Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ - "ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ


Σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πατριαρχικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως. Τιμώντας την επέτειο αυτή, επιλέγουμε να σας παρουσιάσουμε, αγαπητοί συνοδίτες, τη Συνάντηση με το Μυστήριο - Μια σύγχρονη ανάγνωση της Ορθοδοξίας, το βιβλίο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το οποίο μόλις κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις Ακρίτας.
Πρόκειται για την μετάφραση από το αγγλικό πρωτότυπο που εκδόθηκε στις Η.Π.Α. το 2008. Για το βιβλίο η Madeleine K. Albright έγραψε: "... Το βιβλίο αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα έργο τέχνης, επενδεδυμένο με πίστη και διαποτισμένο από σοφία και αγάπη".
Την μετάφραση από την Αμερικανική έκδοση επιμελήθηκε η Πολυξένη Τσαλίκη - Κιοσόσγλου. Μερικά στοιχεία ακόμα για την ελληνική έκδοση:
Ανάγνωση - Θεολογική επιμέλεια: Μ. Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσέτσης.
Σελιδοποίηση, διόρθωση δοκιμίων: Γιάννης Σούκης.
Θεολογικό επίμετρο: Επίσκοπος Διοκλείας Κάλλιστος Ware.
Βιογραφικό σημείωμα: Πρωτοπρ. Ιωάννης Χρυσαυγής.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί από τις εκδόσεις Ακρίτας την 1η Δεκεμβρίου 2011 στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα.
Η ελληνική έκδοση συμπίπτει με την αντίστοιχη Ουκρανική, την οποία επέδωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός στον Οικουμενικό Πατριάρχη στις 8 Οκτωβρίου στο Άγιον Όρος κατά την εκεί συνάντησή τους.
Οι εκδότες σημειώνουν για το βιβλίο:
Αν υπάρχει κάτι στο οποίο όλοι οι Έλληνες συμφωνούμε είναι ότι ο νέος Ελληνισμός διέρχεται κρίση αξιών, βούλησης να ανασυνταχθεί να ελπίσει και να αναδημιουργήσει.
Ο χώρος της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν αποτελεί εξαίρεση, όταν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι η πλειονότητα των Νεοελλήνων αδιαφορεί ή παρακάμπτει την Εκκλησία, ενώ πολλοί από εκείνους που ισχυρίζονται ότι ανήκουν σ' αυτήν αρκούνται στο να την εκθειάζουν και να μιλούν με εθνική υπερηφάνεια για την πορεία της, αντί να την βιώνουν.
Το μήνυμα των καιρών για τη σύγχρονη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, θα τολμούσε να πει κανείς, είναι "επιστροφή στις κατακόμβες": Επιστροφή στη σιωπή, στην ταπείνωση και στην καθαρή καρδία, αρετές που μόνο αυτές είναι δυνατό να ελκύσουν την "αστραπή της θεότητος" εντός και γύρω μας!
Η σεμνή κατάθεση σ' αυτό το βιβλίο πίστεως και βίου του μαχητού αρχηγού της Ορθόδοξης Εκκλησίας -σαρκός εκ της εθνικής σαρκός μας- Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, συνδυασμένη με τη μακραίωνη πείρα της Εκκλησίας, έρχεται σε μία ώρα εύκαιρη και αναγκαία να αφυπνίσει το Ελληνικό κοινό, να τονώσει πνευματικά όσους έχουμε ανάγκη από τόνωση, να φέρει ελπίδα σε όσους έχουμε εξαντλήσει και τα τελευταία αποθέματά της...
Ο μοναχισμός ως επιλογή και κλήση, προσευχή και πνευματική ζωή, χριστιανισμός και οικολογία, συνείδηση και ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη, φτώχεια και παγκοσμιοποίηση, θρησκεία και κοινωνία, αδιαλλαξία και ρατσισμός είναι μερικά από τα θέματα που θίγονται στην σεμνή κατάθεση πίστεως και βίου του Πρώτου της Ορθοδοξίας.
Δείτε και τη σχετική αναφορά μας για το βιβλίο στο Φως Φαναρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails