Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗ


φωτογραφίες intv.gr
Δεύτερη μέρα σήμερα των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη και την θεολογία του στο Βόλο, που διοργανώνει η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Μητροπόλεως Δημητριάδος.
Παρακολουθώντας κανείς το συνέδριο από το διαδικτυακό κανάλι intv.gr το οποίο αναμεταδίδει απευθείας το όλο γεγονός, διαπιστώνει το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης, το ξεχωριστό επιστημονικό επίπεδο των συνέδρων - ομιλητών, την εποικοδομητική συζήτηση που διεξάγεται μετά από κάθε συνεδρία, σε κλίμα σοβαρότητος και προαγωγής του διαλόγου. Πρόκειται για ένα συνέδριο ουσίας και όχι τύπων. Μια επιστημονική θεολογική κατάθεση για το χθες, το σήμερα και το αύριο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Άκουσα με προσοχή τις ανακοινώσεις των Μ. Αρχιδιακόνου Μαξίμου, π. Δημητρίου Μπαθρέλλου, Σταύρου Γιαγκάζογλου και του καθηγητού Γεωργίου Μαρτζέλου. Αντιλαμβάνεται από τις εισηγήσεις τους ο καθείς πόσο η θεολογία του Περγάμου Ιωάννη έχει μπολιάσει τη Δυτική θεολογική σκέψη του καιρού μας. Το εύρος της και η διεισδυτικότητά της εκπλήσσουν, και μόνο στην Ελλάδα που εμφορούμαστε ακόμα απ' αυτό τον επικίνδυνο πια επαρχιωτισμό, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον πολύτιμο θεολογικό θησαυρό που ακούει στο όνομα ο Περγάμου Ιωάννης.
Άκουσα και τον ίδιο τον Σεβ. Περγάμου να μιλάει κατά την συζήτηση, ύστερα από παράκληση του προεδρείου, γιατί ο ίδιος είπε πως προτιμά να ακούει και να μαθαίνει από όσα λέγονται. Μίλησε για λίγα λεπτά καίρια και ουσιαστικά, διδάσκοντάς μας να έχουμε εμπιστοσύνη στο Θεό, γιατί Εκείνος θα δείξει πώς ο ορθόδοξος θεολογικός λόγος θα καρπίσει σ' Ανατολή και Δύση, τώρα ή αργότερα, όποτε Εκείνος ευδοκήσει.
Σημαντικό θέμα που εθίγη κατά την πρωϊνή συζήτηση ήταν η διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των Θεολογικών Διαλόγων και την Ιεραρχία και το λαό. Τα όσα συντελούνται στους Θεολογικούς Διαλόγους ελάχιστα φτάνουν στο πλήρωμα, κι αυτό διότι και οι ποιμένες της Εκκλησίας δεν ενημερώνονται επαρκώς για την όλη εργασία των Διαλόγων.
Τίθενται και άλλα σημαντικά θέματα τα οποία συμβάλλουν ουσιαστικά στην αυτοσυνειδησία μας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails