Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ο ΔΩΔΩΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ


Ζάκυνθος, 
11 Ἰουλίου 2012 
Πρός τήν Ἑβδομαδιαία Ἐφημερίδα 
«ΤΟ ΠΑΡΟΝ» 
Ἀθήνα

Κύριοι, 
Στό φύλλο τῆς Κυριακῆς 8ης Ἰουλίου, στήν στήλη «Μικρά καί ἐνοχλητικά» (Μνημονεύσεις), γίνεται ἀναφορά στό τί ἐμνημονεύσαμε οἱ Ἀρχιερεῖς στίς Λειτουργίες, πού προεξῆρχε ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης, στήν Κοζάνη καί στήν Καστοριά. Ἐπειδή καί στίς δύο περιπτώσεις ἤμουν ὁ ἀρχαιότερος στά πρεσβεῖα χειροτονίας καί ἄρχισα πρῶτος ἐγώ τήν μνημόνευση τοῦ Πατριάρχη, ἀκολούθησαν καί οἱ περισσότεροι, προφανῶς οἱ γνωρίζοντες. 
Θά ἤθελα νά γνωρίζετε τήν τάξη καί τί, πότε, ποιοί καί ποῦ ἐφάρμοσαν τό ἴδιο. Ἀπαριθμῶ: Τό 1963 στήν Χιλιετηρίδα τοῦ Ἁγίου Ὄρους οἱ παρευρεθέντες Προκαθήμενοι ἐμνημόνευσαν τόν Πρῶτον τῶν Ὀρθοδόξων, τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΝ. Τό ἔτος 1992 στό Φανάρι, στήν σύναξη τῶν Προκαθημένων, ἤμουν παρών καί θυμᾶμαι τούς μακαρίτες Ἀλεξανδρείας Παρθένιον καί Ἀθηνῶν Σεραφείμ ἐμνημόνευσαν τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην Βαρθολομαῖον. Ὁ μακαριστός Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν Χριστόδουλος καί στήν Νίκαια τῆς Βιθυνίας πρῶτα καί στό Φανάρι ὕστερα, ἄν καί Πρόεδρος τῆς Συνόδου, ἐμνημόνευσε τόν Πατριάρχη τοῦ Γένους Βαρθολομαῖο. 
Τώρα, ἄν κάποιοι θέλουν γιά δικούς τους λόγους νά Σᾶς ἱκανοποιοῦν, εἶναι δικό τους τό πρόβλημα καί πρόβλημα τοῦ κονδυλοφόρου Σας, πού προφανῶς στερεῖται ἱστορικῶν γνώσεων καί κυρίως προσπαθεῖ νά ἐξασφαλίσει τήν εὔνοια τῶν ἐναπομεινάντων ἀντιφαναριωτῶν, πού ὅμως δέν ξεχνάει νά ξεσκονίζει. 
 Μετ΄ εὐχῶν 
Ο ΔΩΔΩΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι θα γίνει;Κάθε τρεις και λίγο,ό-
ταν έρχεται ο πατριάρχης προσκεκλη
μένος θα ασχολούμαστε μια για τη
μνημόνευση μια για τα έξοδα και μια για τον"κεκρυμμένον"νουν-σκο-
πόν του πατριάρχη,που είναι να διαλύσει την Ελλαδική εκκλησία και
να την αρπάξει;!Μαζευτείτε ΡΕΕΕΕ!
Και προ πάντων ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!!
Αν ο πατριάρχης σας είναι ή όχι αρεστός,δική σας δουλειά!Δεν ΑΦΟΡΑ
τους πιστούς!Ωσαύτως,αν είναι αιρε-
σιάρχης ή προδότης δικός του λογα-
ριασμός.Αυτός θα ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ενώπι-
ον του μεγάλου ΚΡΙΤΟΥ για τα έργα του κι όχι εσείς!!"Εκβάλατε την δοκόν την εν τω οφθαλμώ σας"!!

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι η στήλη "μικρά και ενοχλητικά" της εφημ.«ΤΟ ΠΑΡΟΝ» έχει αποδυθεί από καιρού ικανού σε ευκαίρως-ακαίρως δυσμενή σχόλια κατά του Οικ.Πατριαρχείου - οι κακές γλώσσες λένε σε συνεργασία με γνωστό διαδικτυακό πρακτορείο ειδήσεων εκκλησιαστικής υφής! Η τοιαύτη δε αντιμετώπιση έχει σαφή προσανατολισμό στο να υπενθμίζει συνεχώς ότι ο Οικ.Πατριάρχης και η περί Αυτόν Σύνοδος έπραξαν κακώς ότε το 2004 επέβαλλον ακοινωνησία στον τότε Πρόεδρο της Ελλαδικής Συνόδου Αρχιεπ.+Χριστόδουλο ο οποίος, ως γνωστόν, με συνεργούς τους Ελλαδίτες Συνοδικούς Αρχιερείς, ετέλεσε το αδίκημα της εισπηδήσεως σε αλλότρια εκκλησιαστική επαρχία, σε Μητροπόλεις δηλαδή της Βορείου Ελλάδος(Νέες Χώρες) υπαγόμενες στο Οικ.Πατριαρχείο. Και ορθώς επικρίνει την στάση της εφημερίδος ο νυν Δωδώνης, αν και ως Ζακύνθου, και παρότι έπραξε πολλά και καλά και με πράξεις και δηλώσεις πρόλαβε ή εκτύπησε εγκαίρως κώδωνα κινδύνου κλπ, δεν εζήτησε την άρση της κατά του Οικ.Πατριαρχείου γενομένης αδικίας υπό του Φαρμακίδου και των επιγόνων του οργανωσιακών κλπ, ήτοι την άρση του Ελλαδικού Αυτο-κακο-κεφάλου και την υπαγωγή των εν Ελλάδι Μητροπόλεων στην διοικητική εξάρτηση της Συνόδου του Φαναρίου η οποία και θα αποφασίζει διά τα εκκλησιαστικώς συμφέροντα απ' άκρου έως άκρου της Ελλαδικής Επικρατείας.

Φωνή Βοών Εν Τη Ερήμω είπε...

Κατά την άποψή μας, άγιε Δωδώνης, στα συλλείτουργα που αναφερθήκατε, οι συλλειτουργήσαντες προκαθήμενοι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών θα έπρεπε να μνημονεύσουν «Πάσης επισκοπής ορθοδόξων...» και όχι του οικουμενικού πατριάρχου, διότι ο οικουμενικός πατριάρχης είναι «πρώτος μεταξύ ΙΣΩΝ» (δηλαδή, δεν είναι ανώτερος από τους άλλους προκαθημένους). Επιπλέον, κατά την Θεία Λειτουργία πρέπει να μνημονεύουν άπαντες οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος το όνομα του αρχιεπισκόπου Αθηνών και ΠΑΣΗΣ Ελλάδος και όχι του αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. Μα, είναι ή δεν είναι αυτοκέφαλη η Ελλαδική Εκκλησία;

Ανώνυμος είπε...

το προβλημα πρεπει να επιλυθει με την οριστικη επιστροφη των νεων χωρων στη Μητερα Εκκλησια. τοτε θα παψει να υφισταται πλεον καθε προστριβη με την ελλαδικη εκκλησια και καθε παρεξηγηση, καιρος εστι.

Ανώνυμος είπε...

Το προβλημα θα λυθει ως εξης . Ας βαλουν οι δεσποταδες τους διορατικους και προορατικους του ορους τοσους εχουμε ας κανουν και καμια δουλεια να κανουν νοερα προσευχη και εν χορω να ρωτησουν . Κυριε οταν σταυρωθηκες και αναστηθηκες για πιον λογο το εκανες ; Για να μνημονευεται ο πατριαρχης η ο αρχιεπισκοπος ; Οτι απαντησει ο Κυριος αυτο θα ειναι το σωστο .

