Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΗΛΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΝΙΓΕΙ...


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η είδηση μέχρι πριν λίγο καιρό θα ήταν αδιανόητη. Σήμερα όμως είναι μια πραγματικότητα. 
Απεστάλη επιστολή προς τους Ορθοδόξους Προκαθημένους που φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, δια της οποίας γνωστοποιείται ότι το Πατριαρχείο Μόσχας είναι πλέον θύμα μιας “αχαλίνωτης καταδίωξης”, η οποία ξεκίνησε με όσα συνέβησαν στο Ναό του Σωτήρος με το συγκρότημα Pussy Riot, και συνεχίζεται με καταστροφές μνημείων και σταυρών, απειλές κατά κληρικών και επιθέσεις κατά του ιδίου του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου. Η επιστολή είναι στην ουσία μια έκκληση στους Ορθοδόξους Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους να στηρίξουν την Εκκλησία της Ρωσίας στην δοκιμασία που διέρχεται. 
Όπως σωστά τονίστηκε “η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας δείχνει να εκπέμπει για πρώτη φορά μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού σήμα κινδύνου, καθώς ζητάει την στήριξη των Ορθοδόξων για μια σειρά ανησυχητικών γεγονότων, τα οποία, όπως δηλώνει, καλλιεργούνται από αντιεκκλησιαστικούς κύκλους εντός και εκτός Ρωσίας” (ΤΟ ΒΗΜΑ, 26.10.12). 
Φυσικά, δεν μπορεί να αποδώσει αλλού όλη αυτή την κατάσταση η ηγεσία της Ρωσικής Εκκλησίας. Είναι, δυστυχώς, ίδιον των ισχυρών (από το Βατικανό μέχρι την Ρωσική Εκκλησία) να επιρρίπτουν πάντοτε σε άλλους τις ευθύνες, στους “βλάσφημους” και τους “αντιεκκλησιαστικούς” κ.ο.κ., λησμονώντας τα δικά τους λάθη. Και εδώ η Ρωσική Εκκλησία έχει κάνει ένα τραγικό λάθος, το οποίο σήμερα πληρώνει και θα συνεχίσει να το πληρώνει ακριβά, αν δεν αλλάξει γραμμή πλεύσης. 
Το λάθος της είναι ο παθιασμένος εναγκαλισμός με την κρατική εξουσία. Η αλόγιστη υποστήριξη στον πρόεδρο Πούτιν, που συμπεριφέρεται ως τσάρος, και ανταποδίδει ποικιλοτρόπως στην Ρωσική Εκκλησία την “αγαπητική” της προς αυτόν διάθεση. Ήταν λογικό – και θέμα χρόνου - να ξεσηκωθούν εναντίον του Πατριαρχείου Μόσχας όλοι οι πολίτες που δεν θέλουν τον Πούτιν πλέον στην εξουσία. Βέβαια ο Ρώσος Πρόεδρος είναι άρτι επανεκλεγείς. Αυτό, όμως, αύξησε τη δυναμική των αντιδράσεων στην πολιτική του. Και η ...μπάλα πήρε και την Ρωσική Εκκλησία, τον ...δεξιό (;) βραχίονα του Ρώσου Προέδρου. 
Άρα, η λύση είναι μονόδρομος. Η Εκκλησία της Ρωσίας πρέπει να αρχίσει εδώ και τώρα την απαγκίστρωσή της από το σφιχταγκάλιασμα με την κρατική εξουσία. Αν δεν το κάνει οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, δηλ. όσων αντιτίθενται σ΄ αυτή τη νοσηρή σχέση, θα κλιμακωθούν. Οι κριτικές φωνές, οι οποίες δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες, πληθαίνουν ως η άμμος της θαλάσσης. 
Η σημερινή εκκλησιαστική ηγεσία του Πατριαρχείου Μόσχας έχει μεγάλη ευθύνη έναντι της ιστορίας. Μετά την πτώση του Κομμουνισμού σημειώθηκε μια ζηλευτή άνθηση της Ρωσικής Εκκλησίας. Ο κόσμος προσέβλεψε σ' αυτήν ως πραγματική Μητέρα. Η ρωσική πνευματικότητα αναδύθηκε και πάλι ως ελπίδα και νόημα ζωής. Η καταξίωση της Εκκλησίας στη συνείδηση του λαού ήταν ένα θαυμαστό γεγονός παγκοσμίως. 
Τώρα, όμως, η Ρωσική Εκκλησία κινδυνεύει από την απαξίωση. Γιατί μεθυσμένη από τη δύναμη που της παρέχει η σχέση της με την κοσμική εξουσία, λησμόνησε την ευλογημένη ρωσική σαλότητα... Και ξεκίνησε να κατακτήσει τον κόσμο, πριν ακόμα κερδίσει ουσιαστικά το δικό της ποίμνιο. 
Άρα, αλλαγή πλεύσης τώρα! Γιατί αλλιώς η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει μέρες του 1917...
Αναδημοσιεύσεις του άρθρου:
ΤΟ ΒΗΜΑ
AMEN

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ένας πειρασμός από τους τρείς που δέχθηκε ο Χριστός ήταν αυτός της εξουσίας!Πειρασμός στον οποίο λίγο-πολύ είμαστε όλοι ευάλωτοι και χρειάζεται σκληρός πευματικός αγώνας για να νικηθεί!

Ανώνυμος είπε...

Και στον τόπο μας εκκλησιαστικοί παράγοντες λειτούργησαν με την ίδια λογική. Όλοι θυμόμαστε την αμέριστη και απροκάλυπτη στήριξη που απολάμβανε η ελληνική δεξιά από την εκκλησιαστική ηγεσία λίγων ετών πριν!!!
Από πλευράς εκκλησιαστικής το πράγμα ήταν ίδιο. Αυτό που διέφερε και δεν οδηγηθήκαμε σε πλήρη παραλληλισμό με το ρωσικό θέμα ήταν η κωμικοτραγική, λόγω πλήρους ανεπάρκειας, φιγούρα της πολιτικής ηγεσίας της ελληνικής δεξιάς. Η παντελής πολιτική ανικανότητα της συν τοις άλλοις δεν την καθιστούσε ικανή να χειριστεί μεθοδικά υπέρ της το ζήτημα. Από εκκλησιαστικής πάντως πλευράς οι παραλληλισμοί είναι ίδιοι.
Αν δει κανείς προσεκτικά το δεξιό τύπο επιχειρείται και σήμερα κάτι τέτοιο αλλά σαφώς δεν έχει κάλυψη ούτε καν ανοχή από την εκκλησιαστική ηγεσία και η στήριξη των φονταμενταλιστών ή άλλων άλλων δεξιώς θρησκολογούντων προφανώς δεν αρκεί...

Ανώνυμος είπε...

Πριν μερικα χρονια δυο η τρια δεν θυμαμαι διαβασα κατι στην στηλη του Σταθη στην ελευθεροτυπια που δεν μου αρεσε . Δεν ξερω αν αληθευει . Εγραφε λοιπον ο Σταθης οτι καποιοι ρωσοι ερευνητες εγραψαν ενα βιβλιο που αποδεικνυε οτι ο Χριστος ως ανθρωπος δεν ηταν Ιουδαιος οπως λενε και τα 27 βιβλια της Καινης Διαθηκης οι προφητειες της Παλαιας και ολοι οι Πατερες αλλα οτι ηταν Ελληνας . Το σπουδαιο ειναι οπως εγραφε ο Σταθης οτι η Ρωσσικη Συνοδος εδωσε συγχαρητηρια στους συγγραφεις αυτου του αντιεκκλησιαστικου βιβλιου . Αν αληθευει δειχνει οτι τουλαχιστον εκεινη η συγκεκριμενη συνοδος της ρωσσικης εκκλησιας ουσιαστικα υπηρξε αποστατις και ως προς την παραδοση της εκκλησιας και κυριως ως προς το θελημα του Τριαδικου Θεου . Φυσικα η βεβηλωση ναου απο το ανυπαρκτου ταλεντου δηθεν γκρουπ Pussy Riot ειναι αξιοκατακριτη . Αλλα οντως υπαρχουν πολλα σημαδια που δειχνουν οτι η Ρωσσικη Εκκλησια βαδιζει πισω στα τσαρικα χρονια οπου ο πανσλαυισμος εκανε περα τον Χριστο . Τοτε το πληρωσε ακριβα . Θεος ου μυκτηριζεται . Δεν εχει αναγκη ο Θεος ουτε τα πυρηνικα οπλα της ορθοδοξιας που λενε μερικοι αχριστιανοι ακροδεξιοι ψευτοορθοδοξοι ουτε τους χρυσους τρουλους του Κρεμλινου . Ουτε βεβαια την αυτοαποκαλουμενη Αγια Ρωσσια ουτε ξανθα γενη ουτε μελαχρινα ουτε καστανα . Και οποιον εκκλησιαστικο οργανισμο θελησε στην διαρκεια της ιστοριας να το παιξει προστατης του Θεου αντι να ζηταει οπως ειναι το σωστο την βοηθεια του Θεου ο Θεος τον αφησε αυτον τον εκκλησιαστικο οργανισμο και οχι πια εκκλησια στην τυχη του . Και οταν σε αφηνει ο Θεος σε παιρνει ο διαολος . Αυτο ας μη το ξεχνανε ουτε οι Ρωσοι , ουτε οι Ελλαδικοι ουτε οι Φαναριωτες ουτε το Βατικανο ουτε οι αμερικανοι τηλεευαγγελιστες ουτε κανεις . Οση υλικη δυναμη και αν αποκτησουν συγκυριακα μπροστα στον Θεο που πανε να κοροιδεψουν ειναι λιγοτερο απο κουνουπια . Το αποδεικνυουν το 1453 του παλαι ποτε αλλαζονικου οικουμενικου πατριαρχειου που παραμενει φυλακισμενο και αναγκαζεται σε δημοσιες σχεσεις με τους αχριστιανους αμερικανους το αποδεικνυει το ρωσσικο 1917 το γαλλικο 1793 και τοσα αλλα . Ας διαβασουν λιγο Χρυσοστομο για το που καταντανε οι λαμπρες πομπες και ολα αυτα . Σαν ιστος αραχνης . Α.Μ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ είπε...

Έχει η Εκκλησία της Ρωσίας Υπουργούς?
Μόνο στην Παπική Εκκλησία νόμιζα γίνονται αυτά

Ανώνυμος είπε...

Προς αρση οποιασδηποτε παρεξηγησης εκει που γραφω οτι δεν εχει αναγκη ο Θεος τα πυρηνικα της ορθοδοξιας ενοω οτι δεν εχει αναγκη τα πυρηνικα οπλα του ρωσικου κρατους . Το διασαφηνιζω γιατι μπορει να πει καποιος οτι ενοω οτι ο Θεος δεν εχει αναγκη την ορθοδοξια που συμφωνα με την εκκλησια μας ιδρυτης υπηρξε ο ιδιος ο Χριστος . Εννοω τα πυρηνικα του Πουτιν . Τα ευκολως ενοουμενα δεν παραλειποντε . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Οι άνθρωποι δεν παίζονται! 70 χρόνια επί "επαράτου Ε.Σ.Σ.Δ.", σοβιετικής ήτοι επικρατείας ήσαν διωκόμενοι! Τώρα επί Καισαρο-γιέλτσιν-πούτιν-παπισμού, πάλι διωκόμενοι!!!! ΟΤΑΝ ΥΠΕΚΛΕΠΤΑΝ ΜΕ ΒΙΑ ΚΑΙ ΔΟΛΟ ΤΑ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΕΣ ΠΕΡΙΩΠΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ -ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΣΚΛΑΒΟ ΚΑΙ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟ, ΚΟΙΝΩΣ ΜΟΝΙΜΑ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ...- ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΤΙ ΗΣΑΝ? ΔΙΩΚΤΑΙ Ή ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΙ; ΣΤΑΥΡΩΤΑΙ Ή ΣΥΣΤΑΥΡΩΤΑΙ;;;

Ανώνυμος είπε...

''ΟΤΑΝ ΥΠΕΚΛΕΠΤΑΝ ΜΕ ΒΙΑ ΚΑΙ ΔΟΛΟ ΤΑ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΑ..''. Οι πρώτοι διδάξαντες υπήρξαμε εμείς οι Έλληνες.
Ο από Μακεδονία μεριά.

Ανώνυμος είπε...

Σιγά που σας έπιασε ο πόνος για την πορεία της Ρωσσικής Εκκλησίας!
Ο αρρωστημένος φιλοφαναριωτισμός σας δεν κρύβεται!

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς αγαπητέ "Ο από Μακεδονία μεριά"! Βεβαίως προηγήθη χρονικώς το "Ρωσικόν Αυτοκέφαλον..." 1589-1593 και εν συνεχεία ετελέσθη και το Ελληνικόν ή μάλλον το Ελλαδικόν! "Ἡ Ἁγιωτάτη Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, αὐτογνωμόνως καί ἀντικανονικῶς τό πρῶτον ἀποσχίσασα ἑαυτήν τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως καί κακόν παράδειγμα καί ἄλλαις Ἐκκλησίαις παρασχοῦσα, συνοῖδε μετά πάροδον χρόνου τήν σκολιάν ὁδόν ἥν ἐπορεύετο καί ἐν μετανοίᾳ ἐξῃτήσατο τήν ἐπάνοδον εἰς τήν εὐθεῖαν καί κεκανονισμένην..."(Πράξις τῆς ἐν Φαναρίῳ συνελθούσης Μείζονος Ἁγίας καί Ἱερᾶς Ἐνδημούσης Συνόδου-30 Απριλίου 2004...)

Related Posts with Thumbnails