Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποδέχεται τον Ρωμιό εκπρόσωπο των μειονοτήτων στην Τουρκία Λάκη Βίγκα

Νομίζω πως είναι η πρώτη φορά μετά την Κεμαλική εποχή που οι μειονότητες στην Τουρκία εισακούονται από την ηγεσία της χώρας. 
Η επίσημη εκπροσώπησή τους στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων στην Άγκυρα από τον δραστήριο και αποτελεσματικό, όπως φαίνεται από πολλά γεγονότα, Ρωμιό Λάκη Βίγκα, έχει αλλάξει το σκηνικό. Μόνο τους τελευταίους μήνες αρκετά ακίνητα επιστράφηκαν στα βακούφια που ανήκαν, κατά την εφαρμογή του νέου περί βακουφίων Νόμου που ψηφίστηκε το 2008. Και άλλα προνόμια, που αφορούν στην παιδεία, π.χ., απολαμβάνουν πλέον οι μη μουσουλμανικές μειονότητες. 
Χαρακτηριστικό της νέας, πραγματικά, αυτής εποχής, ήταν και η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Abdullah Gül με εκπροσώπους των μειονοτήτων. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποδέχθηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο στα Θεραπειά, τον εκπρόσωπο των μη Μουσουλμανικών Βακουφίων στο Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων Παντελή Βίγκα (ανήμερα της γιορτής του-τι καλύτερο δώρο, δηλ. δικαίωση των αγώνων του) μαζί με εκπροσώπους κοινοτήτων (Ρωμιοί, Αρμένιοι, Αρμενοκαθολικοί, Εβραίοι, Συροϊακωβίτες, καθολικοί Συροϊακωβίτες, Βούλγαροι κ.α.). 


Ο πρόεδρος άκουσε τους εκπροσώπους των μειονοτήτων και μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι λύσεις που δίνονται είναι φυσιολογικές και δεν πρέπει να είμαστε καθηλωμένοι στα λάθη του παρελθόντος, όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι πολίτες». 
Ας ελπίσουμε οι καλές εξελίξεις για τις μειονότητες στην Τουρκία να συνεχισθούν και Ρωμιοί, σαν τον Λάκη Βίγκα, να πρωτοστατούν στην δρομολόγηση τέτοιων εξελίξεων, που έχουν πλέον ιστορική σημασία. 
Δείτε σχετικά με τη συνάντηση τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίϊκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (rumvader), αλλά και τα όσα δημοσιεύονται και στον ιστότοπο της Τουρκικής Προεδρίας.

1 σχόλιο:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Και η Χάλκη πότε με το καλό θα ανοίξει;

Related Posts with Thumbnails