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ,Φωνή Βοών Εν Τη Ερήμω, ο Αρχιεπ.Αθηνών μόνον πάσης Ελλάδος δεν είναι! Κάθε άλλο! Ο τίτλος είναι καθαρά τιμητικός και ουδόλως έχει κυριαρχικό δικαίωμα επί των υπολοίπων εδαφών της Αυτοκεφάλου Εκκλ.Ελλάδος πλην των ορίων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών! Δια τούτο και δεν μνημονεύεται υπό ουδενός Ελλαδικού Μητροπολίτου και επίσης διότι η Εκκλ.Ελλάδος δεν διοικείται υπό "Πρώτου" αλλά υπό "Συνόδου εξ' Αρχιερέων". Εξ' άλλου τί πάσης Ελλάδος να είναι όταν τα εδάφη της Αυτοκεφάλου Εκκλ.Ελλάδος είναι σαφώς ολιγότερα, κατά την έκταση, των αντιστοίχων εδαφών του Οικ.Πατριαρχείου-Νέαι Χώραι, Κρήτη, Δωδεκάνησος- εντός των ορίων του Ελληνικού Κράτους!

Ανώνυμος είπε...

1. ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΩΡΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Ο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ.
2. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΧΡΗΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΤΙΚΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ.

ΣΙΧΑΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ, ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ, ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΙΖΕΙ, ΤΟΝ ΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΥΘΜΕΝΗΣ ΜΙΚΡΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΑΘΕΟΛΟΓΗΤΕΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ.
ΑΜΑΝ ΠΙΑ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΣ ΠΑΡΕΙ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ -ΓΙΑΤΙ ΟΠΑΔΟΥΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ- ΚΑΙ ΑΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΑΘΛΗΣΟΥΝ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΙΑΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ.
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΑ ΗΜΙΜΕΤΡΑ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΤΟΥΣ.
ΕΛΕΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο 7:31 μ.μ. έχει απόλυτο δίκιο! Τα σημερινά δεινά του Ελληνικού κράτους έχουν μία από τις κυριότερες ρίζες τους στην "Εκκλησία της Ελλάδος" που έφερε τον ξεπεσμό του Εκκλησιαστικού γεγονότος σε "επικρατούσα θρησκεία" μέσω της θρησκειοποίησης όπως έγραψε μόλις χθές και ο Γιανναράς στην εφ.Καθημερινή! Η δε χειροπιαστή απόδειξη όλων αυτών είναι αυτό τούτο το "Ελλαδικό Αυτοκέφαλο" η προσωποποίηση δηλαδή της παραβολής του Ασώτου στον Βαλκανικό χώρο κατά τον ΙΘ΄αι.!

Ανώνυμος είπε...

Στα ευαγγέλια ο άσωτος κάποτε επιστρέφει.
Εδώ έχουμε ξεφύγει αμετανόητα.
Από το καταπληκτικό της "επικρατούσας θρησκείας" τώρα πάμε για ποδοσφαιρικός όμιλος. Η εκκλησιολογία του οπαδού ανθεί, γι' αυτό και ένα σωρό "στυλοβάτες" παπάδες και πιστοί έχουν χρέος να μάχονται, "παπικούς", άλλους ετερόδοξους αλλά και τους ομόδοξους "αιρεσιόφιλους" κληρικούς του οικουμενικού θρόνου!! Ασύλληπτης έκτασης ανευθυνότητα!
Στην ημερήσια διάταξη κάθε είδους μπουρδολογία. Μπροστά στην κάθε είδους "παϊσιολογία" οι αρχαίοι χρησμοί ωχριούν!
Η εκκλησιαστική γλώσσα πάντως πρέπει να είναι σίγουρα μαγική, γιατί έτσι και ειπωθεί σε μετάφραση καμιά ευχή χαθήκαμε!
Τι να πρωτοπεί κανείς!
Η Εκκλησία στην Ελλάδα πάσχει στην ουσία της από τότε που ιδρύθηκε. Το πιο σπουδαίο που μπόρεσε να κάνει είναι τα συσσίτια και το να προσφέρει ευκαιρίες ανάδειξης σε απίθανες προσωπικότητες ... Πρώτη όμως στο να διεκδικεί αυτονομίες και αυτοκέφαλα, αναλισκόμενη, κατά το ήθος του Ιδρυτή της, σε θέματα εξουσιών και ισχύος !!!!!
Να επανέλθουμε επειγόντως στο Πατριαρχείο μήπως και αντιληφθεί ο κόσμος την Εκκλησία ως ευχαριστιακή κοινωνία του Αναστάντος και μήπως και κάποιοι ποιμένες της αντιληφθούν, πως η βασιλεία του Θεού δεν ανήκει σ’ αυτόν τον κόσμο.

Φωνή Βοών Εν Τη Ερήμω είπε...

Μακάρι να μην επιστρέψουν ΠΟΤΕ οι λεγόμενες «Νέες Χώρες» στο Οικουμενικό Πατριαρχείο! Μα, είναι ή δεν είναι ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ η Ελλαδική Εκκλησία; Τέτοια γίνονται στις Εκκλησίες της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας, οι οποίες είναι «θυγατέρες» της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως; Για να δούμε τι γίνεται στη Ρωσία... Σε συλλείτουργο Βαρθολομαίου-Κυρίλλου ποιον από τους δύο θα μνημονεύσουν οι συλλειτουργήσαντες αρχιερείς; Οι της Κωνσταντινουπόλεως τον Βαρθολομαίο και οι της Μόσχας τον Κύριλλο! Ας επιστρέψουμε τώρα και στα δικά μας. Σε συλλείτουργο Βαρθολομαίου-Ιερωνύμου, οι της Ελλάδας θα πρέπει να μνημονεύσουν τον Ιερώνυμο και οι της Κωνσταντινουπόλεως τον Βαρθολομαίο. Εξάλλου, αν δεν κάνω λάθος, κατά τα δύο συλλείτουργα (το ένα στην Κοζάνη και το άλλο στην Καστοριά) συλλειτουργούσε και εκπρόσωπος του Πατριαρχείου ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ. Αυτός ποιον μνημόνευσε; «Του Πατρός και Πατριάρχου ημών ΘΕΟΦΙΛΟΥ»!

Ανώνυμος είπε...

Το αυτοκέφαλο προέκυψε από εκκλησιαστικό έγκλημα και εκ των υστέρων αναγκάστηκε το Πατριαρχείο να παραχωρήσει. Το καθεστώς των Νέων Χωρών προέκυψε με την εκβιαστική μέθοδο της εκμετάλλευσης ιστορικών συγκυριών. Έκτοτε έκαναν καριέρα άνθρωποι που δεν είχαν προσόντα ούτε για καντηλανάφτες και παράλληλα ικανοποίησαν τον ψυχισμό τους ένα σωρό σωτήρες της ορθοδοξίας.
Τίποτα εκκλησιολογικά χρήσιμο δεν προσέφεραν στο ελληνικό ποίμνιο, το αντίθετο μάλιστα ...
Κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με τα κοσμικά παιχνίδια φιλοδοξιών, την ψυχοπαθολογία της κοσμικής εξουσίας και όσα τη συνοδεύουν.
Τα γηπεδικά αποτελέσματα φαίνονται στις εκκλησιολογικές αντιλήψεις, όσων δεν αντιλαμβάνονται τι είναι το μνημόνιο του προεστώτος της εκκλησιαστικής σύναξης και πως ορίζεται αυτός.
Μιλάμε πολύ κατηχημένοι οι έχοντες εκκλησιαστικά ενδιαφέροντα στη πατρίδα μας. Ίσως γι' αυτό φοβούνται μη χαθεί και ο κατηχητικός χαρακτήρας των θρησκευτικών στο κρατικό υποχρεωτικό σχολείο και εκλείψει ένα ακόμα στοιχείο κρατικής ιδεολογοποίησης της Εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας κάποιος τα σχόλια του άρθρου καταλαβαίνει πόσο αλλού γι΄αλλού βρίσκεται η σημερινή Εκκλησία και οι άνθρωποι της.Αυθόρμητα μου έρχεται στο μυαλό η γνωστή αθυρόστομη λαική παροιμία με τον κόσμο που καίγεται.Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα κάποιοι να σκέπτονται, όπως ο φίλος που σχολίασε στις 16 Ιουλίου 6.20 μ.μ κι έθεσε με γλαφυρό τρόπο το θέμα στη σωστή του διάσταση..

Ανώνυμος είπε...

17 Ιουλίου 2012 12:28 μ.μ.

Η Εκκλησία δε δομείται σε αιθέριες πραγματικότες και οπτασίες αλλά στην ιστορική ενσάρκωση του Χριστού και στην ιστορική πορεία αυτού του Σώματος ως τα Έσχατα. Η εκκλησιολογία δεν είναι μια ακόμα φιλοσοφία αλλά συνεκτικός δεσμός και εγγυητής γνησιότητας.
Όταν ανθρώπινες επιδιώξεις και ψυχοπαθολογικές καταστάσεις επισκιάζουν αυτή την πορεία σαφώς μιλάμε για ιδεολογία, για γήπεδο, για κρατική θρησκεία. Εκεί η γνησιότητα της ευχαριστιακής σχέσης αναζητείται σε θείες οπτασίες και οραματισμούς και σε "παϊσιολογίες" για τις οποίες καμία ευθύνη δε φέρουν οι γέροντες. Εκεί οι Πατέρες της Εκκλησίας από ιστορικούς εκφραστές της εκκλησιαστικής σχέσης συνθηματολογούνται σε θρησκευτικούς ιδεολόγους του χριστιανισμού κ.ο.κ.
Αλλά τι λέμε τώρα άσε να μας καθοδηγήσει ο πατήρ τάδε που ελέγχει ευθαρσώς το φαναριώτικο οικουμενισμό ή ακόμα χειρότερα ο θεόπνευστος λαϊκός ορθοδοξολόγος τάδε ή ακόμα χειρότερα ο Θεός που δε σχετίζεται με το ιστορικό γεγονός Εκκλησία ...

Ανώνυμος είπε...

Ευσύνοπτη και ουσιαστική αναφορά στην ξεκάθαρη αλλοτρίωση της Ελλαδικής Εκκλησίας από του 1830 και εντεύθεν.. κάνει ο Χ.Γιανναράς στο άρθρο του στην εφ.Καθημερινή με τίτλο "Αφασία, ευσεβισμός και Εκκλησιαστική συνείδηση" το οποίο δημοσιεύτηκε αρχές Φεβρουαρίου του 2008 με αφορμή την κοίμηση του Αρχιεπ.+Χριστοδούλου! Λίγο αργότερα και μετά την εκλογή του νυν Αρχιεπ.Αθηνών Ιερωνύμου δημοσίευσε και άλλο άρθρο, το ίδιο σοβαρό και λίαν Εκκλησιοπρεπές επίσης, με τίτλο "Ανάγκη για ρήξη, όχι για συνέχεια". Μπορείτε να τα διαβάσετε στο διαδικτυακό αρχείο της Καθημερινής!

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά ο μητροπολίτης Καναδά( Τορόντο Σωτήριος) σε συλλείτουργο με τον Χριστόδουλο εμνημόνευσε τον μακαριστό με αποτέλεσμα να εισπράξει αργία απο την σύνοδο Κωνσταντινουπόλεως !!! Ας είμαστε σοβαροί γιατί ο τόπος μας είναι ιδιαιτέρως μικρός

Ανώνυμος είπε...

Εδώ η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και το παπαδαριό ασχολείται με το ποιός μνημονεύει ποιόν!
Ρε πάτε καλά;
Περιμένετε μετά να σας πάρει κανείς στα σοβαρά;

Related Posts with Thumbnails