήρξε εν συνόλω η Εκκλησία σε περιόδους κατοχής και να έρχεσαι μετά να ακυρώνεις την επιχειρηματολογία τους.

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από αποχουντοποίηση, η εκκλησία χρειάζεται και αποαριστεροποίηση, μάλλον δέ και αποδυτικοποίηση...

Ανώνυμος είπε...

H Χούντα μπορεί να έφυγε,η σπορά της όμως έχει ριζώσει για τα καλά στους εκκλησιαστικούς κύκλους και είναι ακριβώς αυτή που περιγράφει το άρθρο:Αντιοικουμενισμός,αντισημητισμός,ξενοφοβία,ρατσισμός,φωνασκίες,συνομωσιολογίες,αποκλεισμός,διχασμός κ.ο.κ.Σ'ενα τόσο κλειστό και πρακτικώς μη ελεγχόμενο από κανέναν σύστημα εξουσίας, όπως είναι τα μητροπολιτικά μέγαρα,μια τέτοια νοοτροπία ευδοκιμεί συχνά και μεταβιβάζεται από τους προκατόχους στους διαδόχους.Επομένως η αλλαγή των κοινωνικών συνθηκών κάθε άλλο παρά επηρεάζει τους συγκεκριμένους κύκλους(εδώ μερικοί οραματίζονται την ανάκτηση της Πόλης και τον βασιλιά Ιωάννη,τι να λέμε τώρα..).Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τη ραγδαία άνοδο της Χ.Α,δηλ. ενός κατεξοχήν φιλοχουντικού κόμματος,το οποίο έχει την "ευλογία" σημαντικού αριθμού κληρικών,τότε καταλαβαίνουμε οτι η κουβέντα περί Χούντας και Εκκλησίας,κάθε άλλο παρά ανούσια παρελθοντολογία αποτελεί.

Ανώνυμος είπε...

1. Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ 30 Μαρτίου 2013 - 12:34 μ.μ. ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ! ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΠΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΙΑ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ - ΕΥΣΕΒΙΣΤΙΚΑ- ΔΥΤΙΚΟΤΡΟΠΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΑΣΕΛΓΟΥΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ! ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΕΠΙ ΔΥΟ ΣΧΕΔΟΝ ΑΙΩΝΕΣ Η ΑΠΟ-ΙΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΣΩ ΔΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΕΦΘΑΣΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΕΚΕΙ ΟΙ ΜΙΣΙΟΝΑΡΙΟΙ(αναλυτικα περι αυτου εγραψε ο π.Γ.Μεταλληνος κ.α)

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΩ COPY-PASTE... ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Χ.ΓΙΑΝΝΡΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2008 ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "Αφασία, ευσεβισμός και εκκλησιαστική συνείδηση" http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_0_03/02/2008_257973
ΑΝΑΛΥΤΘΙΚΑ ΕΚΕΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΚΑΘ"ΈΚΑΣΤΟΝ! ΕΓΩ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΔΩ: "Με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Κοτσώνη, γεφυρώνεται για πρώτη φορά το χάσμα ανάμεσα στη διοικούσα Εκκλησία και στα ζηλωτικά κινήματα. Μια καινούργια, συχνά εκπληκτική ανθρώπινη ποιότητα αναλαμβάνει επισκοπικές ευθύνες: άνθρωποι με ανιδιοτέλεια, θυσιαστική ετοιμότητα, ιεραποστολικό ζήλο, μάλλον ανυποψίαστοι όμως για το εκκλησιαστικό γεγονός, παγιδευμένοι στην ιδεολογική θρησκευτικότητα και στον ηθικιστικό ωφελιμισμό. Οταν ο Ιερώνυμος θα παραιτηθεί (και απογοητευμένος από την εκκλησιαστική του διακονία θα ιδρύσει ένα διεθνές κίνημα «Αγαπισμού»!) ο διάδοχός του, εκλεκτός της χούντας Ιωαννίδη, Σεραφείμ Τίκας θα αποβάλει από το επισκοπικό σώμα, με την ανομία συντακτικών πράξεων της δικτατορίας, αυτήν την ενοχλητική ευσεβιστική ποιότητα. Στα είκοσι πέντε χρόνια της αρχιεπισκοπικής του θητείας η αφασία της διοικούσας Εκκλησίας θα αποκατασταθεί υποδειγματικά.

Ομως, ο ίδιος ο Σεραφείμ, παρ’ όλο που επιβάλλει και χειροτονεί ως επισκόπους ασήμαντα αναστήματα, αναγκάζεται να καταφύγει και σε κληρικούς τυπικά εξωεκκλησιαστικής ευσεβιστικής νοοτροπίας. Τα κάποτε σωματεία - πυρήνες του ατομοκεντρικού ζηλωτισμού έχουν πια εκλείψει ή φυτοζωούν, αλλά το μόνο είδος δραστηριότητας που έχουν να επιδείξουν οι εκκλησιαστικές μητροπόλεις, παντού στην Ελλάδα, είναι ο προτεσταντικού τύπου θρησκευτικός ιεραποστολισμός των εξωεκκλησιαστικών κινημάτων. Πολλούς επιδέξιους σε αυτό τον ακτιβισμό κληρικούς προβιβάζει σε επισκόπους ο Σεραφείμ."._

Ανώνυμος είπε...

Μαλιστα ξυπνησαν ενα ωραιο πρωι ο Παπαδοπουλος κλπ και ειπαν . Δεν κανουμε ενα πραξικοπημα . Τον ρωτησε ο Πατακος . Ποιος μας υποστηριζει .Απαντηση . Η συντηριτικη ιεραρχια . Δουλευομαστε τωρα ; Οι ιδιες δυναμεις ιδιως οι ΗΠΑ που τοτε δωσαν πρασινο φως στη χουντα καθως και σε χουντες απο Ινδονησια και Νοτιο Βιετναμ μεχρι Βραζιλια και Γουατεμαλα τοτε επι ψυχρου πολεμου , οι ιδιες δυναμεις που πολλοι στην εκσυγχρονιστικη λεγομενη αριστερα επικαλουντε σαν προοδευτικες η Δυση δηλαδη στηριζει μεσω ΔΝΤ και οικων αξιολογησης και αλλων ευαγων ιδρυματων την αναγκαστικη φτωχοποιηση ολων των λαων . Και του αμερικανικου και του ιταλικου και του δικου μας . Απλως δεν υπαρχει πλεον ψυχρος πολεμος αλλαξαν τα μεσα . Τωρα για την εκκλησια . Τοτε και η δικη μας εκκλησια και η καθολικη σε πολυ αγριοτερο βαθμο στηριζε τις ΗΠΑ στον ψυχρο πολεμο εναντι της ΕΣΣΔ . Δεν ηταν ελληνικο φαινομενο . Οσο για την ιδια την δικτατορια στην Ελλαδα υπηρχε μια κουλτουρα ατιμωρησιας των πασης φυσης στρατιωτικων κινηματων . Μονο ο κεντρωος Πλαστηρας ειχε κανει τρια τον αριθμο . Και οι κεντρωοι βενιζελικοι και οι δεξιοι ανιβενιζελικοι ειχαν καποιους δικους τους ιεραρχες . Επι ψυχρου πολεμου ολοι οι στρατιωτικοι και ολοι οι ιεραρχες ενωθηκαν . Κατα της δημοκρατιας δυστυχως που ομως οπως και σημερα οι ιδιοι οι πολιτικοι την ειχαν κανει κουρελι στη συνειδηση του κοσμου . Μην ξεχναμε οτι απο το 65 ως το 67 κυβερνουσαν αλλοι απο αυτους που ειχε ψηφισει ο κοσμος . Οπως και σημερα . Η τροικα κυβερνα . Τωρα η Χρυση Αυγη ειναι αλλου παπα ευαγγελιο . Καποιοι την γιγαντωσαν παιζοντας με τη φωτια , ουτως ωστε η προσοχη των πιο επαναστατικων κομματιων της νεολαιας να στραφει κατα της ΧΑ και οχι των ιδιων που μας φεραν εδω . Και για αλλους λογους . Παντως επικληση της καθολικης εκκλησιας για δημοκρατικοτητα . Αν η ορθοδοξη ελλαδικη εκκλησια εκανε καποια πταισματα επι χουντας η καθολικη σε ολη την 45χρονη διαρκεια του ψυχρου πολεμου εκανε ΤΑ τερατα εκει οπου την επαιρνε . Ισπανια , Πορτογαλια , Φιλιπινες , Λατινικη Αμερικη . Αμνηστευση του δυτικου παραγοντα για την χουντα και για τα τωρινα ισα ισα για να πικαριστουν καποιοι υπεργηροι επισκοποι δεν εχει νοημα . Σημερα . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Έχω μια απορία: Γιατί στο σύνολό τους όλοι αυτοί οι κληρικοί που παρουσιάζονται ως παραδοσιακοί, πολέμιοι του "οικουμενισμού", αντίθετοι με όποιο άνοιγμα της εκκλησίας, δήθεν αυστηροί στην τήρηση του Λόγου του Θεού, γιατί όλοι αυτοί διάκεινται φιλικά προς συντηρητικά καθεστώτα και κυρίως ακροδεξιά. Πάρτε για παράδειγμα τη "Χρυσή Αυγή". Που διαφημίζεται; Στις ιστοσελίδες τις δικές της και σε κάποιες "ορθόδοξες".
Δεν είναι τυχαίο δε ότι σε αυτές τις σελίδες δικαιώνονται ο Σωτηρόπουλος, ο Αρτέμιος κ.α.

Ανώνυμος είπε...

Α.Μ,όπως λέει κι ο λαός"να'χαμε να λέγαμε".Σαν τα παιδάκια που όταν τους κάνει η δασκάλα παρατήρηση λένε"μα κυρία δε φταίω εγώ,ο Δημητράκης μου μιλούσε".Αν είμασταν ρωμαιοκαθολικοί θα μιλούσαμε όσο θες για τα πασίγνωστα "απλυτα" του Βατικανού.Από τη στιγμή που το θέμα του άρθρου αφορά την ορθόδοξη ιεραρχία,καλό είναι να κοιτάμε λιγάκι την καμπούρα μας(η αυτοκριτική είναι το πρώτο βήμα τηε μετάνοιας) και να μην υπεκφεύγουμε πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα.Εξάλλου,εδώ πέρα δεν κάνουμε κοινωνικοπολιτική ανάλυση των αιτίων της Χούντας,ούτε της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής της δεκαετίας του'60.Εδώ πέρα μιλάμε για κάτι πάρα μα πάρα πολύ συγκεκριμένο:πως φέρθηκε η θεσμική εκκλησία της Ελλάδος εκείνη την συγκεκριμένη περίοδο.Και η ιστορία έγραψε τελεσίδικα οτι φέρθηκε σαν λακές του καθεστώτος,όσο και να προσπαθούν μερικοί να το φτιασιδώσουν.

Υ.Γ Σαν μεγαλύτερος,ξέρεις πολύ καλύτερα από εμένα την επίδραση που είχε εκείνη την εποχή(και μέχρι σήμερα έχει) ο λόγος του παπά στη ψυχολογία της μέσης απλοικής γριούλας και του μέσου θρησκευόμενου γεράκου στην ενορία.Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν οτι ολες οι δικτατορίες στην Ελλάδα,αλλά και αλλού, χρησιμοποίησαν τον κλήρο για προπαγάνδα.Το ζήτημα είναι γιατί ο ίδιος ο κλήρος να δεχτεί αυτό τον ρόλο και αν αυτό συνάδει με τις γενικότερες αρχές του..

Ανώνυμος είπε...

Φιλε 3 58 μαζι σου . Πες στα Χρυσοστομε . Ουτε τοτε ζουσα ουτε ιερωμενος ειμαι ουτε ηγουμενος ουτε τιποτα . Οπως ελεγε και ο Ιωαννου για κατι παρομοια ουτε μαζι τα καναμε ουτε μαζι τα καζαντησαμε . Ετσι και γω ουτε μαζι με τον Αμβροσιο και Σεραφειμ Πειραιως κλπ τα εκανα ουτε κερδος εχω . Εγραψα το σχολιο επειδη ειδα στο αρθρο του κυριου Ζουμπουλακη μια διαθεση , μπορει να κανω λαθος αλλα δε νομιζω , μια διαθεση λοιπον εξαρσης της δημοκρατικοτητας του δυτικου χριστιανισμου ενω ολοι ξερουμε οτι οι μεν καθολικοι καναν αυτα που καναν μεχρι τις μερες μας και στις ΗΠΑ μεγαλοι τηλεευαγγελιστες , οχι περιθωριακοι σαν τους δικους μας ΓΟΧ αλλα με τηλεακροατηρια δεκαδων εκκατομυριων ζητουσαν τη δολοφονια του Τσαβεζ . Αυτο ειναι το πραγματικο προσωπο των 2 δυτικων δογματων . Στις μερες μας οχι στον καιρο του 30ετους πολεμου . Και γενικα και σε μας τωρα στον κληρο καποιοι παλιοι θυμουντε τον Ντερτιλη και καποιοι καινουργιοι τα εχουν μια χαρα με την οικονομικη ολιγαρχια . Πολυ καλα μιλαμε . Πχ Λαυρεντιαδης με Ιερωνυμο και Αγγελοπουλοι που μας φορτωσαν και την Ολυμπιαδα με Βαρθολομαιο . Να τα λεμε ολα . Και οι χουντικοι κληρικοι καταδικαστεοι αλλα και οι φιλοι των πλουτοκρατων το ιδιο . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

@A.M
Kαταρχάς το σχόλιο μου δεν ήταν προσωπικό για σένα,αλλά για όλους εμάς τους ορθόδοξους,που σε μεγάλο βαθμό είμαστε στην κοσμάρα μας.Άλλος με προφητείες και χρησμολογίες,άλλος με μαρμαρωμένους βασιλιάδες,άλλος με τσιπάκια και χαράγματα,άλλος με τη συντέλεια του 2018,άλλος με αεροψεκασμούς,άλλος με μασόνους και νεφελίμ κ.ο.κ. Αν ξεπεράσεις τα κολλήματα σου με τον Βαρθολομαίο και τους δυτικούς και τις λογικές των ίσων αποστάσεων που θυμίζουν Σίμο Κεδίκογλου,θα παραδεχτείς οτι το θέμα είναι πως οι πιο πολλοί από όσους προανέφερα έχουν ένα κοινό στοιχείο:Είναι βαμμένοι ακροδεξιοί,έως και φιλοναζί.Και κατά τη γνώμη μου,αυτό συμβαίνει επειδή σε μεγάλο βαθμό τέτοιοι είναι και οι ποιμένες τους,άσχετα με το αν ζούσαν ή όχι τον καιρό του Παπαδόπουλου.Καταλαβαίνεις λοιπόν(κι ας παριστάνεις το αντίθετο) οτι δεν πρόκειται καθόλου για περσινά ξινά σταφύλια,αλλά για ζώσα πραγματικότητα,που απειλεί να μεταφέρει εν έτει 2013 σκηνές από την Δημοκρατία της Βαιμάρης.

Υ.Γ Οι Δυτικοί,είτε ρωμαιοκαθολικοί,είτε προτεστάντες, είτε άθεοι,παρόλα τα χάλια τους,δεν έχουν σε καμιά χώρα επίσημο νεοναζιστικό κόμμα με ποσοστό 10%.Ίσως σε αυτό να παίζει ένα ρόλο το οτι δεν έχουνε κληρικούς να παριστάνουν τους εθνάρχες και να μετατρέπουν τον άμβωνα σε προεκλογικό μπαλκόνι.Όχι φυσικά λόγω της έμφυτης δημοκρατικότητας τους,άλλα λόγω στοιχειώδους κοινής λογικής των παπάδων τους,που κατάλαβαν πως ο Μεσαίωνας με τα παρελκόμενα του πέρασε ανεπιστρεπτί και η εμμονή σ'αυτόν μπορεί πλέον μόνο να τους γελοιοποιεί.

Ανώνυμος είπε...

Ετσι οπως το θετεις φιλε το θεμα στο σχολιο σου των 1 52 ναι βεβαια συμφωνω . Αν και με τους δυτικους δεν εχω κανενα κολλημα . Ισα ισα πολλα πραματα απο την δυση μου αρεσουν . Απο ποδοσφαιρο μεχρι η μπυρα μεχρι το ροκ . Ολα αυτα απο την Δυση ειναι . Αλλα με τις εξουσιες τους ναι εχω τεραστιο προβλημα . Ειτε ειναι ο συντηριτικος Μπους ειτε ο ταχαμ δηθεν προοδευτικος Ομπαμα , Και με τις τραπεζες τους και ολα αυτα τεραστιο προβλημα . Παντως σε ενα διαφωνω . Με αυτο που ειπες οτι τηρω ισες αποστασεις . Καμια ιση αποσταση . Κακο η Χρυση Αυγη αλλα πολυ μικρο κακο εν σχεση με την δικτατορια της ΕΕ , κυριολεκτικα δικτατορια αφου η εκτελεστικη εξουσια η Κομισιον δεν εκλεγεται , με το ΝΑΤΟ που αν αντιδρασεις μπορει να σε κονιορτοποιησει και με ολο αυτο το συστημα που ευθυνεται στη χωρα μας για 1 εκατομυριο ανεργους και 3000 αυτοκτονιες . Εκτος και αν τους επιασε ολους μαζι ερωτικη απαγοητευση . Τη Χρυση Αυγη απο συμμορια μαχαιροβγαλτων του 0,1 τοις 100 την πηγαν 7 τοις 100 οι παραπανω κυριοι . Οταν λοιπον οι εκσυγχρονιστες ιεραρχες τα σπασουν με ολους τους παραπανω κυριους τοτε θα πουμε οτι ναι , η εκκλησια πιστευει στον Θεο . Αλλιως αλλαξε λατρεια . Απο την Δεξια του Κυριου του δημαγωγου Χριστοδουλου στον μεταμοντερνο κοσμο για λιγους και εκλεκτους του μεταμοντερνου Ιερωνυμου Β . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Καλά εντάξει,αυτό με το μικρότερο κακό να έρθεις να μου το ξαναπείς όταν πάρουνε την εξουσία.Εκτός κι αν οραματίζεσαι να ξαναπάμε βολτίτσα μέχρι την Άγκυρα όπως επί Γούναρη ή να ξαναφτιάξουμε καμιά ΕΟΚΑ Β' και να τουρκοποιηθεί και όση Κύπρος έχει απομείνει.Αν και το συγκεκριμένο ιστολόγιο δε νομίζω να υπάρχει ακόμα όταν έρθει εκείνη η αποφράδα ώρα,οπότε και να θέλουμε να τα πούμε τότε δε θα μπορούμε.Για τους γνωστούς αντιοικουμενιστές,ανθενωτικούς,αποτειχεισμένους κλπ ιστολόγους,δεν ανησυχώ καθόλου,μια χαρά θα τα βρούνε με τα καραφλά λεβεντόπαιδα,όπως μας διδάσκει και το παρελθόν τους...

Ανώνυμος είπε...

Δεν ονειρευομαι τετοια Πολη , Αγκυρα κλπ . Καλα ειμαστε ως τον Εβρο . Αλλα οπως το 1929 η απληστια και η οικονομικη φτιαχτη κριση γεννησαν τον ναζισμο ετσι και τωρα παλι ο καπιταλισμος γεννα τον ναζισμο . Ποσο πιο απλα να το γραψω ; Eκτος και αν φιλε των 12 08 θεωρεις μικρο κακο τον καπιταλισμο . Και τα 2 τερατα σοβιετικος κομουνισμος απο την μια και ναζισμος φασισμος απο την αλλη γεννηθηκαν απο την απληστια και τον καπιταλισμο . Ο ολοκληρωτισμος εχει μπαμπα και λεγεται καπιταλισμος . Αρεσει δεν αρεσει ετσι ειναι . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή Α.Μ. ,αν είχαμε την δυνατότητα να αποκαταστήσουμε την Ελληνική παρουσία στην Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Εφεσο, Πέργαμο, Αλικαρνασσό, Κυδωνιές, Μίλητο, κλπ (παρουσία που πηγαίνει τουλάχιστον 3000 χρόνια πίσω), δεν θα το ήθελες ?

Ανώνυμος είπε...

Δε διαφωνούμε φίλε μου στο θέμα του ολέθριου ρόλου του καπιταλισμού και στη σχέση του με τον ναζισμό,εγώ μάλιστα μπορώ να πω οτι το βλέπω ακόμα πιο "κομμουνιστικά" το θέμα απ'οτι εσύ.Εκεί που διαφωνούμε είναι στο οτι εσύ με τα γραφόμενα σου δημιουργείς μια εντύπωση του τύπου"έλα μωρέ,τι χειρότερο μπορούμε να πάθουμε με τη Χ.Α;",ενώ εγώ πιστεύω οτι αυτά που ζούμε τώρα θα μας φαίνονται αστεία αν ποτέ έλθει στα πράγματα ένα τέτοιο καθεστώς.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε των 9 12μμ με τον τροπο που ενοουν οι προφητολαγνοι και ακροδεξιοι δεν υπαρχει περιπτωση να ξαναπαμε στην Μ.Ασια . Δηλαδη με πολεμο .Ασε που αν επιχειρηθει κατι τετοιο θα χασουμε και αυτα που εχουμε . Τωρα στον αλλο φιλο επισης των 9 12μμ που ειχαμε και την κουβεντα η ΧΑ κανει πολλες φορες οτι κανει σαν παρακρατικη συμμορια . Και πριν γινει δημοφιλης . Μν ξεχναμε οτι τον διαβοητο Περιανδρο τον ψαχναν ενω καταζητουνταν και δεν τον βρισκαν . Αρα εχει ευθυνη το κρατος . Υπαρχουν καταγγελιες απο πρωην μελη της ΧΑ που τα σπασαν με την ηγεσια της οτι το προπαγανδιστικο της υλικο τυπωνοταν με εξοδα κομματων εξουσιας ιδιως της ΝΔ . Αρα οπως βλεπουμε πισω απο την ΧΑ ειναι αξιοπρεπεις κοινοβολευτικοι υπερανω πασης υποψιας . Τωρα την παθαν σαν τον μαθητευομενο μαγο που οπως λεει ενα διδακτικο παραμυθι που εξαπελυσε τα δαιμονια και δεν μπορουσε μετα να τα μαζεψει . Οπως οι ΗΠΑ που φτιαξαν το φανατικο ισλαμ μετα υπνωση αιωνων και οταν επεσε η ΕΣΣΔ στραφηκε εναντιον τους . Εγω με τα αυτια μου ειχα ακουσει Πασοκους και Συριζαιους να λενε καλα που ανεβαινει η ΧΑ να κοψει απο την Δεξια . Η οποια και αυτη την υπεθαλψε . Ολος ο καλος ο κοσμος δηλαδη . Το συνταγματικο τοξο που λεει και ο Βενιζελος . Γενικα για οτι κανει η ΧΑ εγω βλεπω το μακρυ χερι του κατεστημενου που δεν θελει το ιδιο να φανει . Οπως το 62 με 63 τοτε με την οργανωση Καρφιτσα . Ε δεν ηταν αυτοφωτοι οι τρικυκλαδες . Για αυτο διαφωνησα με την ενοχοποιηση μονο καποιων γηραλεων ιεραρχων που ουτε γω τους εκτιμω , αλλα δεν επηρεαζουν τους χρυσαυγιτες που τα γκαλοπ δειχνουν οτι 90 τοις 100 ειναι κατω των 40 ετων και ουδεμια σχεση εχουν με την εκκλησια . Οι υπευθυνοι για αυτο το αισχος ενα νεοναζιστικο μορφωμα να κοντευει 10 τοις 100 ειναι οι αξιοπρεπεις κυριοι της πολιτικοοικονομικης ελιτ . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

A.Μ. 10,46
Μην είσαι απόλυτος, ούτε να εμπιστεύεσαι πάντα τη λογική των αριθμών. Δες τι έγινε το 1940, με τους Ιταλούς.
Ο Κολοκοτρώνης, όταν δείλιαζαν οι Ελληνες, έλεγε "Ο Θεός έβαλε την Υπογραφή του για την ελευθερία της πατρίδας, και δεν την παίρνει πίσω".
Η θεία Πρόνοια έχει πολλές φορές άλλα σχέδια, από τα σχέδια των ανθρώπων.
Εξ άλλου, δεν ζει σήμερα ο φίλος σου ο Λένιν, για να βοηθήσει τον Κεμάλ.

Ανώνυμος είπε...

Ε οχι και λενινιστης 12 21 . Τους σιχαινομαι λενινιστες , σταλινικους , μαοικους , καστρικους και λοιπους του λεγομενου υπαρκτου σοσιαλισμου . Αυτα πεστα σε αυτους που πιστευουν η παριστανουν οτι πιστευουν τις ψευδοπροφητειες οτι η Ρωσσια θα κανει πυρηνικο πολεμο με ΝΑΤΟ για να παρουμε εμεις την Πολη . Αλλωστε το ινδαλμα τους ο Πουτιν επι ΕΣΣΔ ηταν στην KGB και αν δεν επεφτε η ΕΣΣΔ θα συνεχιζε σημερα εκει σαν εχθρικα διακειμενος η και διωκτης του Χριστιανισμου . Πιθανως δε να ηταν συνδεμενος με την εν λογω υπηρεσια και ο εξομολογος του πατηρ Τυχων ο πανασλαυιστης . Α.Μ

Related Posts with Thumbnails