Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Χθες το απόγευμα, Κυριακή 23 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στην Αστική Σχολή Γαλατά, η ημερίδα με θέμα «Φτώχεια και φιλανθρωπία στην Πόλη» που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Φιλανθρωπικών Αδελφοτήτων σε συνεργασία με την Επιτροπή της Αστικής Σχολής Γαλατά και την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών του Πέρα με αφορμή την επέτειο των 150 ετών από την ίδρυση της τελευταίας.
Η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, με σημαντικές ανακοινώσεις, έκλεισε με την πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου του συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη Πέντε προσευχές για σόλο βιολοντσέλλο & καμπάνες, opus 77. Μια σύνθεση που ο συνθέτης αφιέρωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την τριπλή φετινή επέτειό του: τα 50 χρόνια της ιερωσύνης του, τα 50 χρόνια από την αποφοίτησή του από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τη συμπλήρωση 20 ετών  στον Πατριαρχικό Θρόνο.


Το έργο ερμήνευσε ο Τούρκος βιολοντσελίστας Saim Erkul.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη θερμά τόσο τον συνθέτη Φίλιππο Τσαλαχούρη, όσο και τον Τούρκο ερμηνευτή. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φίλιππος Τσαλαχούρης έχει μακρά θητεία, θα λέγαμε, στην θρησκευτική μουσική, καθώς έχει γράψει ικανό αριθμό έργων θρησκευτικής πνοής και έμπνευσης, πολλά από τα οποία έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένως στο εξωτερικό.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails