Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΜΕ ΕΡΓΑ ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗ


Η συναυλία της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Λυκούργου Αγγελόπουλου την περασμένη Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου, στην αίθουσα "Παρνασσός", ήταν αναμφισβήτητα μια ακόμη συμβολή στην σπουδή και ανάδειξη του μεγάλου Βυζαντινού Μαϊστορα Ιωάννη Κουκουζέλη. 
Νομίζω ότι είναι η μοναδική βυζαντινή χορωδία που ασχολήθηκε επισταμένως με το έργο του Κουκουζέλη, καθιστώντας μας κοινωνούς παλιών, σπουδαίων μελισματικών και εκτεταμένων συνθέσεων και μελωδικών γραμμών, που δεν θα τις σκούγαμε αν δεν τις παρουσίαζε η ΕΛΒΥΧ. 
Η ερμηνεία ήταν ακριβής, ρωμαλέα, με πνοή. Η αίσθηση της αέναης ροής του μέλους που έχεις όταν ακούς την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία να ερμηνεύει Κουκουζέλη είναι πραγματικά ιδιαίτερη. Κορυφαία στιγμή το Κράτημα "ο μονόπονους" σε νενανώ, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, το οποίο απέδωσε μοναδικά η ΕΛΒΥΧ. Νομίζω ότι στα κρατήματα ειδικά του Κουκουζέλη δύσκολα θα ακούσουμε ισάξια ερμηνεία. Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος αποδεικνύεται όντως μαϊστωρ στην ερμηνεία των κρατημάτων του Κουκουζέλη. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια σε βίντεο από την συναυλία όλα τα μέλη. 
 " Ήτω η δόξα Κυρίου..." ήχος πλάγιος του τετάρτου Στίχος από τα Μέγιστα ανοιξαντάρια, Εξήγηση Γρηγορίου Πρωτοψάλτου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας (+1821)

   

 " Άσπιλε, αμόλυντε, ευλογημένη Θεοτόκε..." Αναγραμματισμός από το δοξαστικό του εσπερινού των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου "Μετά το τεχθήναι σε..." εξήγηση Χουρμουζίου, Χαρτοφύλακος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας (+1840 ). Ήχος πλάγιος του πρώτου. 
Μονωδίες: Βασίλειος Γεωργαράς, Ιωάννης Τσιοτσιόπουλος, Άντώνιος Αετόπουλος.

   

" Άγγελοι την είσοδον της Πανάγνου..." μεγαλυνάριον εις την εορτήν των Εισοδίων Εξήγηση Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος (+1840) της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Ήχος τέταρτος (άγια παπαδικός) 
Μονωδίες: Ευάγγελος Κοτσώνας, Πέτρος Ανδρουτσόπουλος, Ιωάννης Τσιοτσιόπουλος, Ηλίας Φραγκάκης.

   

Κράτημα "ο μονόπνους" σε εξήγηση Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος.  Ήχος πλάγιος του δευτέρου νενανώ.

   

Και μετάτο τέλος του προγράμματος δύο από τις αργές Καταβασίες των Χριστουγέννων "Χριστός γεννάται" (ήχος α') στο μέλος του Πέτρου Πελοποννησίου.

   

Η εκδήλωση αφιερώθηκε στη μνήμη του αλησμόνητου ιδρυτικού μέλους της χορωδίας ΑΛΕΞΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (+25.10.2012) ως ελάχιστη ανταπόδοση στην ανεκτίμητη προσφορά του.

1 σχόλιο:

ΠΡΟΣΛΑΛΙΑ είπε...

http://proslalia.blogspot.gr/2012/11/blog-post_3025.html

Related Posts with Thumbnails