Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ

Με κατάνυξη και συγκίνηση γιορτάστηκε σήμερα η μνήμη του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού στον ομώνυμο ναό στο Νιχώρι του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.
Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Περιφερείας Βοσπόρου Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος. Συμμετείχαν πολλοί Νιχωρίτες και από την Ελλάδα, οι οποίοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν τον Άγιο στον δεύτερο μεγάλο ναό του Νεοχωρίου (ο άλλος είναι η Παναγία η Κουμαριώτισσα).

O Άγιος Νικόλαος Νεοχωρίου (Γενίκιοϊ) είναι κτίσμα του 1818. Ο εξωνάρθηκας του ναού είναι καμαρωτός και μες στο περιβόλι, όπου βασιλεύει γαλήνη και επικρατεί ηρεμία, υπάρχουν οι περίτεχνοι τάφοι της οικογένειας των Μαυροκορδάτων και δύο μελών της μεγάλης θρακιώτικης οικογένειας που ανέδειξε σπουδαίες προσωπικότητες, των Αλεξάνδρου και Στεφάνου Καραθεοδωρή.
Μετά το πέρας της σημερινής Θ. Λειτουργίας έγινε περιφορά της εικόνας του Αγίου Νικολάου στον αυλόγυρο του ναού και τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο των Μαυροκορδάτων.
Μετά την Θ. Λειτουργία οι Νιχωρίτες συγκεντρώθηκαν στην Κοινοτική Αίθουσα και έζησαν συγκινητικές στιγμές καθώς η μνήμη θέριευε! Μέσα από παλιές φωτογραφίες στο Νιχώρι, φωτογραφίες του σχολείου και άλλων γεγονότων της Κοινότητας, που θύμιζαν στους παλιότερους τα ονειρεμένα χρόνια της νεότητάς τους στο Νιχώρι, πριν αναγκαστούν να φύγουν οι περισσότεροι.
Και του χρόνου, αγαπητοί Νιχωρίτες, και πάλι στον Άγιο Νικόλαο, και πάλι στο Νιχώρι του Βοσπόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails