Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ, ΟΔΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ


Ένας σημαντικό βιβλίο για τον ιστορικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας (στο κέντρο της Αθήνας) κυκλοφορήθηκε πριν λίγο καιρό, με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων ενοριακής προσφοράς και μαρτυρίας (1852-2012) του Ι. Ναού. 
Το καλαίσθητο βιβλίο συνέγραψε και επιμελήθηκε ο εφημέριος του Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Λόντος, υπ. Διδάκτωρ Θεολογίας, και η έκδοση (Αθήνα 2012, σ. 153) αποτελεί χορηγία ανωνύμου τινος ευσεβούς χριστιανού. Γι' αυτό και το βιβλίο δεν πωλείται. Τον τόμο προλογίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και αμέσως μετά υπάρχει μια κατατοπιστική εισαγωγή του επιμελητού της εκδόσεως π. Σπυρίδωνος Λόντου. 
Ακολουθούν τρία κεφάλαια με υποενότητες. 
- Κεφάλαιο πρώτο: Η ενορία της Ζωοδόχου Πηγής (οι συνοικίες της ενορίας, τοποθεσίες και τοπωνύμια, οι οδοί της ενορίας). 
- Κεφάλαιο δεύτερο: Ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής. Εδώ αναφέρονται ιστορικά στοιχεία περί της ανεγέρσεως του Ναού, στοιχεία και ντοκουμέντα για την αρχιτεκτονική,το ζωγραφικό διάκοσμο, το οικονομάτο (που ιδρύθηκε το 1935 από τον σεβάσμιο και ονομαστό εκείνο εφημέριο π. Άγγελο Νησιώτη και σήμερα στεγάζει διάφορες δραστηριότητες του Ναού αλλά και της Αρχιεπισκοπής, όπως της Σχολή Βυζαντινής Μουσικής), την κρήνη αγιάσματος και την τιμία κάρα του οσίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου (η οποία θησαυρίζεται στο Ναό). 
- Το τρίτο κεφάλαιο, που αφορά στο έργο διακονίας και προσφοράς, αρχίζει με ένα κείμενο του σεβαστού ομοτίμου καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικολάου Μητσοπούλου, ο οποίος καταγράφει τις αναμνήσεις της 80ατεούς παρουσίας του στο Ναό, αφού εισήλθε εις αυτόν ως "βρέφος τεσσαρακονθήμερον". Μετά έλαβε ενεργό μέρος στα Κατηχητικά, στον Χριστιανικό Όμιλο Φοιτητών και Επιστημόνων (Χ.Ο.Φ.Ε.) και στην εν γένει ενοριακή ζωή. Μετά το κείμενο του καθηγητού Ν. Μητσοπούλου ακολουθούν κατάλογοι των εφημερίων και των ιεροδιακόνων του Ναού (άχρι του νυν) με κατατοπιστικά βιογραφικά για ένα έκαστο. 
Τέλος, κατάλογοι ιεροψαλτών, εκκλησιαστικών συμβούλων, μελών της Φιλοπτώχου Αδελφότητος και νεωκόρων. Το πολύ ενημερωμένο φωτογραφικό παράρτημα περιλαμβάνει εκκλησιαστικά και λειτουργικά στιγμιότυπα, καθώς και ιστορικές φωτογραφίες κτηρίων και οδών της ενορίας,στην οποία ανήκουν η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο του Αρσακείου, η Πανεπιστημιακή Λέσχη κ.α. Όπως σημειώνει ο π.Σπυρίδων Λόντος, πολύτιμο αρχειακό υλικό παραχώρησε για την έκδοση ο σημερινός Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού πρωτοπρ. Ηλίας Δροσινός. 
Πρέπει, επίσης, να θυμίσουμε ότι στo πλαίσιo των εορταστικών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 160 ετών απο την οικοδόμηση του Ναού διεξήχθη το Σαββατο της Διακαινησίμου 21 Απριλίου 2012 επιστημονική μερίδα με θέμα "Ο Ιστορικός Ναός Ζωοδόχου Πηγής, οδού Ακαδημίας" στο Κτήριο "Κωστής Παλαμάς" του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρόγραμμα της ημερίδας δείτε εδώ


Λίγο πριν το Πάσχα του 2011 τέθηκε σε λειτουργία και ο νέος φωτισμός του Ναού,  που επιμελήθηκε η Αννα Παπαγιάννη. Με τη μεγάλη της εμπειρία στα διατηρητέα κτίρια, η γνωστή ειδικός στον σχεδιασμό φωτισμού φρόντισε να δώσει την λάμψη που θα αναδείκνυε αισθητικά το ιστορικό κτίσμα. Πάντα βεβαίως με οικολογική συνείδηση και έχοντας στο μυαλό την ανάγκη για χαμηλή κατανάλωση.  
Κι ακόμα, την Κυριακή 8 Μαϊου 2011 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης αποκάλυψαν αναμνηστική στήλη από πεντελικό μάρμαρο και ανάγλυφη ορειχάλκινη προτομή για τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΕΝΝΑΔΙΟ (1784-1854) στην είσοδο του Ι. Ναού της Ζωοδόχου Πηγής, αποτίοντας οφειλομένη τιμή για την προσφορά του ως κτίτορος, επιτρόπου και ευεργέτου του ιστορικού αυτού Ιερού Ναού (στο βιβλίο μπορεί να δει κανείς τις σχετικές φωτογραφίες στις σελίδες 136-37). 
Είναι μεγάλη παρηγοριά μια τέτοια δραστηριότητα γύρω από ένα ιστορικό ναό του κέντρου της Αθήνας, που δεν έχει πια πολλούς ενορίτες, λόγω των γνωστών νεώτερων συνθηκών. Οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα, αλλά και το βιβλίο του π. Σπυρίδωνος Λόντου μας βεβαιώνουν ότι ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας δεν έχει μόνο λαμπρό παρελθόν αλλά και παρόν και μέλλον.
Π.Α.Α.

2 σχόλια:

Athanassios Papazaris είπε...

Αγαπητοί Κύριοι,

Ως ένας από τους Ιεροψάλτες που διακόνησα το Δεξιό Αναλόγιο του Ι.Ν.Ζωοδόχου Πηγής της οδού Ακαδημίας Αθηνών, θα ήθελα να συγχαρώ τον π. Σπ. Λόντο για την εργασία του που αφορά τον ανωτέρω Ιερό Ναό.
Όμως, να μου επιτρέψετε να σας ενημερώσω ότι στον κατάλογο των Ιεροψαλτών και στον χρόνο που υπηρέτησα στον Ι.Ναό, υπάρχει λάθος καταχωρημένη ημερομηνία-χρονικό διάστημα. Υπηρέτησα στον Ι.Ναό της Ζωοδόχου Πηγής από το 1976 μέχρι και το τέλος του 1986. Επίσης, ο αείμνηστος φίλος, συνάδελφος Μπακάλης ήταν πριν από το χρόνο που αναγρἀφεται έναντι του ονόματός του (1978), αφού όταν ανέλαβα τα καθήκοντα του Δεξιού Ιεροψάλτου,υπηρετούσε ως Αριστερός Ιεροψάλτης.
Μετά από αυτά, θα σας παρακαλούσα θερμά για την διόρθωση των ημερομηνιών που αφορούν την διακονία μου στον Ι.Ν. της Ζωοδόχου Πηγής.
Ευχαριστώ για την κατανόησή σας,
Με πολλή εκτίμηση
Αθανάσιος Χρ. Παπαζαρής
Πανεπιστημιακός-ε.τ. Πάρεδρος Π.Ι.

π.Σπυρίδων Λόντος είπε...

Αξιότιμε κε Παπαζαρή ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και την επισήμανση.Η ανεύρεση των ιεροψαλτών βασίστηκε στα πρακτικά του Εκκλ. Συμβουλίου του Ναού, όπου αναγράφονται οι προσλήψεις και αποχωρήσεις και με βαση αυτά αναγράφηκε η συγκεκριμένη χρονική περίοδος. Ευχόμεθα η Υπεραγία Θεοτόκος να ευλογεί τα έργα σας.

Related Posts with Thumbnails