Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Κωνσταντινούπολη 
Ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα 
Για την κατάσταση της Ρωμέικης Κοινότητας και των άλλων Μειονοτήτων καθώς και για τα δεδομένα αντιμετώπισης των ζητημάτων τους από την κατά καιρούς πολιτική της Τουρκίας, μίλησε ο δραστήριος και κυρίως ανιδιοτελής ιδεολόγος, των Κοινοτικών θεμάτων της Ρωμηοσύνης Παντελής Βίγκας, εκπρόσωπος των Μειονοτικών Ιδρυμάτων στο Δεκαπενταμελές Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, η οποία εδρεύει στην Άγκυρα. 
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Ιουλίου στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Πόλης και οργανώθηκε στο πλαίσιο της Πλατφόρμας που αφορά στις παγκόσμιες προκλήσεις. Συμμετέχουν σε αυτήν φοιτητές από 27 πόλεις της Τουρκίας και συγκροτούνται θερινά μαθήματα με θέμα τα σύγχρονα πολιτικά θέματα που απασχολούν τη χώρα. 
Μετά την ενδιαφέρουσα ομιλία του Παντελή Βίγκα, η οποία είχε ως θέμα «Τα μειονοτικά ζητήματα στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας», ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με τους φοιτητές που την παρακολούθησαν στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με τα προβλήματα που απασχολούν και απασχόλησαν στις πρόσφατες δεκαετίες τις Μειονότητες και τα οποία δεν μπορούσαν να τα γνωρίζουν ούτε και να τα διανοηθούν λόγω της συσκότισης, της παραποίησης και της παραπληροφόρησης όσον αφορά στην παρουσίαση των πραγματικών περιστατικών και γεγονότων. 


Ο ομιλητής δεν παρέλειψε να επισημάνει το γεγονός πως οι Μειονότητες επλήγησαν τον 20ο αιώνα και η παρουσία τους στα περισσότερα σημεία της Τουρκίας έχει μειωθεί δραματικά. Τόνισε ομως το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί, τα τελευταία χρόνια, σημαντικά θετικά βήματα στην αλλαγή της στάσης της Πολιτείας έναντι των Μειονοτήτων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπολείπονται να γίνουν και άλλα ουσιαστικότερα προς αυτήν την κατεύθυνση. 
Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς στη σημερινή κατάσταση όλων των Μειονοτήτων στην Τουρκία, στην μεταστροφή των αντιλήψεων από πλευράς πολιτείας αλλά και από πλευράς των μελών των Μειονοτήτων, καθώς και στις αντιδράσεις που συχνά παρατηρούνται στους κόλπους των Μειονοτήτων βλέποντας πολύ επιφυλακτικά την παρατηρούμενη αδρανοποίηση των παλαιών κατεστημένων, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια ενός περισσότερου ανελεύθερου περιβάλλοντος. 


Ακόμη, μίλησε για τη συνεισφορά των Μειονοτήτων στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της Τουρκίας και για την αξία μιας ουσιαστικής συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης. 
Τελειώνοντας, παρατήρησε ότι πρέπει όλοι μας να κάνουμε προσπάθεια να μην παγιδευόμαστε στα στερεότυπα που συχνά μας επιβάλλονται είτε μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης είτε μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά να ξεφεύγουμε από αυτά αναζητώντας την αλήθεια έστω και αν είναι δύσκολο να την διασαφηνίσουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails